Bo ihop hela livet!

Kommunfullmäktige i Umeå vill ge alla möjlighet att bo ihop hela livet oavsett vårdbehov.

Vad politiken påstår att de vill och den krassa verkligheten är två vitt skilda saker, det har Gerda och Gunnar fått erfara. (VK idag)

När jag ställde en fråga i december till Socialnämndens ordförande Eva Andersson i kommunfullmäktige (före jag kände till Gerda och Gunnars fall)  var beskedet att det inte finns något särskilt stort intresse för att få bo ihop. Nu står det klart för mig att det uppenbarligen finns åtminstone ett par som har ansökt och fått avslag. Förmodligen finns det också ett stort mörkertal.

Om det är som Eva Andersson säger att det endast är ett fåtal som önskar bo ihop med sin make högt upp i åldern, så måste Gerda och Gunnars problem få en lösning.

Eller som Socialnämnden skriver: "Det är vår ambition att inte separera par p g a att rummens stolek är för små eller att den ena saknar behov motsvarande särskilt boendebeslut, men som regel är det helt andra orsaker som ligger til grund när ett äkta par skiljs åt."

 

Detta borde alltså lösas omgånde. Till att börja med kan Gerda få flytta ihop med Gunnar. Han har ett stort rum och det går med lätthet plats en säng till. I nästa steg flyttar de bägge till ett större rum.

Det är hög tid för politiken att gå från ord till handling.

 

 

Etiketter: , ,

7 kommentarer

  1. Lennart

    Jag, precis som säkert alla andra, känner för det gamla parets önskemål. När jag slog upp tidningen och såg den stora bilden tog jag för givet att det var hennes bedrövade barn som avbildats talande för sina föräldrar… när jag sedan insåg att det var en ”politisk manifestation”, fylldes jag av andra känslor, svårare att precisera… för jag tycker naturligtvis innerst inne att politiker ska engagera sig i samhällsfrågor…

  2. Maria Lindvall

    Till Lennart: Det är Gerda som i artikeln talar för sin egen del och för sin makes! Hon är, som det stod i artikeln, kristallklar, och hon för alltså sin egen talan.

    Varför reducerar du artikeln och dess innehåll helt och hållet till en politisk manifestation? Visst visar artikeln med önskvärd tydlighet var Folkpartiet står i denna fråga och att vi vill att även äldre ska kunna välja att leva sina sista år tillsammans, men… i det här aktuella fallet? Vart tog Gerda vägen, Lennart?

  3. Victor

    Superbra att problematiken uppmärksammas. Förhoppningsvis sätter detta stenen i rullning och hjälper dem till ett gemensamt boende.

  4. Lennart

    Till Maria: Jag står – som jag skrev – på de gamla parets sida, men den bildmässiga redigeringen i VK visar att vanliga nyheter kan politiseras. Det är inte bra, tycker jag. Och det har jag min fulla rätt att tycka, utan att fördenskull anklagas för att ”reducera”.

  5. Maria Lundqvist-Brömster

    Självklart att Gerda och Gunnar ska fortsätta att leva tillsammans. Särskilt boende upplåtes väl med hyresrätt och då borde det vara hyreslagen som styr hyresförhållandet vilket borde innebära att socialtjänsten inte kan neka Gerda och Gunnar att bo tillsammans.
    Tack för ditt engagemang i denna så viktiga fråga.

  6. Anneli

    En stor applåd till de två politiker som tillskillnad från många andra politiker tog sig tid att besöka ”verkligheten”, dvs i detta fall de drabbade av kommunens icke medkännande och ansvarstagande. Tänk om detta kunde hända oftare, då skulle vi medborgare kanske kunna tro och känna på vad ett politiskt och medmänskligt engagemang faktiskt innebär. Mer av den varan politiker. Ut i verkligheten, träffa männiksor, låt er engageras. Som kommun bo gör det mig tryggare och mer hoppfull än om ni sitter och trycker i kommunfullmäktige eller på era kontor.

  7. Självklart

    Helt rätt Britt-Marie, självklart ska alla kunna få bo ihop livet ut. Det jag skulle önska dock som vardande personal inom äldreomsorgen är att alla politiska media-utspel backas upp med reela medel=t ex mer personal. Annars blir ju lösningen den gamla vanliga, att vi i personalen helt enkelt får springa fortare. Eller ännu enklare, privatisera hela äldreomsorgen i Umeå så att det blir så låg personalkostnad som möjligt, pigga 20-åringar med låga löner som kan springa jättefort! Underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.