Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kostnadskoll på invandringen


Man bör ha koll på kostnaderna, i privatlivet och definitivt när man i offentlig sektor förvaltar andras pengar. Även när man ger till humanitära insatser bör man ha koll. Så det inte blir som när en av våra större hjälporganisationer sålde in ett månadsgivande till mig på ett sätt som gränsade till bedrägligt beteende.
Vi bör ha koll på våra utgifter hemma, i stat, landsting och kommun. Annars drabbas några förr eller senare av hålen som uppstår.
Man bör också samtidigt ha koll på intäkterna, vad som drar in medel så att vi kan betala för det vi vill göra.

Att veta vad invandringens olika delar kostar, det är inget ont i sig, tvärtom. Vi ska inte luras och mörkar samhället finns andra som räknar, mörkar på sitt sätt och använder siffror till maximal intressekonflikt. Några för att få samhället att likna kampen mellan ett gäng tokkategoriserande fotbollshuliganer. Typen som kan knocka en okänd person med fel halsduk eller hämnas för vad någon ur en folkgrupp ska ha gjort ens släkting. I en annan världsdel för några generationer sedan.

Vi måste se hela bilden också när vi talar ekonomi. Vad betyder t.ex. de utrikesföddas arbetade timmar för oss idag? I morgon när bortåt 100 000 nu arbetande inte längre jobbar och inte har ersatts? Hur ser hela ekvationen ut, så där ungefär? Vad betyder det för stat, landsting, kommun, näringsliv, oss och samhället när någon kommer in och arbetar osubventionerad heltid efter 2-3 år i Sverige? Eller gör det efter några år med särskilt anställningsstöd eller nystartsjobb? Jämför den personens kostnads- och intäktsbalans med en jämnårig svensksvensks. Det finns så många goda exempel som också med till helhetsbilden.

Hur skulle vårt allt äldre samhälle, vars ålderspyramid inte är någon pyramid, se ut utan första och andra generationens invandrare? Hur skulle äldreomsorgen på Lidingö se ut, busstrafiken i Norrland eller äldreomsorgen i Vännäs? Hur skulle det vara i mängder med företag, organisationer och myndigheter i arbetskraftsbristens Sverige? Hur kommer det att se ut i morgon i kommunerna som idag har 40-50 procent pensionärer? I hela riket när vi 50- och 60-talister blivit 80 och den åldersgruppen ökat med ca 40 procent?
I min hemkommun, som vill ha Sveriges bästa hemtjänst, hade äldreomsorgen skurit ihop redan i somras utan de ensamkommande. Värt att reflektera kring.

Nej, vi kan inte ha öppna gränser.
Ja, vi måste ha en ordnad invandring där vi kan ta emot och integrera de allra flesta som kommer.
Nej, vi klarar oss inte utan våra invandrare.
Ja, vi måste bli mycket vassare på att utbilda och få dem i jobb och nyttja civilsamhället mer, inte bara institutioner och bolag.
Nej, det är inte lätt att hitta den lagstiftning som håller och vidmakthålla den.
Ja, vi måste göra det bästa av situationen.
Det finns ingen backväxel.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Bra krönika där! Det gäller att ge helhetsbilden. Bloggen gör sej bra för såna här längre texter! (Fb för dom kortare – twitter lyckas jag dock aldrig klara teckengränsen på ;o))

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Tack du!
  Jag har då och då fått rådet att skriva kort så folk läser, men en och annan kravlar sig igenom texterna ändå. Funderar på att som förr varva kort och långt. Tänker inte minst på vänner och andra med dyslexivariationer.
  Har du testat twitter på senare tid? Får skrivas mer nu.
  Alla format har sin speciella charm. Själv funderar jag dock på att rensa i den digitala medverkan.

 3. Andreas Holmberg

  En kan ju skriva när en vill. En måste inte skriva oftare, vare sej här eller på Facebook eller på Twitter. Tycker det är bra att den här bloggen finns kvar. Som arkiv för längre texter om inte annat.

  Twitter tar alldeles för lång tid för mej om det så skulle ha fördubblat teckenmängden. Som att rista en runsten. Renskriva, sovra, sovra, sovra. (Du vet den där om Churchill och att hålla korta tal…)

  Andra är födda med lakonismer i munnen. Stenstil.

 4. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Tack igen. Tänkte titta igenom en del texter inom vissa områden. Se lite hur man tänkte för ett decennium sen. Särskilt några där jag tror jag fick rätt. 😉
  Jag tycker det finns en lockelse i både det långa och det korta. Får se vad som blir kvar. Kan bli bloggen. Kanske något till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.