Sommartips från skräckbibliotekarien

Jag känner att jag hamnat lite i en nisch när det gäller skräck.

 

Det är ofrivilligt men jag känner mig också uppskattat då det inte verkar vara så många bibliotekarier som har det som expertområde.

So here goes

Mitt favorittips till nybörjaren är Evig natt: en arktisk spökroman av Michelle Paver. Den är bra, kort och svalkande (nu när det är sommar). Paver är en underskattad författare, säker pga hon är mest känd för sina ungdomsböcker (ni som har läsande barn känner säkert till Bronsdolken med flera).

 

En annan författare som jag tror många skulle älska även om man inte ser på sig själv som en sträckläsare är Alma Katsu. Hennes grej är historiska romaner fast med övernaturliga inslag med dragning åt skräck. Jag gillade boken Hunger som egentligen är en Western. Man följer ”The Donner Party” (googla) och deras kamp mot vad det nu är som förföljer deras karavan.

 

De mest populär skräckförfattarna på bibblan är såklart Stephen King (jag gillade the outsider och kan slöläsa de mesta av hans böcker) och förstås John Ajvide Lindqvist ( Jag rekommenderar människohamn).

 

Det jag önskar är att folk i alla fall kände till är Joe Hill. Stephen Kings son, men bilda en egen uppfattning om honom. Boken En Hjärtformad ask av just Joe Hill är egentligen de bästa Stephen King boken som inte ens är skriven av Stephen King.

 

Mats Strandberg har skrivit två böcker som jag tror att många skulle gilla: Hemmet och Färjan. Eftersom jag läser så mycket inom den här genren så kanske dom känns lite formulär 1a (det kan också exempelvis Stephen King göra) men det är bra böcker.

 

Mina personliga favoriter är ofta inte överdrivet älskade av mina låntagare.

Shirley Jacksons bok ”Vi har alltid bott på slottet” är antagligen den bästa boken på ditt bibliotek som ingen lånar. Ta bara och gör ett lån på den och kolla vad det är.

Lovecraft (han är lite knepig men låna en novellsamling och läs en novell. Jag rekommenderar The outsider ) eller låna den fina illustrerade Chuthulu vaknar.

Nämner också Anders Fager som jag tycker är Sveriges bästa skräckförfattare men då är vi inne på mer obskyra saker.

 

Vad andra brukar gilla:

”Flickan med gåvorna” av Mike Carey. Det är egentligen en zombiefilm i bokform. Jag tyckte den och uppföljaren ”Pojken på Bron” var ok men många låntagare har älskat dem.

Dean Koontz gillar många. Jag gillar hans Frankenstein (tre böcker) och Odd Thomas men det är egentligen inte så jättemycket skräck. Precis som Guillermo del Toro och Chuck Hogan bokserie som börjar med ”Släktet”  så är det snarare bara bra fantasy (dvs de är klart att det är skräck men inte skräck man egentligen blir rädd av. Odd Thomas känns mer som serien Supernatural ). Eventuellt skriver jag en liten text om de mer obskyra skräckböckerna senare.

 

Jag har förresten semester nu ett tag framöver sådet kommer att bli mycket skrivit på blogg (och annat)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.