Äldreomsorg var god dröj!

”Man kan undra om barna, nå’nsin får det som vi” – så sjöng Hasse och Tage, förfärande mycket före sin tid just i detta fall.

Själv tänker jag (född 1954) ”Man kan undra om jag själv, nå’nsin får nå’n äldreomsorg”. Eller om pengarna är helt slut då, när den stora gruppen 40-talister passerat äldreomsorgen?
Nej, jag är inte alls, som många tycks vara, någon 40-talisthatare. Men jag är tillräckligt realistisk för att inse att när en mycket stor grupp samtidigt kommer att behöva omsorg i form av både boende och hjälp och stöd, då kommer det att kosta pengar. Stora pengar.
Den senaste tidens debatt om äldreomsorgen har stannat vid att vissa, privata företag på intet sätt skött sig i den omsorg om äldre som man fått betalt för. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt, men för framtiden vill jag hävda att det finns oändligt mycket större problem att diskutera: nämligen hur pengarna ska räcka till.
Det är därför jag med intresse ser fram mot den debatt som borde följa på det förslag som regeringens utredare i frågan, Bo Könberg, lägger fram. Jag säger just nu vare sig bu eller bä till förslaget som sådant, men det är hög tid att frågan diskuteras och det ordentligt och seriöst. Det är bara 8 år till 2020 och då är de första 40-talisterna redan 80 år.
Dessutom är det min allra innerligaste förhoppning att jag ska kunna välja vem som ska ge mig den omsorg jag behöver. Jag vill verkligen inte att en fyrkantig byråkrati ska ha sista ordet.
 
Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. lf

  Ja,att riskapiẗalbolag inte skall sköta var framtida vård och omsorg måste väl vara helt klart.Om vi på ett bra sätt kan i offentlig anda sköta vården,då har vi kommit långt.Vad är det som hindrar dig att komma med konstruktiva förslag att förbättra inom den allmänna vården och omsorgen.
  Finns viljan?

 2. Britt-Marie Lövgren

  Svar till lf (2012-02-10 19:06)
  Leffe,
  Reglerna behöver stärkas när det gäller vårdbolag. Men att tycka att människors möjlighet att välja ska tas bort är en helt annan sak.

  Jag står för möjligheterna till val och därmed också möjighet att välja bort. Andra står för att du får ta det som är och sedan vara tyst!

 3. lf

  Då får jag väl ställa en rak fråga till dig:Tycker du att riskkapitalbolag är bra för vården.Kan du några goda exenpel?
  Sen så förstår jag du inte tycker att oegentlighetera inom vården är så stort problem.Det finns ett större och det är att pengarna inte räcker till.Man tar sig för pannan.Är det inte så att det första som vi måste se till är att våra skattepengar inte hamnar i något skatteparadis.
  En sista fråga:Hur många av våra äldre tror du har möjligheten att välja den bästa vården? Ta gärna en procentsats.Jag pratar nu om vanliga enkla människor.
  Du som har kontakter har helt andra möjligheter.
  Du och borgerligheten skapar ett A och ett B-lag.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till lf (2012-02-11 17:14)
  Det viktiga är kvalité i omsorgen. Här finns problem i såväl kommunalt/enskilt drivna boenden. Som princip är det bra att det finns alternativ. Riskkapitalbolag har blivit ett uttryck som många slänger sig med men så vitt jag förstår finns det ingen juridisk definition av begreppet. Alla bolag är mer eller mindre rikskapitalbolag. (FP) pekade tidigt i höstas om en statlig kontrollmyndighet som kan slå larm. Anders Borg menar att den gamla (S)regeringen öppnade för att flytta pengar till skatteparadis. Nu gäller det att stänga dörren och att skattesmitare stoppas. Det är regeringens hållning.

 5. lf

  Hur kan du möta alla inom den allmänna vården som du kallar fyrkantig?
  Personer som i sitt dagliga värv har en ambition att hjälpa och lindra.Hur kan du dessa människor i ögonen, uppoffrande människor som vill ta ansvar.

 6. Britt-Marie Lövgren

  Svar till lf (2012-02-14 20:20)
  Leffe,
  Fyrkantig byråkrati trodde jag inte att du uppskattade heller. Ett samhälle där byråkratin är viktigare än vad som sker i verkligheten är det väldigt få som uppskattar. Men du tillhör förmodligen undantagen – framför allt gör du ditt bästa att missuppfatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.