Vad är medberoende?

Ja det är mycket det! Hittade en sida på nätet som på ett enkelt sätt beskriver medberoende.

Vad gäller "listan" på saker som går att missbruka så är det som alla kan se betydligt fler saker än "bara" alkohol och droger.

Sex, shopping och internet är också saker som går att missbruka och som inte känns som att det är alltför ovanligt i dessa dagar. Relationer går även de att missbruka och varför inte? I ett samhälle där ALLT är slit och släng finns snart inte mycket som är hållbart kvar.

En missbrukare med en egotripp som är större än kärleken till nära och kära är en person som man till slut måste skaffa sig distans till. Man måste älska lagomt och inte dras med i ett så kallat medberoende.

Det är svårt att ta avstånd från någon man älskar, men i långa loppet är det ÄNNU svårare att stå kvar i missbrukarens skugga där man sällan får den tid och kärlek man vill ha och förväntar sig.

Ibland måste man dra en gräns för att själv överleva. Man får helt enkelt älska någon på avstånd och glädjas åt de små stunder då man får en liten smula kärlek från någon som sätter sitt missbruk och sitt ego först.

Ibland måste man till och med välja att avstå från en person helt och hållet för att man inte har någon kärlek kvar. Missbruket tog över och kvar fanns bara sorg och elände.

Jag tänker inte uppleva sådan sorg igen så jag har bestämt mig för att älska på avstånd och acceptera någons val att sätta sina missbruk och sitt stora ego före mig.

Jag och min familj lever på exakt samma sätt som vi gjorde för ett år sedan och jag hoppas och tror att vi kommer att få fortsätta att vara lyckliga och glada över det vi har.

Jag har bestämt mig för att INTE vara ledsen över det jag INTE har längre.

Men jag har mycket att vara glad över och därför tänker jag fokusera på det. Jag är viktig här och nu. Jag måste nöja mig med det. Missbruk ska inte ta tid och energi från mig. Inte mitt eget och heller ingen annans!

Jag räddar hellre mig själv än att gå under tillsammans med en missbrukare. Valet är enkelt.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Anna

    Såå bra skrivet, men det är svårt det där.. Att fokusera på sig själv och det man har här och nu. Och verkligen tillåta sig själv att vara lycklig efter många sorger, förluster och motgångar. Och ta avståndet från dom negativa energierna. Men jag ska klara det jag oxå. För jag har ju faktiskt något alldelens fantastiskt. En sambo som älskar mig och jag han så klart,mer än allt och 4 fantastiska barn.

    Kram på dig/er
    Dax att ses snart 🙂

  2. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anna (2012-07-27 09:50)
    Anna! Du om någon vet ju vad jag talar om.. Och vi ska inte skämmas för att vi prioriterar oss nu. Vi har antagligen lärt oss massor av allt elände och det är bara synd att vi inte fattade detta för längesen. Men bättre sent än aldrig. Vi lever här och nu och du ska vara så glad över alla dina fina barn och din fina karl 🙂

    Du förtjänar allt det där 🙂 Dåligt samvete över ditt eller datt slänger vi över axeln och går vidare…

    Dejt snart! Absolut 🙂 *kraam*

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till Lisbet Olofsson (2012-07-30 12:22)
    Det går så snabbt att bli medberoende och till slut är allt möjligt sjukt nästan kusligt ”normalt”.. Då är det dax att bryta och ibland kan man nästan behöva en spark i baken för att vakna till… hoppas det går bra för din vän. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.