Visst verkar det vanligt…

…att förhållanden spricker efter första barnet?

Jag känner x antal mammor och pappor som inte lever med sitt första barn. Det är ensamstående föräldrar, det är plastmorsor och plastfarsor, det är halvsyskon hit och dit och det är växelvis boende och det är varannann vecka osv… osv…

I många bloggar kan man på bara ett par års tid följa en hel livscykel för ett förhållande: Läsa om det första dejtandet, läsa om ihopflyttandet, få ta del av graviditetstestet, följa graviditeten, läsa om förlossningen, läsa om ljuv bebislycka, mysiga månader, lycka och kärlek för att på sluttampen läsa om gräl, bitterhet, tårar och svek som snabbt följs av inlägg om separation och nya lägenheter och i vissa fall redan nya partners och därmed oftast nya halvsyskon osv… osv….

*pustar och torkar svetten ur pannan*

Visst, man har absolut ingen garanti för att ett förhållande ska bli bättre bara för att man befäster sin kärlek på det mest ultimata sättet man kan och skaffar sig ett barn.

En guldring på det vänstra ringfingret kan man alltid ta av sig, men ett barn kan du liksom inte ta av dig eller stoppa in i ett skåp.

Jag ska inte göra detta till ett kilometerlångt inlägg utan konstaterar bara att det känns relativt vanligt idag.

Kanske orkar folk inte med ett förhållande då vardagen smugit sig på? kanske har man inte lärt känna varandra tillräckligt väl innan man skaffar barn, köper hus och binder sig till varandra på flera sätt?

Förhållanden förändras radikalt då det kommer bebisar med i bilden. Det ska man vara smärtsamt medveten om och kanske kan det vara en idé att leva tillsammans som familj med sitt barn innan man känner att livet är stabilt nog INNAN man köper hela "familjepaketet" där det ingår hus, bilar och giftermål?

För hur många besvikna individer finns det inte där ute som känner sig grundlurade på alltihopa? När barnet kom så upptäckte man helt plötsligt nya sidor hos sin partner som man inte trodde existerade och som man absolut inte tycker om?

Livet kan tyvärr hoppa på dig och slå dig i skallen då du minst anar det och vaffan gör du då?

Svar: Inte ett skit!

Finns ju inget att göra. Det är bara att gilla läget och inse att du är bunden till barnets pappa eller mamma fram tills dess att barnet är arton år.

I mitt eget fall så har jag ju faktiskt två pappor till alla mina tre barn. Som alla vet så lever jag med barnafader nummer två men vi har ju absolut inga garantier för att vi ska leva lyckliga i alla våra dagar även om det känns så just nu. Vi är lyckliga i nuet och vi trivs tillsammans. Vi har samma syn på det som är viktigt och vi strävar tillsammans i jobbiga stunder och i lyckliga stunder.

Vi har haft vår beskärda del av jobbiga saker och en hel del yttre påverkan. Men vi är fortfarande tillsammans och vi är starka. Men som sagt, det finns inga garantier för NÅGOT förhållande i hela världen. Och barn är definitivt ingen garanti för ett lyckligt liv tillsammans.

Barn är en stor källa till glädje och lycka, men också till slitningar och påfrestningar på de vuxnas kärleksrelation. Det vet nog de flesta som har barn.

Men det lönar sig att underhålla sin kärleksrelation hur många barn man än har och hur många mammor eller pappor det än finns med i bilden. Lägg inte energi på att bråka om det som varit, lägg hellre energi i nuet på det du HAR precis framför näsan. Man har oftast mer än vad man tror.

En sak som är bra med de förhållandena som kraschar BIG tajm, är ju att man får massor av värdefull erfarenhet och kunskap om hur man INTE vill ha det i nästa förhållande man går in i. För det är ju av misstagen man lär sig.

Eller hur?

 

 

Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. katarina lindeberg

  det har du alldeles rätt i , o när man har haft krashat förhållande bakom sig så tar det tid innan man vänjer sig hur allt ser ut sedan, o ibland går det jätte bra o ibland mindre

 2. Catharina Alperud

  Hmmmm, om man lär sig något? Vet inte om jag ska vara ärlig. Men ett bagage bär man med sig. Frågan är bara hur man gör för att inte applicera det vidare på nästa förhållande.
  🙂 Men du har rätt…Det är alldeles för många krav idag på en relation. Det ska vara passion, sjukt bra sex, perfekta barn, hem osv. Att lära sig att ta hand om varandra är svårt. Men det måste väl för sjuttsingen gå en dag hoppas jag. 😛

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Alla förhållanden är ett givande och ett tagande, det måste gå åt bägge håll annars är risken stor att det kommer att haverera. Ibland kanske man också ska se genom fingrarna på vissa saker, och verkligen välja sina strider. Vi har aldrig haft det så bra, jag och Åke, som vi har idag, snart 27 år tillsammans, men vi har också fått lära oss på vägen, hur man ska göra. Tyvärr finns det nog ingen given manual, som skulle kunna gälla för alla. Ha det gott!

 4. Helena Nilsson Springare

  Svar till katarina lindeberg (2011-03-01 12:22)
  Man lär så länge man lever sägs det ju 🙂 Kraschade förhållanden är ju inte kul, men ibland kanske rent nödvändigt! Att det kraschar alltså… Äsch vad jag svammlar.. man du fattar nog vad jag menar?! Kram

 5. Helena Nilsson Springare

  Svar till Catharina Alperud (2011-03-01 18:51)
  Precis.. och många av de ”krav” man hade på sin partner när man var ung och dum har man för längesedan släppt. Nu vet jag ju både vad jag VILL ha i ett förhållande och dessutom vet jag hur JAG vill vara i ett förhållande. Man har helt enkelt bättre förutsättningar ju mer erfarenheter man samlar på sig. Förhållanden är fasn inte någon lätt match *skrattar* Men det är hääärligt… Typ!?

 6. Helena Nilsson Springare

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-03-02 13:30)
  Så sant! Att välja sina strider.. Det har du ju väldigt rätt i. Och om det fanns en manual som passade alla så vore det nog inte lika intressant att ha förhållanden heller *skrattar*

 7. Lisa

  Jag tror också att alltför många idag söker den PERFEKTA partnern, vilket leder till besvikelser i sig eller att man aldrig hittar någon som duger. Jag fick nyligen en fråga om min man är perfekt och nej, han är inte perfekt, men hans bra sidor överväger de mindre bra sidorna. Ingen är perfekt, alla har sina brister, jag precis som han.

  Och söker man det perfekta, kanske det blir ännu svårare att få saker och ting att fungera med barn i bilden. Kanske blir man besviken när barntiden inte är så sockersött rosa som det visas i tv-serier, mammatidningar etc. (I vissa serier försvinner dessutom barnen långa perioder för att sedan plötsligt återkomma. Var är barnen under tiden undrar jag. Ett exempel är serien Vänner.)

  Och vem har sagt att livet ska vara lätt? Eller förhållanden för den delen… Oavsett om det är förhållandet till ens partner, vän eller annan nära stående person. Ingen jag känner ialla fall.

  Tack för fikat idag! Vi ses nästa vecka. KRAM Lisa

 8. Helena Nilsson Springare

  Svar till Lisa (2011-03-02 20:06)
  Precis.. och vad ÄR egentligen perfektion? Alla blir väl uttråkade till slut ändå.
  det gäller att uppskatta det man har och faktiskt bygga på det. Ibland håller det och ibland spricker det. Jag tror att om alla vore mer nöjda och inte skulle sträva efter ”bättre” hela tiden så kanske det inte blev så många separationer?
  Och jo, jag tror också att människorna blir fett lurade av media en hel del idag! Trevligt idag som alltid! 🙂 *kram*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.