Någon som vill ha min röst?

 

Om det finns någon här som vill ha min röst i så vill jag ha ett vettigt svar eller ett löfte på en ändring av denna regel, och nu menar jag inte ett löfte som eventuellt kommer att bli utan det ska ske inom en rimlig framtid.
 
Jag har fått en kallelse till filmstaden på tisdag. Eftersom jag stämplar så ska jag infinna mig där och gör jag inte det så tar dom för givet att jag fått ett jobb och avskrivs därmed. Ja, det är helt ok, för min del. Jag ska gå dit och jag ska lyssna. Den här gången kommer det att handla om praktikens många fördelar.
 
Nu kommer en kort beskrivning av vad som gäller för min del. Jag har jobbat 50% i många år, jag söker 50% idag, jag har absolut inga bidrag, ingen a-kassa för att stämpla upp till heltid, inga socialbidrag, inget bostadsbidrag, inget sjukbidrag, jag har nada. Detta är ett eget val, att jobba just 50%. Och det är väl något vi har fått lära oss nu under en lång tid, det finns inga måsten, vi väljer själv hur vi vill leva våra liv, och detta har jag valt.
 
Nu är det så här då det gäller praktik, om jag vill ha en halvtids praktik, vilket jag sagt att jag vill eftersom jag inte söker en heltid, så får jag inte välja det. Det finns bara praktik på 8 timmar/dag. Detta hade varit ett halvt ok från min sida om jag nu hade fått betalt för dom timmarna, men det får jag inte. Söker jag 50% så får jag bara betalt för 50%, jag ska alltså jobba 4 timmar/dag, utan att få en krona för det.
 
Skulle jag propsa på en halvtid så kommer dom att dra bort halva min lön så då får jag bara betalt för två timmar trots att jag gör 4 timmar. Att praktisera är säkert ett bra sätt att få in en fot på ett företag och kunna visa upp vad man går för men den fria viljan att få bestämma hur jag vill leva mitt liv, gäller inte längre. Visst, jag kan välja att jobba gratis 4 timmar om dagen eller jobba gratis 2 timmar per dag men det fattar alla som kan räkna (och kan ni inte räkna i huvudet så föreslår jag att ni tar en miniräknare) att det sista alternativet inte finns på världskartan.
 
Jag undrar om ni, som håller på med politiken, skulle kunna tänka er att jobba gratis, halva dagarna i upp till ett halvår? Jag vill veta vart denna regel kommit ifrån, jag förstår inte ens hur dom har räknat på detta, men jag skulle bra gärna vilja veta det. Kan ni ge mig ett svar så har ni min röst, jag lovar.
 
Sen tycker jag att det är konstigt att halvtidsarbetande ska straffas, vi skulle väl egentligen premieras istället då vi faktiskt lämnar en halvtidstjänst till någon annan.
 
Så, det var söndagens lilla blogg, återkommer säkert med några små ord så där när jag tycker att det är läge. Önskar en fin söndag, till er allihop!
Etiketter: , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Ulf Grape

  Maria, det var den här typen av tokigheter som fick mig att engagera mig politiskt. Min egen slogan är att politik ska skapa förutsättningar – politiker ska inte detaljstyra och får jag din röst så kan jag fortsätta att jobba för just det.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Ulf Grape (2010-08-22 09:19)
  Hej Ulf!
  Tackar för ett snabbt svar, jag ska se om jag får in fler kommentarer och i så fall vilket som låter mest lockande att satsa på. Jag förstår också att det kan vara svårt att ge ett specifikt svar på min fråga, och det får jag ju ta. Kanske du får min röst, vi får se. Ha en trevlig dag!

 3. Edward Riedl

  Håller med Ulf i det han skriver. Självklart skall inte den som valt att jobba halvtid som du gjort missgynnas. Det är något vi får ta med oss och rätta till. Jag hoppas du lägger din röst på moderaterna eller något annat alliansparti i höstens val.

 4. Helén Pettersson

  Hej Maria,

  det låter ju helt vansinnigt, men jag kan inte påstå att jag är förvånad ändå. Med alla de nya regler vi har fått de senaste åren så händer det till och med att människor har varit tvungen att säga upp sig från sina deltidsjobb för att ha rätt till A-kassa. Man hör ju direkt att det är vansinnigt. Bättre att ha ett deltidsjobb än att inte jobba alls, borde ju vara självklart.
  Vi socialdemokrater går till val på att förbättra arbetsmarknadsreglerna. Politik ska leda till arbete – inte arbetslöshet. Och med den fackliga bakgrund jag har – gratisarbete är inte ok!

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Helén Pettersson (2010-08-22 15:22)
  Hej Helena! Vansinnigt är det rätta ordet, precis som det är vansinne, detta med dom 75 dagarna som man får stämpla upp, detta var även något som drabbade mig. Jag anser att det är bättre att ha något att gå till på dagarna, även om det bara rör sig om någon timme eller två, än att stämpla upp hela dagar, vilket jag nu får göra. Jag hade en anställning men inte tillräckligt med timmar, så jag fick ordna en uppsägning. Tackar även dig för ditt svar, jag ska fundera vart och till vem min röst kommer att gå till.

 6. Tamara Spiric

  Hej Maria, Duhar drabbats av reglerna stiftade av en moderat politik. Tyvärr är du inte ensam. Det är förståss så att inga fler har fått arbete för att moderaterna och co. jävlas med människor som är arbetslösa eller för den delen de som var deltids arbetslösa. Det enda som har hänt är att folk blir fattigare. Vi vill ha en tryggare och mer rättvis arbetsmarkandspolitik och a- kassesystem. Arbetsmarknadsåtgärder så som praktik och annat ska vara till för att få folk i sysselsättning och utveckling inte att trycka ner de. Arbetsförmedling ska hjälpa folk, inte jävlas med folk.

 7. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Tamara Spiric (2010-08-23 12:23)
  Hej Tamara!
  Jag förstår ju att en praktik ska vara gynnsam för alla parter, eller åtminstone tycker jag att det ska vara så. Men i mitt fall gäller inte detta och jag ser det inte som något annat än slaveri. Ingen vill jobba gratis och alla borde få välja själva hur mycket dom ska arbeta. Jag tackar för ditt svar och ska fundera ett tag till över vem jag ska ge min röst.

 8. hans

  Det absolut bästa råd jag kan ge dej är att rösta RÖTT i valet. Denna regering måste bort till varje pris.

 9. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till hans (2010-08-23 18:52)
  Fast egentligen, som det ser ut nu, så har jag inte fått svar på min fråga…av någon. Så rätt var det är så röstar jag blankt. Jag fortsätter att *klura* på det. Tack för tipset i alla fall, Hans!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten