Inför ungdomsavtal för att få fler unga i arbete

Dagens stora nyhet i radion P1 idag har varit Sollentunas initiativ med ungdomslöner för att få fler ungdomar i arbete. Är inte detta en idé även för Umeå? Den frågan ställer jag till Lennart Holmlund på nästa kommunfullmäktige. Se nedan, 

 
Ungdomar måste få jobb och trösklarna måste bli lägre. Här kan Umeå kommun göra skillnad – och få in ännu fler ungdomar i arbete – i egenskap av arbetsgivare verkar för att särskilda ungdomsavtal inom vissa yrkeskategorier införs för unga. Det är alltid bättre att ha ett arbete att gå till än att fastna i bidragsberoende.
 
Folkpartiet anser att i samarbete med facken, bör arbeta för att införa särskilda ungdomsavtal för personer under 25 år. Ungdomsavtalen ska ta hänsyn till ungas särskilda situation, ge dem möjlighet att få värdefull erfarenhet och handledning och en fot in på arbetsmarknaden. Som förebild finns det avtal som Metall har tecknat. Enligt IF Metalls uppgörelse med arbetsgivarna riktar sig ungdomsavtalen till personer som är under 25 år och inte har yrkeserfarenhet.
 
Lönen ska vara minst 75 procent av lägstalönerna i riksavtalen. Anställningen ska innehålla handledning och utbildning och vara högst ett år med möjlighet till förlängning. Det måste också finnas en lokaluppgörelse mellan fack och arbetsgivare. Efter ett år krävs ett nytt godkännande av det lokala facket för att förlängning ska kunna ske. Målet med avtalet är att göra det lättare för ungdomar att få jobb och trygga personalförsörjningen när många äldre går i pension.
 
Det är självklart så att ungdomsavtal passar bättre inomvissa yrkeskategorier än andra. Det är tänkbart att ungdomsavtal kan vara ett bra alternativ även när den unga personen har någon form av utbildning i botten, t.ex. en omvårdnadslinje på gymnasiet, men behöver en introduktionsperiod med extra utbildningsstöd på arbetsplatsen för att klara av arbetsuppgifterna på ett fullgott sätt.
 
Med anledning av ovanstående frågar jag dig Lennart Holmlund
 
 • Kan Socialdemokraterna kan ställa upp, på Folkpartiets initiativ, och att personalutskottet får i uppdrag att tillsammans med berörda parter ta framspecifika ungdomsavtal enligt texten ovan.
 
 
För Folkpartiet liberalerna
 
Britt-Marie Lövgren
gruppledare (FP)
 
 
 
Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Det är inte mycket i Folkpartiets program som jag sympatiserar med, men här kommer du med ett bra initiativ. Ungdommarna måste tas om hand så tidigt som möjligt för att ge dom en chans och för att stävja allt otyg som dom annars kan ställa till med. I alliansens sverige har vi ju en hög ungdomsarbetslöshet och det är av yttersta vikt att vi satsar på dom och att det inte bara blir ett förslag här i Umeå och att inget mer händer.

 2. Leif Palmberg

  Varför ha sänkt arbetsgivaravgift efter man fyllt 65?? Höj den till normal avgift och sänk för yngre. Då blir det inte billigare med äldre så då kanske det inte bli lika intressant att behålla 65 plusare

 3. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Leif Palmberg (2012-02-06 21:26)
  Vad har du emot 65+are. De flesta har idag fått besked om att de behöver jobba längre än till 65 år för att få ut motsvarande pension som tidigare (i det röda kuvertet).

 4. Conny Forsström

  1. Det kommer att innebära lönedumpning (vilket också är en del av alliansens icke-uttalade mål men det vore politiskt självmord att säga det rätt ut).

  2. Då inför ni väl också ungdomshyror, d.v.s. hyror som är 25% lägre?

 5. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Conny Forsström (2012-02-07 18:30)
  550 personer under 30 år lever på försörjningsstöd i Umeå. Det är inte en bättre modell.

  Det måste alltid vara bättre att ha ett introduktionsjobb (1 år). Upplägget i förslaget är påhittat av Metall. Eller som DN skriver i dag på ledarsidan ”nästan en blåkopia av Metalls yrkesintroduktionsavtal”.

  Jag tror knappast att du anklagar Metall för lönedumpning (men din anklagelse ska väl närmast gå till dem).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.