Pater noster

 

Nu har jag efter samtal från min faster Ingmarie (som en gång i tiden jobbat på NUS) fått veta vad dom dörrlösa hissarna heter, och här ska ni få lite fakta om dom, och kolla häruppe Anders, hur dom funkar 🙂

Det är dörrlösa hissar (uppkallade efter de radband som katoliker använder för bönen Fader vår, pater noster) där sammanlänkade hisskorgar kontinuerligt rör sig längs ett transportband upp genom ett schakt och ner genom ett annat, och där man får hoppa på och av i farten.Ovanför översta våningen och under nedersta våningen finns maskinrum där korgarna parallellförflyttas mellan schakten. Enligt uppgift beror namnet även på att en del ber till Gud innan de stiger på.

De är inte vanliga, men finns fortfarande, även i Sverige, mest på arbetsplatser där allmänheten inte har tillträde, eftersom det är bäst om man har viss erfarenhet av dem. De var mer populära förr i tiden, och nya sådana installeras i princip inte. Vid ABB:s kontor i Västerås och Ludvika finns en hiss installerad men som idag inte används. På HSBs kontor på Fleminggatan i Stockholm finns en hiss som är i fullt bruk. Norrlands universitetssukhus i Umeå har också två rader med hissar i fullt bruk, en enbart för personal och studenter och en för allmänheten

Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Tina Florin

  Fränt! Gillas!

  Jag har då bara konstaterat att de funnits, och verkar väldigt praktiska, när man ser dem på NUS, och
  har väl fantiserat om hotell och finare hus, upstairs, downstairs och mathissar…

  Men de är ju ganska fräsiga!

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Tina Florin (2012-10-27 07:07)
  Så du har aldrig testat? Då måste du göra det nästa gång du är där, kan kännas lite knepigt första gången, man vet som inte vilken fot man ska börja med, men sen så…och övning ger ju färdighet 🙂

 3. Theresé Hällsten

  Tänk för att Anders vet hur såna hissar funkar också, fast han inte sett någon. De är vanliga inom industrin också, men då inte för människor utan för transport av varor/material och annat som lagras på höjden. Jag vet att det finns ett antal såna på GE på mariehem till exempel.

 4. Marja Granqvist

  Intressant att se hur de fungerar. Det måste vara lite obehagligt om man glömmer hoppa av och hamnar i maskinrummet. Jag skulle då blunda och krypa ihop i ett hörn.:) Ha en trevlig helg. Kram

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2012-10-27 11:46)
  Jag ska testa att åka varvet nästa gång… jag har aldrig gjort det, vad jag vet, men vill prova på, det ska inte vara nåt speciellt… tror jag, eller så stannar den då jag är där, inte alls förvånande 🙂

 6. Tina Florin

  Hej Maria, näe, jag har då aldrig testat en färd i dessa hissar, men skulle absolut våga, om jag får åka med dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten