Roligt med djurplågeri?

Ja, jag vet inte om jag tycker det.

Nu är det ju cirkustider i Sverige och det finns väl ett par, tre stycken cirkusar som flänger runt.

Jag var på en cirkus med två av barnen för några år sedan där de hade hundar och hästar plus människor som kunde helt grymma grejer. Det var en upplevelse faktiskt. Det kändes helt okej att slå sig ner och titta på djuren som gjorde saker för att underhålla oss. 

Hästar och hundar är ju trots allt tamdjur som lever med och för oss människor på flera olika sätt. I bruk, som sällskap, som mat, för jakt och så vidare.

Så jo, det kändes helt okej. Hundarna och hästarna såg glada ut och samspelet med djurskötarna såg otroligt ömsesidigt ut vad gällde glädjen. Det såg man väldigt tydligt.

Men vad jag inte kan förstå är hur man kan betala och gå på cirkus där det finns till exempel elefanter. Ledsna elefanter med outrgundlig sorg i sina ögon som tillbringar det mesta av sin tid instängda i trånga burar för att sedan visas upp och förnedras i en liten manege där det sitter människor och glor på dem för sitt nöjes skull. Jag fattar det inte. Skratten borde ju fastna i halsen tycker jag. 

Elefanter är ju ett vilt djur som knappast mår bra av att resa omkring med en cirkus i alla fall.

Jag tycker det är lite sjukt med tanke på att vi vuxna ska lära våra barn allt detta med respekt och hur man ska behandla varandra. 

Är det då ok att sätta sig och peka och skratta på en sorgsen elefant som har en löjlig fjäder på skallen? En elefant som kanske mår dåligt och har ångest för att denne längtar ut och bort… Hem förmodligen? Det sägs ju att elefanter är väldigt känsliga och intelligenta djur och det tror jag absolut på.

Nä fy. Bojkotta cirkusar som har vilda djur. Det är inte okej. För jag tror och hoppas att de flesta förfasar sig över att apor slaktas och jagas i regnskogarna och att vissa arter inom kort inte kommer att finnas längre. Eller att andra vilda djur jagas för trofeér och pengar.

Så VARFÖR tycker vi att detta är så okej? Jag antar att det är djupt rotat i oss eftersom det alltid funnits. Men nä, jag personligen tänker bojkotta och hoppas att de vilda djuren försvinner från djurplågande cirkusar i framtiden.

Ja, jag stör mig på det här så in i H-vete. Trist och sur som jag är ibland. Jag är bara så gammaldags så att jag helt enkelt tycker att elefanter ska få leva i sin naturliga miljö. 

"Jag ska då INTE jobba på cirkus när jag blir stor"

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. tiger

    Bra att du bojkottar djurcircusar! Det känns bara beklämmande att vuxna tar med sina barn och på något sätt ger klartecken till att det är ok att behandla djur illa.

    Men på tal om circus har jag ett boktips: ”Tigertämjerskans bekännelser” av Robert Hough. En slags biografisk fiktion som är mycket bra.

    Ha en trevlig dag!

  2. Mamma Brötis

    Nu förstår jag faktiskt inte riktigt. Varför skulle elefanten lida mer av cirkuslivet än tex hästen? Det är väl lika onaturligt för båda två även om hästen varit domesticerad under en längre tid? Eller? Jag vet inte… Något som stör mig mer är faktiskt alla stackars ensamma kaniner som sitter bortglömda och ensamma i för små burar. De lider garanterat mer än alla cirkusdjur. Tror jag iallafall!

    Trevlig helg!

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till tiger (2012-06-29 09:14)
    Jag får för mig att det är fler och fler som tänker på detta. Jag kan knappt föreställa mig hur fraktandet mellan alla städer känns för de stackars liven.

    Nä, vilda djur i den storleken ska absolut få vara i sin egen hemmiljö!

    Tack för boktipset. Såna behöver jag jämt! 🙂

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Mamma Brötis (2012-06-29 19:17)
    En häst är mer anpassad för vårt klimat till exempel.. Och eftersom hästen är ett så pass naturligt inslag i våra liv s¨å finns det ju anpassade stall, fordon osv. Men elefanter är ju både stora och inte heller så anpassade för vårt annars elefantfria samhälle.

    Tänk vad den ska frysa på vinterhalvåret till exempel.

    Visst är det synd om alla små kaniner och andra djur som har för små burar och far illa på ett eller annat sätt, men jag ville framhålla just det faktum att mammor och pappor förmedlar att vissa saker är okej genom att betala dyra pengar för att gå och titta på dessa stackars plågade djungeldjur.

    Trevlig helg till dig med 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.