Lucky Luke

Du känner väl till Lucky Luke? Västernserien är faktiskt en av de mest populära serierna i Europa och produceras fortfarande med 82 album hittills gjorda.

Många serieälskare associerar nog signaturen ”Morris och Goscinny” direkt till den amerikanska västern och cowboyen som skjuter snabbare än sin egen skugga. Faktum är dock att Lucky Luke är en fransk-belgisk serie och med olika författare och tecknare.

Från början är Lucky Luke signaturen Morris skapelse. Namnet må klinga amerikanskt, men är egentligen en pseudonym för Maurice de Bevere. Han är en belgisk serietecknare som, inspirerad av Tintin, började skriva och teckna vad vi i Sverige ibland kallar för serier i den Fransk-belgiska skolan (Bande dessinée). Du som är uppvuxen med Tintin, Gaston, Asterix och Smurfarna vet vad jag talar om, men även mer realistiska serier som Blueberry och Thorgal brukar räknas dit.

Till en början så skrev och ritade Morris serierna själv. Omfånget var lite kortare och omfattar ungefär åtta album. 1955 började han samarbeta med fransmannen René Goscinny som skrev manus. Äventyren blev längre och serien övergick till att skrivas i albumformat.

Jag är personligen ett stort fan av René Goscinny, som fram till sin död 1977 var väldigt produktiv och trogen serien. Morris fortsatte och samarbetade med en mängd serieskapare och serien fortsätter än idag. Den tecknas nu av Achdé, som hittills har samarbetat med manusförfattarna Claude Guylouïs, Laurent Gerra, Daniel Pennac, Tonino Benacquista, och Jacques Pessis.

Personligen så tycker jag aldrig riktigt att serien blivit densamma dock. För mig är Goscinny en del av Lucky Lukes själ.

René Goscinny var inte bara en duktig författare utan också duktig på att samarbeta med andra serieskapare. Han är kanske mest känd för sitt arbete med Lucky Luke och med Asterix, som han startade tillsammans med Albert Uderzo. Jag gillade också hans serie Iznogoud som han skapade tillsammans med Jean Tabary 1962.

(Gissa vilket som är det end biblioteket som har den här pärlan?)

René Goscinnys humor skiner igenom när han utforskar kulturer som myterna i Vilda västern, eller Iznogoud. Serierna är ofta intelligenta och har ibland en tydlig satir. En favorit är exempelvis när han driver med psykoanalys i ”De obotliga bröderna dalton” , men han drar sig inte heller för att kritisera finanspolitik som i serien Obelix & Co.

Mina favoriter är västernlegender som får ett nytt satiriskt sken. Som vuxen läsare är det fortfarande roligt att återvända till dessa och jag tycker också det säger en hel del om oss och vår romantiserande bild av västern.

 

Jag uppmanar er verkligen att återvända till de här fantastiska serierna. Det är hur kul som helst för både vuxna och mindre vuxna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.