Var är föräldrarna?

Det är en fras man ofta hör idag. Det ligger alltid nära till hands att skylla på skolan, fel sällskap, olika diagnoser eller helt enkelt bara på ouppfostran.

Jag tror att många vuxna har så fullt upp med sig själva att de inte vill / hinner eller orkar lära sina barn grejjer som kan vara bra att ha i bagaget.

Att lära sina barn att allt de gör får konsekvenser kan ju vara en sak att tänka på. Men det verkar som att vissa föräldrar bara skiter i det. Så otroligt tragiskt.

Jag har skrivit en del om sådana här saker tidigare och jag kan ju säga att vi haft ungar här i vårt hus som stulit både pengar och grejer av oss vuxna, men även av våra barn. Vi började märka att saker och pengar försvann oförklarligt men en dag tog jag ett av barnen på bar gärning. Jag pratade med barnet och gav denne en chans att göra rätt för sig, att be om ursäkt och att lova att det aldrig skulle hända igen.

Jag sa till barnet att denne fortsättningsvis var välkommen i vårt hus om våra regler efterföljdes och att jag aldrig kommer att acceptera fler stölder eller lögner.

Men det sorgliga i det hela är att det förekommer oftare än vad man tror. Föräldrar ids inte lära barn att det blir konsekvenser om barnet gör fel. Det är för jobbigt att ta en konflikt för många.

Nä, ge bara ungen en mobiltelefon och låt denne vara ute från morgon till kväll. Det är ju mycket lättare. Eller hur?

Det är faktiskt inte min sak att uppostra andras barn eftersom jag har tre andra som jag har fullt upp med. Men av någon anledning så hamnar många av de här barnen vid mitt köksbord där JAG blir den som snackar med kidsen om vad som är rätt och fel, om hur man ska vara mot varandra och så vidare… och varje gång man försöker tala med vissa föräldrar så slår de bara ifrån sig och tycker inte att något är fel. FAST det handlar om stölder och lögner och ibland ren mobbing.

Självklart vill man ju hjälpa de barnen som har det jobbigt, men i ärlighetens namn, jag har faktiskt inte den tiden och dessutom så är det barnens egna föräldrar som ska sköta sådant. Men det finns nog en anledning till varför de söker sig till mig och Jimmie med sina problem. För det händer faktiskt ganska ofta.

Jag blir bara så jävla trött på sånt här. För de här ungarna som håller på så här skriker ju: "SE mig, HÖR mig"

Fast med väldigt tysta skrik..

Och när kriminaliteten börjar redan i småskolan så kan man ju bara gissa sig till hur kriminaliteten kommer att utvecklas när barnet blivit vuxet.

Otäck tanke…

Eller hur?

Så snälla mammor och pappor därute. Ta en extra titt på era barn och se över dina barns grejer. Exakt VAD gör du om du hittar saker som du VET att ditt barn inte har råd med? Om barnet klär sig i kläder som inte DU har köpt? Om barnet har konstigt mycket pengar att röra sig med?

Handen på hjärtat..?

 

 

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag frågar alltid efter kvitto då Nicco kommer hem med saker. Vi har också haft oärliga killar och tjejer här och det är jättesvårt då man inte vet vem, som gjort vad. Som det här med vår telefonräkning på 200:- från ett spelbolag på facebook. Nån har ju använt vår telefon för att ringa och fylla på sitt konto. Men, idag funkar inte det då jag spärrat telefonen. Jag har mina misstankar, men vad gör man? Tråkigt att vissa inte fått lära sig och ibland, aldrig lär sig. Ha det gott!

  2. Maja Larsson

    Det handlar inte om att hålla koll heller. Det handlar om att ge tid, visa uppskattning, omtanke, att prioritera och visa att man finns där, ta del av deras vardag. Risken är att man bara kolla när nåt verkar fel och det blir inte heller bra. Ge tid till de barn ni satt till världen. 🙂

  3. Marja Granqvist

    Bra skrivet! Just det där att allt man gör får konsekvenser måste läras in redan tidigt. Alltför många barn (och vuxna också) tänker: Äsch, det ordnar sig alltid. Och ordnar det sig inte så skiter väl jag i det…
    Kram

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Känner att jag vill ge ett svar till Maja, man bör visst ha koll, det behöver inte handla om att man inte ger sin tid eller omtanke till sina egna barn och andras, vet dom om att du har koll på läget så kan det också göra att dom tänker efter, inte bara en gång utan två, nästan gång dom hamnar i ett sånt läge. Ofta så tror man sig också känna sina barn in och utan, men ack vad man kan bedra sig om man tar saker för givet. Jag ger mina barn all tid dom vill ha, var så säker på det. Ha det gott!

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-08-21 10:55)
    Det är så skönt med föräldrar som lägger ner lite extra tid och energi och inte bara låter ungarna härja fritt på stan medans glorian bara lyser hemma när föräldrarna är med. Barn som inte får lära sig konsekvenser av allt man säger och gör får ju en rätt så egoistisk syn på det mesta tror jag. Bara en sån enkel sak som att fråga efter kvitto skulle man ju gärna se hos många fler föräldrar!
    Och det är för jäkligt när barnen bara tar vad de vill ha av andra utan en tanke på att någon annan blir ledsen eller får betala!

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maja Larsson (2010-08-21 21:47)
    Självklart handlar det mycket om att ha koll.. framför allt på viktiga saker. Som förälder SKA man ha koll på sina barn!! Speciellt om det finns risk för att de hamnar i dåligheter så måste man ibland kanske till och med ha EXTRA mycket koll. Och att ha koll ÄR att visa omtanke. Och det viktigaste: Att sätta tydliga gränser för barnet.. DET är att visa omtanke, kärlek och att lära barnen respekt för sig själv och andra! Och att ha en vardag tillsammans med sina barn är väl en självklarhet?

  7. Helena Nilsson Springare

    Svar till Marja Granqvist (2010-08-22 00:40)
    Ja, nog är det enklast att göra det så tidigt man kan. Det är så många barn som beter sig som skit och aldrig behöver ta ansvar för det. Föräldrarna kanske aldrig behöver se barnens dåliga beteende. Och folk idag har jäkligt dåligt med respekt för varandra. Det är skrämmande! Att allt man gör och säger får ju konsekvenser.. det måste vi ju som föräldrar lära våra barn.. och tyvärr ibland andras barn också!

  8. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-08-22 11:04)
    Jag håller med dig Maria… Jag tror absolut att barnen tänker efter lite extra då de VET att en mamma eller pappa håller koll.. det behöver inte ens vara den egna mamman eller pappan.
    Och jag tror att det är en farlig fälla det där med att många föräldrar blundar för sina barns dumheter. det förstärker ju bara dåligt beteende eftersom de tror att det är ”okej” eftersom föräldrarna inte visar några konsekvenser!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.