Priskåt? Ett mail i min inbox…

…med en intressant fundering. Läs och begrunda:

Priskåt?

 

Situation 1:

 

Du kommer hem till en nära vän och kommenterar hennes kläder, som du tycker är riktigt fina.

”Vilken fin tröja du har!”

”Tack! Den kostade BARA 100 kr på rean.”

Situation 2:

Du kommer hem till en bekant och innan du ens hunnit ta av dig kläderna så trycker bekanten upp diverse saker denne har köpt.

”Tiiiitta! Jag hittade den här kappan för 350 kr. Och vill du se mina nya byxor?” Och innan man ens hunnit svara så trycks de upp under näsan med följande kommentar: ”De kostade baaaaara 249,50 kr!”

Situation 3:

 

Du kommer hem till en annan bekant som har handlat en del kläder och när denne visat upp alla kläder som denne fyndat frågar denne:

”Gissa vad jag betalade för allt det här?!?!”

Du suckar inombords, som att det skulle vara en tävling, men drar ändå till med något:

”350kr?”

”Näää! 244kr!”

Och du kan inte låta bli att lägga till:

”Och 50 öre eller?”

Är det bara jag som reagerar på ovannämnda situationer? Den enorma fixeringen vid pengar.

Om jag kommenterar en väns kläder, eller för den delen en helt okänd persons kläder, för att jag tycker det är fint, då är jag inte speciellt intresserad att höra hur biiiiiiillig (eller dyr) den var. Jag kommenterar den för att jag exempelvis tycker en klänning eller tröja är fin, inget annat. Och då oavsett om den kostar 150kr eller 1500kr. Att hela tiden kommentera priser; den här kostade si och så mycket, tycker jag faktiskt är en dålig egenskap.

Och jag kan inte riktigt säga varför jag tycker det.

Men jag har funderat en del på det… Kanske har det med att vi svenskar inte ”ska” prata priser, speciellt inte om det är dyrt, men jag tror egentligen inte det har med det att göra… Utan att jag helt enkelt inte är intresserad att veta vad saker och ting kostar om jag ger en positiv kommentar åt någon, det är liksom inte priset jag kommenterar eller för den delen vill veta…

Jag skulle aldrig få för mig att vräka ur mig vad saker och ting kostar om jag får en positiv kommentar om något jag har på mig eller om någon tycker att något i mitt hem är fint, såvida de inte frågar om det. Och om någon skulle fråga så kommer jag allt som ofta ändå inte ihåg priset. *hahaa*

Vad tycker du? Är det en bra eller mindre bra egenskap att kommentera priset när du ger en positiv kommentar om kläder, inredning eller ja, vad som helst?

 

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Hm, jag tror att man säger priset för att visa att man gjort ett kap, om det nu var billigt, så där, bara för att få skryta lite. Tror inte jag brukar säga vad jag betalat…haha, jag har nog mest bara gamla saker ändå utan får väl bli glad att någon annan tycker att det var fint.

  2. Nina

    Jag tror delvis som Maria, men jag tror ochså att en del av priskommentarerna kommer av att pesonen i fråga har dårligt samvete. (Jooo, kappan kostade bara 249,50, men jag köpte ochså en hel massa annat som jag inte behöver. Och den totala summan blev mer än vad jag egentligen har råd med…) Jag har en vän som alltid poengterat at det hon köpt ”kostade bara” och ”det är inte dyrt” och sen har hon alldrig pengar sista veckan innan lön.

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-02-20 13:04)
    Faktiskt så kan det ju många gånger bli mer fokus på priset än på själva prylen i sig.. haha.. det är ju lite skumt ändå 😀 men det roligaste är ju de som tyckert att de ”sparat” si o så mycket när de handlat på rea *skrattar*

  4. Maria Skiddi

    Jag är nog en sån där som tycker att jag sparat!=) När jag hittade ett par schyssta jeans åt dottern på Gina för 49 spänn var det ett riktigt kap i mina ögon, å tjaaaa…det liksom ”kostade” inte så mycket ur min ”släpa-hem-baconet-till-bordet-inkomst”

    Förr i tiden kanske man skulle legat med kisande ögon bredvid sitt ihjälklubbade vårtsvin å njutit av att ha kunnat klubba ihjäl det för 10 meters spring istället för 4 km? = ”Rea” = en sorts vinst för mig, ngt som inte kostade så stor ansträngning typ?

    å ser man en flock lejon med sitt bytesdjur å hyenorna runt omkring kan man för sitt inre om man blundar se tanteran med vassa armbågar rotande i jättehögar av kläder med reablodtörstens bränsle,i triumf slitande en sned å vind tröja med röd lapp till sitt hjärtklappande bröst. Jag VANN!? hehe.

  5. Marja Granqvist

    Jag vill inte heller veta vad något kostat och jag har märkt att man ibland förväntas fråga vad något kostat. Jag brukar ju aldrig göra det och då blir den andra kanske sur… Konstigt att vi är så prisfixerade.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.