Alla måste få jobb!

Umeå Kommun kan göra skillnad men då genom att låta alla som har försörjningsstöd få möjlighet till ett tillfälligt arbete inom kommunen.  Varför begränsa åtgärden till ungdomar under 25 år?
Dagens Nyheter skrev i början av veckan om den 36-åriga arbetslöse Blaise Kalonji som via Uppsala kommun fick en tillfällig anställnings som elevassistent. Blaises plan är nu att gå på komvux och bli rörmokare.
Från försörjningsstöd till rörmokare. Den karriären borde vara möjlig för fler arbetslösa.

Umeå kommun är den enskilt största arbetsgivaren i Umeå. Självklart finns det goda möjligheter att låta betydligt fler ha möjlighet att komma in på arbetsmarknaden genom att först pröva sina vingar inom kommunens hägn.

Verkligheten går att förändra om viljan finns och besluten fattas.

Etiketter:

7 kommentarer

  1. Millan Eriksson

    Hej!

    Visst tycker man att man borde få tillfällig praktik om man uppbär försörjningsstöd. Det är ett bra sätt att få in foten någonstans som kanske leder vidare. Jag har sambo och kan därför inte uppbära försörjningsstöd, jag har inte heller jobbat tillräckligt för att få A-kassa. Jag står egentligen utanför systemet. Jag kan inte bli sjuksskriven för jag har ingen sgi. Hur gör man med oss för vi är rätt många i landet!? Jag hade gärna fått försörjningsstöd och fått arbeta inom kommunen, finns många sätt att bidra med där…

  2. lf

    Men ursäkta,visst är det ungdomar som har det svårast.
    Vad är det idag som hindrar en 36 åring att söka KOMVUX och sedan gå vidare.
    Jag kan inte de regler som idag hindrar lite äldre att söka KOMVUX.Men om det så då har väl din regering skärpt reglerna.Om det inte är så har ni ju haft alla möjligheter att ändra på reglerna.

  3. Max

    Typiskt folkpartist-nonsens. Jag förstår inte varför Sverige tar spetsen inom solidaritet och helt enkelt ger alla medborgarlön? Avskaffa Arbetsförmedlingen, Socialnämnden och Försäkringskassan och istället ge alla medborgarlön som går att klara sig på.

    Poff så har vi avskaffat arbetslösheten, sjukskrivningar och hela administrationen som hör därtill. Staten sparar hundratals miljarder varje år som kan gå till att skapa medborgarlönen och ge ALLA oavsett plats i livet och samhället en dräglig plats att leva på.

    Men nej, ni vill ju såklart att vi fortsätter leva i det förflutna…

  4. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Max (2012-06-11 16:10)
    Hm, det finns av och till en del tankar åt det hållet att skyddssystemen ska närma sig varandra. Jag tycker att det är bra att det finns skyddssystem men det måste även fortsättningsvis löna sig att arbeta.

    Att ingen ska få lov att tjäna mer än någon annan är ingen lösning för framtida välstånd för Sverige,

  5. Britt-Marie Lövgren

    Svar till lf (2012-06-08 18:40)
    Den grupp som har det absolut svårast att få arbete är flyktingar utanför Europa. Det finns anledning att se att även den gruppen snabbt måste få möjlighet att komma in i arbetslivet. Här kan kommunen göra skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.