Jag plöjer…

…massor med information just nu. Jag läser facklitteratur blandat med skönlitteratur och ibland slinker det ju såklart igenom en och annan barnbok mellan varven.

Jag läser mig igenom alla mina skolböcker och mina gamla skoluppgifter. Jag måste ju vara säker på att något fastnat.

I höstas skrev jag ett specialarbete som handlade om sambandet mellan kriminalitet och ADHD. Samt skillnaderna mellan problematiken hos kvinnor och män. Ett spännande och högaktuellt ämne som jag tycker är otroligt intressant. Jag har en känsla av att vi kommer att se mer av sådant i framtiden. Tyvärr. Diagnoser, droganvändande och kriminalitet. Det ena ger det andra.

Men just diagnoser av olika slag intresserar och fascinerar mig. All ny forskning och alla nya rön slänger jag mig över och läser vad forskare kommer fram till och vad som sägs och antas i andra delar av världen.

En diagnos som jag för tillfället fascineras över och läser massor om är BORDERLINE. En diagnos som är lite kuslig eftersom den är så nyckfull. Upp och ner. Hit och dit. Svart och vit. En väldigt opålitlig åkomma skulle man kunna kalla det helt enkelt. Man vet aldrig vad man har och man vet aldrig vad man får om man har en person med denna störning i sin närhet.

Detta kan man läsa på PSYKOLOGIGUIDEN:

(En f.ö mycket bra sajt med bra och lättbegriplig information)

 

Borderline

Borderline, eller Emotionellt instabil personlighetsstörning (IPS) som tillståndet också kallas, innebär ett stort lidande för de drabbade, och kommer också att involvera omgivningen i hög grad. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med Borderline PS.



Som med andra personlighetsstörningar ska tillståndet gå att spåra åtminstone till tonåren och orsaka kliniskt signifikant lidande och funktionsnedsättning.



Orsakerna till Borderlinetillstånden är inte helt klarlagda men de flesta forskare anser att det rör sig om ärftliga sårbarhetsfaktorer som i kombination med ogynnsamma uppväxtvillkor formar de här dragen.



Även om några personer med diagnosen inte har en klart belagd bakgrund av psykiska och fysiska (ibland sexuella) övergrepp, och rentav vanvård, är det ändå en väldigt påtaglig gemensam faktor.

 

 

Symtom



Det mest påtagliga hos personer med Borderline är de dramatiska svängningarna mellan normalt stämningsläge till nedstämdhet och ångest, ibland stegrad till gränspsykotiska upplevelser.



Vredesutbrott, dramatiska utspel, provocerande självdestruktivitet och impulshandlingar är vanliga.



En ständigt närvarande tomhetskänsla beskrivs av många, liksom svårigheter att behålla en känsla av en stabil identitet. Relationer till andra präglas också av detta.



På senare år har man i förståelsen av den här störningen belyst svårigheter med det som kallas mentalisering, dvs förmågan att reflektera över sina egna och andras känslomässiga upplevelser. Sådana svårigheter resulterar i att personen inte kan se sin egen roll i en relation utan enbart uppfattar det som att andra är orättvisa, elaka eller fientliga. Det leder till ideliga avbrott i både sociala och nära relationer.

Intressant. 

Få se vilken sjukdom eller diagnos jag ska läsa om imorgon…

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Catharina Oderstål

    Som en med diagnos där det varit a och o, där du skriver om att det kommer att bli mer av sådant i framtiden måste jag skriva att jag tror och hoppas att du har fel. Kriminalvården har i olika projekt diagnostiserat intagna och gett behandling där det finns statistik på att minst 40% av de som är intagna på svenska kriminalvårdsanstalter kanske kunde ha sluppit det om diagnos satts i tid och skolan tagit sitt ansvar att fånga upp dessa problem.

    För som i mitt fall där jag först hade borderline som diagnos för att få det ändrat till bipolärtsyndrom i svår form till att ”bara” ha adHd där läkarvården som borde ha koll på detta allra bäst kastat bort år för mig, där borderline som klassas in som en personlighetsstörning just nu diskuteras kring huruvida den ska avskaffas helt som diagnos för den är en sammanställning av både bipolär samt adhd beroende på hur svår sådan form man har….

    Men det är bra att det forskas och att det finns ett intresse i samhället som inte bara tillhör oss med diagnoserna att skriva och få tankeväckning kring..

  2. Helena Nilsson Springare

    Svar till Catharina Oderstål (2012-02-03 13:41)
    Det är otroligt intressanta saker det handlar om. Just när det gäller kombinationer av alla slags diagnoser så borde ju läkare och folk som jobbar inom vården tex förstå att det inte GÅRt att sätta in människor i olika fack hela tiden. ALLA ska kategorisers känns det som ibland och vem bestämmer egentligen vad eller vem som är ”normalt”?

    Hoppas allt är jättebra med dig 🙂 Kram

  3. Veronica

    Glöm bara inte en ytterst väsentlig sak, alla vi som har borderline är olika. En del är högfungerande, som jag, och andra lågfungerande. Den skillnaden syns tydligt i t.ex. beteenden. Jag kan lova att du inte skulle märka på mig och att jag inte är det minsta läskig. Min berg- och dalbana har jag inombords, min värld är inte så svart/vit och då uppfyller jag ända massor av kriterier. Döm aldrig på förhand och säg att alla med borderline är si eller så.

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Veronica (2012-02-03 16:26)
    Hej Veronica och tack för din kommentar. Jag dömer absolut ingen på det sättet men jag vet av egen erfarenhet att det är lite otäckt när man vet att en person kan ha så tvära kast i sitt beteende så att man inte med säkerhet vet ”vem av dem” man möter från dag till dag. Och självklart så förstår jag ju också att det finns borderline ”light” där människor kan funka väldigt bra medans det finns dem som lider oerhört av det.

    Tittade in på din blogg och kommer att fortsätta göra det. Du skriver bra och jag känner igen mig i en del av det du skriver. Lycka till med kämpandet. Livet kan vara tufft ibland. Med eller utan diagnoser. Stor kram till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.