Kvantfysik. Kanske del 1/3

Nobelpristagaren Richard Feynman (kanske den första som teoriserade kvantdatorer) lär ha sagt :  if you think you understand quantum mechanics, then you don’t.

Feynman anses som en av vår tids största fysiker men var också både humorist och populärvetenskaplig skribent. Citatet är faktiskt lite missvisande eftersom vi egentligen förstår kvantfysik ganska bra, tillräckligt för att faktiskt skapa kvantdatorer i alla fall. Och digitalkameror (tanken om ljus som partiklar är en del av moderna digitalkameror) Och med vi menar jag mänskligheten som stort, inte jag personligen.

Men som bibliotekarie kan man ändå bli lite deppad. Så här står det i bibliotekslagen nämligen;

Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning

Så det är bokstavligt talat mitt jobb att främja intresset för forskning, Varför blir man då deppad?

Ja intresset är kanske inte så jättestort alla gånger. Och det är inte så att man känner att man gör ett så bra jobb heller då det verkar komma en bit ner i prioriteringslistan (förutom att jag förstås ser över hyllor och surrar med människor)

Men sanningen är: Det är lite ledsamt att se mitt Facebook flöde översköljas med matbilder och idoldeltagare när själva grunden av vår förståelse för universum ifrågasätts.

Hur bra jobb gör vi egentligen?

Att ropa ”Äntligen” , ni vet Gert fylkings humoristiska utrop i protest mot att man aldrig hört talas om vinnaren, skulle fungera inom fysikområdet också men där är det ledsamma att informationen finns men intresset är väldigt lågt.

Ursäkta mitt gnälliga inlägg. Jag är ju en glad filur i vanliga fall. Jag bestämmer mig att (på min fritid) främja intresset för kvantfysik och jag får väl göra som jag vanligtvis gör på jobbet. Börja med en rolig serie:

 

 

Ha ha den där är jätterolig. Jag sprutar mjölk genom näsan och jag dricker inte ens mjölk.

Fattar du den inte så kommer du att göra det när jag (på min fritid) gått igenom kvantfysikens grunder så att jag ska känna mig mindre deprimerad över världens tillstånd.

Med reservation för att I think I understand quantum mechanics, but I probably don’t.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.