Upp 🌞och ned 🌛, eller ned och upp

Mary i Duluth la ut den hÀr bilden idag

En referens till övergÄngen frÄn vinterns mörka veckor och nu gÄr vi mot ljuset igen

Jag kom att tĂ€nka pĂ„ den berömda Solfilmen som gjordes pĂ„ uppdrag av Aktuellt-chefen Åke Söderquist i mars 1963 och visades första gĂ„ngen 21 mars 1963.

 

Den var frÄn början svartvit. Filmen skulle ursprungligen bara visas fram till midsommar 1963 men tittarna protesterade och den Äterkom. MÄste smÄle, tÀnk vad vi kan pÄverka om vi lÀgger manken till och inte skjuter över pÄ andra att fixa.

Vi Ă€r latheten personifierad som tror att ”det Ă€r sĂ€kert nĂ„n annan som gör det”, men sĂ„ tĂ€nkte dĂ„ 75% och dĂ€rför hĂ€nde inget mer. Det har tydligen gĂ„tt mĂ„nga rundor runt denna Solfilm. LĂ€s mer pĂ„ wikipedia, klicka pĂ„ bild för att ta er dit.

Men visst Ă€r vi nĂ€stan alla överlag, intresserad av solens upp och nedgĂ„ng i alla fall dĂ„ vi gĂ„r Ă„t ”rĂ€tt” hĂ„ll. TĂ€nk att skillnaden i UmeĂ„, under januari mĂ„nad gĂ„r frĂ„n uppgĂ„ng 09:25 till nedgĂ„ng 13:58. DĂ„ har vi dagsljus 4 timmar och 33 minuter. Imorgon gĂ„r solen upp 8:19 och ned 15:23 och dagsljus har vi i slutet av februari, 7 timmar och 4 minuter.

Ännu roligare att se juni mĂ„nad, dĂ„ dagsljuset 30 juni ligger pĂ„ 20 timmar och 36 minuter. Och uppe i MalĂ„ skiljer det faktiskt lite drygt 1 timme pĂ„ ljuset, dĂ€r har vi 21 timmar och 49 minuter dagsljus. SĂ„ underbart det Ă€r.

Givetvis med undantag för alla som fÄr svÄrt att sova dÄ ljuset trÀnger in. SjÀlv Àr jag rÀtt obrydd om ljus eller mörker dÄ jag ska sova.

Med tanke pÄ temperaturen vi haft dom senaste dagarna sÄ hjÀlps det inte, man fÄr vÄrkÀnsla Àven fast det Àr kvar av vintern sÄ vi sÀkert hinner bli ordentligt less. Och plusgraderna tycks fortsÀtta nÀstan veckan ut med undantag för fredag dÄ dom visar -1 och samma temp pÄ söndag.

HĂ€rliga tider!! Den enda smolken i bĂ€garen Ă€r att jag inte vet vad jag ska stoppa in skallen i dĂ„ jag gĂ„r ut med Winstone pĂ„ morgonen. Jag hoppar ju bara i klĂ€derna dĂ„ jag stiger upp och sĂ„ gĂ„r vi ut. GĂ„r ju bra sĂ„ lĂ€nge det Ă€r kallt och man kan gömma hĂ„ret i en mössa. Men
dagar som denna. Problemet Ă€r att jag ser ut som om jag fĂ„tt en elchock, likt bilden jag la ut igĂ„r, dĂ„ jag stiger upp. Skulle aldrig falla mig in att gĂ„ utanför dörren med den frillan. TillĂ€gger att det Ă€r jag och min feeling, hur andra gĂ„r ut, struntar jag faktiskt i. Och jag gissar att andra struntar i hur jag ser ut i hĂ„ret ocksĂ„, men inte jag sjĂ€lv dĂ„ 😄

MÄste kanske hitta nÄn bra keps med rÀtt stuk eller nÄt annat, jag som egentligen varit sÄ anti hela mitt liv mot saker att ta pÄ huvudet. *suck*

 

Ska sitta i Team möte pÄ eftermiddagen, apropÄ hur man kanske ska visa upp sig, haha

. Vi ska presentera oss för varandra i den arbetsgrupp jag ska vara arbetsledare i. Ska bli roligt att fÄ göra nÄgot produktivt, tycker jag. Ser fram emot att fÄ gÄ ut och jobba igen, rent fysiskt, och jag bör fÄ veta inom en snar framtid vart jag kommer att hamna. Jag har ju nÄgra stÀllen dÀr dom rycker och drar, men jag vÀntar fortfarande pÄ svar frÄn första stÀllet. Vi pratades vid i fredags och ska höras av igen, nu i veckan.

Ha en fin tisdag, allihop!

Etiketter: , , , , , ,

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark HĂ€llsten