Absinth Aftershave och chipsen…men hallĂ„ đŸ„¶

Det dyker upp reklam pĂ„ FB hela tiden. Man Ă€r vĂ€l van, numer att det gör det. Brukar inte fastna i sĂ„nt. Det Ă€r precis samma sak med reklam pĂ„ tv, jag tittar INTE. Om jag rĂ„kar kolla dit och det Ă€r nĂ„t som plötsligt Ă€r roligt, och jag sĂ€ger det, sĂ„ fĂ„r jag oftast höra: ”- VA, har du inte sett det förut, den dĂ€r Ă€r ju gammal!!”

Nopp, jag har inte sett dom flesta, eftersom jag inte Ă€r intresserad av reklam. Dessutom har jag en specialtalang, att stĂ€nga av den delen av hjĂ€rnan, sĂ„ den Ă€r i ”myrornas krig lĂ€ge”.

NÄ, sen kan det lÀget vara precis som med mycket annat, ur funktion ibland, och dÄ kanske jag noterar udda, konstiga grejer istÀllet. SÄna dÀr man ser i ögonvrÄn och mÄste skrolla tillbaka pÄ, för man undrar vad tusan det var för nÄt.

Den hÀr chipsen till exempel

AlltsĂ„ pĂ„ riktigt, jag fattar ingenting 🧐

 

Sen dök den hÀr Aftershaven upp

 

Jösses! NEJ, vem vill gĂ„ runt och lukta Absinth? Den luktar inte dĂ„ligt, men det drar ju Ă„t hostmedicin hĂ„llet đŸ„Ž

 

Mitt Spotify lyssnande för 2 Ă„r sedan, hahaa… förvirrad, ja men det har sĂ€kert inte förĂ€ndrats under 2 Ă„r 😁

 

Kontra mitt lyssnade pÄ Spotify det senaste Äret, wohoo!!

 

Pratade med en nĂ€ra vĂ€n igĂ„r. Hon har fĂ„tt en nyfunnen syster i sitt liv och dom samtalar ofta med varandra. Systern finns nere i Sörmland. Hon Ă€r inte sĂ„ insatt i VĂ€sterbottens bondskan och min vĂ€n försöker lĂ€ra henne smĂ„ord som kan vara gött att finna
kanske, haha.

NĂ„vĂ€l, hon sa ett ord till mig som jag inte hört men Ă€ndĂ„ visste jag vad det eventuellt kunde betyda. -SmĂ„gĂ„vut! Jag sa
smĂ„ tokig, och det var rĂ€tt. Åke sa dĂ„ smĂ„göjvut. Det Ă€r vĂ€l ordet vi anvĂ€nder hĂ€r. Sen började hon gapskratta.

Hennes syster trodde att det betydde
kortvuxen person, fast i den benÀmning vi inte sÀger idag. Jag kunde inte annat Àn skratta, jag med

 

Fast Ä andra sidan, har man aldrig hört ordet, sÄ blir ju allt en ren gissning. Och ett ord i en mening, kan vara lÀttare att gissa pÄ, Àn bara ett ord i luften.

Vi var ocksĂ„ stĂ„ende överens om att orden kan skilja rĂ€tt mycket mellan byar, orter och samhĂ€llen med. Ni mĂ„ste ju bara lyssna pĂ„ killen som hade tĂ€nkt bygga Stoorn, Ă€lgen som skulle stĂ„ och blicka ut frĂ„n berget Vithatten, söder om GlommerstrĂ€sk och sydvĂ€st om MissentrĂ€sk. PÅ grĂ€nsen mellan Arvidsjaur kommun och SkellefteĂ„ kommun. Bortsett frĂ„n nĂ„gra fĂ„, uttal av ord, sĂ„ lĂ„ter han som min farfar, som ju var frĂ„n Lainejaur, MalĂ„ kommun.

SÄ synd att det inte blivit en fortsÀttning pÄ den Stora Àlgen. Den hade ju blivit spektakulÀr.

Fick upp köks gardinen igÄr, och nu ÄterstÄr det att se om jag kan lÄta bli att ta upp nÄt mer

Ska smÀlla mig pÄ fingrarna varje gÄng jag börjar klura pÄ en fortsÀttning av julpynt. Jag kan tillÀgga att i jakten pÄ gardinen, sÄ fick jag stÀda i lakan, duk och gardin garderoben. Den blev som tvunget. Typical me!

 

 

Önskar er alla en fin lördag!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Anna NĂ€slund

    Jag hÄller med om att han till vissa delar lÄÄt som vÄr farfar men samtidigt inte. Fint att höra och minnas ÀndÄ.

    • Maria Lundmark HĂ€llsten (inlĂ€ggsförfattare)

      Haha…farfar lĂ€t mer hĂ„rd i orden, fast klangen Ă€r densamma. Sen skiljer det sig naturligtvis Ă„t, mellan uttalen och vissa ord har nĂ„n bokstav mer eller mindre. Norsjö mĂ„l och MalĂ„ mĂ„let Ă€r rĂ€tt lik i grunden. Den hĂ€r mannen i filmklippet, vet jag inte vart han Ă€r ifrĂ„n, kan vara mer Ă„t SkellefteĂ„ hĂ„llet eller mellan Norsjö och BurtrĂ€sk…typ. Han hade Svansele vildmarkcenter, sĂ„ det kan hĂ€nda att han Ă€r infödd, Boliden bo, men det ska jag ha osagt 😁

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark HĂ€llsten