Science fiction tips till sommaren

”Inte Science fiction” hör jag förvånansvärt ofta från både låntagare och kollegor.

Oftast vet man inte riktigt vet vad Science fiction är. Den vanligaste association är Star Wars (som för övrigt är fantasy eller Space Opra om man nu vill bråka om var saker ska stå) men eftersom jag nu gjort ett lite större inköp av just Scifi så kommer en liten lektion med medföljande tips 🙂

 

Jag räknar Frankenstein av Mary Shelley som den första science fiction romanen. Det handlar alltså om vetenskaplig spekulation i skönlitterär form. I fallet Frankenstein ställer man frågan om vad som skulle hända om man med ny teknik (år 1818 var detta elektricitet) kunde lösa dödens mysterium. En del bråkar med mig och hävdar något annat. Exempelvis Tidsmaskinen av H.G Wells eller något tidigare som kom innan vi ens hade vetenskap. Det är viktigt att poängtera att jag har rätt och alla andra fel men att gränsen diskuteras.

En bok jag brukar rekommendera på biblioteket (och som många ungdomar faktiskt gillat ) är Blommor till Algy skriven av Daniel Keyes (man kan behöva söka upp den engelska versionen). Den spekulerar kring vad som skulle hända om vi artificiellt kunde öka vår (och i boken en funktionsnedsatt mans) intelligens. Den tar upp tema som vad intelligens är i förhållande till att vara människa.

Mörkrets vänstra hand av Urusla le guin har också varit omtyckt. Den utforskar bland annat könsroller i en äventyrsberättelse.

Ovanstående är tips på ”mjuk” scifi. Dvs böcker som spekulerar i  samhällsvetenskapliga ämnen. Min personliga favorit är boken Oryx och Crake (och böckerna som kommer efter) skrivna av Margaret Atwood. Där är hon inne på många temat som är viktigt för vårt samhälle varav miljöfrågan är en.
Hennes bok Tjänarinnans berättelse har man för övrigt fått springa ner i magasinet och hämtat till x antal unga tjejer som (lyckligtvis) intresserar sig för farorna med samhällsutvecklingen och/eller serien på HBO. (Om man ska vara jättenoga vill Margret Atwood skilja på scifi och spekulativ fiktion men men … )

Exempel på ”hård” science fiction där man kanske fokusera mer på spekulation kring tekniskt utveckling är Andy Weirs böcker. Hans bok Project Hail Mary är den bästa boken i genren som du aldrig hört talas om. Annars är han mest känd för boken ensam på Mars som också är väldigt bra.

Jag tycker nästan det är ett praktexempel på bra scifi som egentligen har fokus på att underhålla, äventyr samtidigt som den tar upp stora frågor (men det är en personlig preferens).

Andra underhållande böcker med lite fart i är Ready Player One av Ernest Cline (finns på svenska) Enders spel av Orson Scott Card och Avgrundav Jeff VanderMeer (samtliga finns filmatiserade)

Jag får så väldigt många inköpsförslag av ungdomar (som är engagerade i booktok ) och ibland tänker jag att om man verkligen vill stödja ungdomars läsning så skulle man supporta biblioteken genom att låna från booktok hyllan. Här är några förslag på engelska som verkar bra och populära:
The Three-Body av Liu Cixin. The Murderbot Diaries (serien) av Martha Wells (den har jag läst, är förvånade bra förresten) Nnedi Okorafors böcker (några finns på svenska) Ancillary Justice av Ann Leckie.

Som i fallet med skräck så känner jag mig själv som kapten stofil. Jag gillar mest gammal skåpmat som Asimovs böcker, Philip K Dick etc.

Jag älskar Ray Bradbury och sitter på en massa spännande information som att hans fru var från Dalarna men det är en liten avvägning kring hur mycket man får tråka ut människor.

Philip K Dick är nästan nästan ett eget blogginlägg. Kulturrådet ger oss en massa böcker men biblioteken är skitdåliga på att lägga in dem. Det är lite synd om mig eftersom jag även här sitter på en massa onödig kunskap som bränts in i mina synspser. Exempel:
”I Am Alive and You Are Dead” är ett citat från boken Ubik. Det är både en titel på en riktigt bra biografi om Philip K Dick skriven av Emmanuel Carrere samt en skiva av Orphans & Vandals. Jag tycker att musiken låter lite som hans litteratur (länk till Spotify i slutet )

Vad jag önskar att folk kände till är att Karin Boye har skrivit en fantastisk dystopi (Kallokain) och nobelpristagaren Doris Lessing var ju också en science fiction författare vilket man kan ha i åtanke innan man fnyser åt genren. Det är förresten förbjudet att inte nämna Kazuo Ishiguro om man nu ska lyfta fram prisbelönta och erkända författare.

Jag har fått en massa förslag av kompisar som gillar scifi. Mycket är klassiker som jag själv gillar.
William Gibsons ”Neuromancer” och Frank Herberts ”Dune” är populära (den senare finns som film och på serieteket).
Iain M. Banks ”culture” serie verkar intressant (men jag har inte läst den)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Culture_series

Jag har köpt in en massa klassiker på engelska som kommer snart. Mångs väldigt gula 🙂
Det är från serien SF masterpice (länk från science fiction bokhandeln längst ner) Bland annat Old Man’s War av John Scalzi.

I den så har USA blivit frånkörda i rymdkapplöpningen av länder som Indien, Kina etc.. Dom styr kolonierna och när man i västvärlden fyller 75 får man chansen att kämpa som soldat för kolonierna. Jag minns serien som jäkligt kreativ och den tog också upp teman som rasism, kolonialism men också tid och tidsförskjutning. Ska nog läsa om den.

På tal om kreativ. Roger Zelazny är ett geni. Vad sägs om scifi baserat på Buddism och hinduistiska gudarna?

Jag skriver själv Science fiction. Här är ett lektörsutlåtande från en novellsamling som nog inte kommer att bli utgiven på ett bra tag (men bara så man får lite koll på vad jag skriver):

” En välskriven novellsamling 19 239 ord. Samlingen påminner mig om tv-serier som Black mirror och kortfilmsserien Love, death, robots. Språket vardagligt, gott och framåtrörelsen är genomgående bra. Det finns vissa partier som har ett för blommigt språk, men det är enkelt åtgärdat med hjälp av en av förlagets redaktörer.

Här är mitt omslag med författarnamnet blurrat:

 

 

Hoppas att ni kommer och lånar lite scifi på bibblan och om du skriver eller vill ge ut en novellsamling så kontakta mig 🙂

Trevlig sommar

 

länkar:

https://www.sfbok.se/produkt/lord-of-light-89974

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.