Februaris boktips #väckboken The daughter of Doctor Moreau

Den här boken var intressant. Både själva boken men också i kontexten som den uppstår i.

Det är egentligen en nyversion av H. G. Wells’ “The island of Dr. Moreau” men I stället för att utspela sig på en öde ö så tar den plats på Yucatánhalvön under kriget mellan Maya indianernas kamp mot Mexico (1870-talet)

Den har ganska feministiska vibbar.

Jag som läser den är alltså en gammal gubbe med förkärlek för HG Wells som läser en booktook book i en period där man ifrågasätter både maskulinitet, kolonialism och andra värderingar som böckerna jag själv växte upp med inte gjorde.

Boken startar ganska långsamt och jag saknar skräckelementen. Jag skojade med skolbibliotekarien om att jag personligen inte gillar fokus på kärlek. Dr Moreas dotter slits mellan två inte helt uppenbara kärleksintressen och försöker också hitta sig själv som kvinna i förhållande till sin far, vetenskap och omvärlden (som hon faktiskt är ganska ointresserad av). Men samtidigt blir jag överraskad över hur otroligt välskriven just dom delarna är. Med reservation för att jag inte läser så mycket sån så är det högsta betyg. Jag börjar bli genuint intresserad av vart historien ska dra iväg och det finns ingen tydlig kandidat att hejja på.

Boken är extremt välskriven och atmosfärisk. Nästan så jag killgissar att författaren måste utmärka sig på booktok hyllan (men jag har inte läst så mycket så jag kan egentligen inte göra en så rättvis bedömning). Boken tar också fart med andra teman men den tar verkligen sin tid på sig.

Det är intressant att skriva recensioner och läsa böcker med ett kritiskt öga. Det här med att ta sin tid, skapa atmosfär och bygga upp sina karaktärer kan vara bra i vissa genrer. Den här blir lite tveksam men det är också lite beroende på vad läsaren förväntar sig.

För mig blev slutresultatet detta:

En intressant omtolkning som kanske inte riktar sig till mig. Oklart om de som boken riktar sig åt uppskattar omtolkningen? Förvånansvärt duktig författarinna. Boken är riktigt bra men kanske lite ofokuserad. Mitt slutbetyg skulle bli en svag fyra på en skala 1-5. Det är en riktigt bra bok, en författare att hålla koll på och det tar sig mot slutet. Men det är heller inte något mästerverk i genren.

Roligt om fler hittar till författaren

#väckboken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.