Vilken fantastisk invigning….

…av Sorsele som Årets Kulturkommun:)

Det började på skördemarknaden i Sandsele där det var jättemycket folk. ”Kulturproffs” från Umeå som talade och visade på lite av vad som komma skall under året. Sara Ajnnak, lokal artist, underhöll med jojk inklusive hennes bidrag till ”P4 nästa” och ett annat lokalt inslag var Sorsele Spelmän. Allt från en specialuppförd scen. Fantastiskt trevligt och bra arrangerat. Passade verkligen bra in i en mycket bra arrangerad skördemarknad.

Som sagt var mycket folk men även våra politiska partier fanns där inför valet. Bra tycker jag att de visar sig i sammanhang när det är mycket folk i farten. Jättetrevligt att växla ord med dem. Men vad står de för egentligen? Man blir lite kluven när det bland annat pratas om Kulturskola och hur viktigt det är. Skojar de eller är det bara valfläsk!? Ifall det är seriöst prat så undrar jag hur har man tänkt när presumtiva lärare inte blir kvar i kommunen? Var ligger felet? Där borde våra politiker börja så att det finns något att bygga utifrån!

16.00 – efter att skördemarknaden i Sandsele var över – så var Norrlandsoperan i Idrottshallen i Sorsele! För första och förmodligen sista gången vi i Sorsele hade möjlighet att uppleva dem på plats. En fantastisk musikalisk upplevelse- LIVE I SORSELE! Både Romantik och Wienklassicism. Först ut var en symfoni av Edward Elgar – en cellokonsert. Ofattbart hur man kan hantera sitt instrument. Och symfonikerna fick verkligen också visa upp sig på absolut toppnivå. Väldigt avancerat men smakfullt och njutbart.

Därefter paus med fika och så Beethovens 7 symfoni i andra akten. Wienklassisicm vilket innebär inte lika avancerat som första symfonin men otroligt bra framförd med en dynamik som kändes i hela kroppen.

Naiv, som jag förmodligen är, så såg jag framför mig massvis med uppklädda politiker som visade upp sig i sammanhanget och önskade ta del av denna fantastiska upplevelse. Och VERKLIGEN visade att man UPPSKATTAR KULTUR! Jag fick antalet närvarande politiker till noll (0)!!! Precis samma siffra som jag fått på andra fantastiska, i nivå med ”världsklass”, uppträdanden.

Jag blir bestört över våra politikers ointresse av kultur. Ibland kan man se kommunalrådet närvara. Men det är i samband med att han ska hålla något tal. Kd – som tydligen inte finns längre – brukar också ha en f.d.? politiker på plats. Man känner igen publiken på max ett 50- tal (oftast färre) när sådana här STORA arrangemang presenteras i Sorsele. Kan nästan namnge alla.

Man kan ju även undra var all media är sådana här gånger!? TV, radio och tidningar! Eller var det något ännu större som hände nere vid kusten? Någon ko som springer lös på E4! Eller ett lodjur, björn, varg som setts i närheten av Umeå. Eller någon vandalisering av något? Eller….?

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta. Kulturintresset i Sorsele är ofattbart lågt. Ska man sälja tunnbröd eller ha skoterutställning i samband med dessa fantastiska uppträdanden för att locka folk? Många evenemang är på gång och jag hoppas innerligt att kommuninnevånarna tar tillfället i akt och besöker dem.

Jag vill pusha för Folkmusikfestivalen som hålls lördag den 29 september i Filadelfia, Sorsele. Lokalen är vald på grund av väldigt bra akustik för ändamålet. Fantastiska musiker från Sverige och ibland även från Norge. Och även våra fantastiska lokala musiker så klart. Så brukar det iaf vara. MISSA INTE DET I ÅR IGEN!!! Kanske även DEBUT för NÅGON AV VÅRA POLITIKER att uppsöka detta arrangemang och BEKANTA sig med delar av KULTUREN I SORSELE KOMMUN!?

 

 

 

7 kommentarer

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Gun-Britt. Ja det kan man undra! Allt handlar om prioriteringar och man prioriterar väl annat.

 1. Anders Jönsson

  Instämmer i dina åsikter. Det är bara att hoppas på en förbättring resten av kulturåret.
  Kommuninvånarna är tröga när det gäller kultur speciellt i centralorten. Intresset är mycket bättre i byarna.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Anders. Ja man undrar varför kulturintresset inte är större än vad folk visar. Och vad man visar från politikernas håll. Kan det finnas ett samband?

 2. Nina

  Jättebra skrivet, som vanligt!
  Du gav mig några saker att fundera och jag håller med dig angående oss politiker! Själv är jag inte så bekväm i rollen som politiker ännu, men det tar sig! Tycker att det var roligt att vara med och hade jag orkat, skulle jag ha farit iväg till idrottshallen.. för musik är aldrig fel.. men jag var helt slut efter dagen på bygdemarknaden! Hade dessutom cirka 240 mil i kroppen som påverkade. Jag håller med dig angående snacket om kulturskola. Vi måste göra Sorsele attraktivt.. och hur gör vi då? Jag skulle tro att det börjar med oss! Trivs jag på jobbet? Har jag en stimulerande fritid? Känner jag trygghet där jag har valt att bo? Vi måste bli duktigare på att vara TYDLIGA på vad vi behöver och vill ha! Kul att ses!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Men hej Nina:) Och jättetack för senast – skördemarknaden. Som jag ser det pekar du någorlunda på de punkter jag också anser vara viktiga – trivs JAG? Absolut är det vad man har att utgå i från. I fall man trivs/inte trivs bör man analysera varför. Personligen vet jag varför jag trivs och vad jag saknar. Men det är utifrån MIN ståndpunkt. Och som politiker (jo jag vet att du är färsk där) måste man även börja titta sig omkring och se vad som funkar och inte. SKOLAN FUNKAR TYDLIGEN INTE som det ser ut nu! Där har ni politiker ett huvudansvar och jag fattar inte varför sittande politisk konstellation låter det fortlöpa!? Mera skriver jag inte här. Men att förlora de som personligen eventuellt skulle kunna bygga upp en planerad kulturskola inte ”prioriteras”? Effekten blir att de får/söker jobb i andra kommuner. Jag fattar inget! Hur tänker man från den politiska ledningen? Vilka konkreta uppdrag får tjänstemännen? Hur lämpliga är vissa tjänstemän på de poster de besitter? Hur tänker man från politikerhåll när man inför valet går ut med att skapa en Kulturskola utan lärare? Eller har man en lösning på bemanningen? Jag tvivlar!!!

   Detsamma till dig Nina – kul att ses:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.