Vad är intermediär vård?

Ni kan själva läsa här http://careeducationpunktse.blogspot.se/2011/04/vad-exakt-ar-intermediarvard.html 

Jag förstår inte att Caisa låter så positiv i sina uttalanden i media angående Landstingets nedskärningar i vår sjukvård och att man från kommunen har så bråttom att hitta en lösning med VLL. Jag ser inget positivt från kommunens sida med de förslag som nu Landstinget lagt fram till Sorsele kommun vilka våra politiker i S och V gladeligen bara verkar stå och bocka och tacka för. Men min tankeförmåga räcker förmodligen inte tillJ 

Nu undrar jag om jag har förstått saken rätt: 

Sjukstugan är uppdelad i två delar – en för sjukvård vilken finansieras av Landstinget och en för vård och omsorg vilken finansieras av kommunen!? Och det finns fysiska gränser? 

 1. akutplatserna ska VLL avveckla. Hur har det tidigare varit?
 2. man tillskapar en intermediär avdelning med sex platser vilka ska lokaliseras på den tidigare akutvårdsavdelningen (i VLL:s del alltså)
 3. för att möjliggöra detta så plockar man bort fyra platser från vård och omsorgssidan (kommunens del)
 4. VLL står för kostnaden av två platser och kommunen står för fyra platser 

Rätta mig om detta är fel uppfattat av mig men eftersom jag ser det som ovan så tänker jag också utifrån det scenariot. 

Inte annat än vad jag förstår så flyttar man fysikt över fyra platser från kommunen till VLL men det är kommunen som står för kostnader – inkl. personal?! Och själv förfogar kommunen över fyra färre platser! Det kan vissa se som en rockad men är det verkligen det? Påverkar detta på något sätt vilken kompetens som krävs av personalen? Personaltätheten minskar väl på vård- och omsorgssidan? Men förslaget verkar dock gemensamt vara framtaget av kommunen och personalen på sjukstugan så de verkar ju vara överens. Här kan dock en del av jävigheten finnas, vilken jag misstänker finns i samband med att beslutet i Omsorgsnämnden togs. 

Sedan har man i kommunen redan reviderat budget för att frigöra 1,1 miljoner kronor till oförutsedda utgifter som till exempel akutplatser!? Dessa pengar tas från andra nämnder som i min värld då måste få mindre pengar att bedriva sina verksamheter! Kan man bara göra så utan att det går via KS? Jag vet inte! Eller har det gjort det? 

Vart tänker jag fel? För om det är så här så förstår jag inte hur vårt kommunalråd med flera kan tycka att det här är en bra lösning. Varför har man i stället inte hänvisat till Landstingets uppdrag och KRÄVT att de får lösa problemet på annat sätt? Våra kommunala pengar behöver vi till våra kommunala åtaganden!!! 

När nu kommunen är inne på VLL:s sida och börjar driva verksamhet åt dem, så har man också tagit på sig ett ansvar så det här är nog bara början vi ser nu. Dessutom öppnar man möjlighet för VLL att driva igenom samma sak i övriga inlandskommuner. Kommuner där man kämpar och kämpat emot!!! 

Socialstyrelsen håller ju nu på att granska alla de anmälningar som inkommit angående VLL:s agerande mot oss i glesbygden. Man inväntar även kompletteringar från VLL. Varför inte hejda sig och avvakta vad Socialstyrelsen säger! Det kan förändra situationen! Men inte om man redan ingått avtal! Är det därför det är så bråttom?

6 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Måste kommentera mig själv eftersom jag glömde en viktig fundering: de två platserna som VLL ska ”finansiera” är det platser som kommunen ansvarar för och VLL köper bara tjänster utifrån upprättade avtal? Om så är fallet är det än värre!!! Vad händer när avtalsperioden är slut och VLL vill omförhandla avtalet. Då kan de i princip säga att ”vi har inga pengar längre till detta” och då står kommunen där med ”neddragna byxor”. För då blir det kommunen som själva måste lägga ner dessa platser!!! Fast det bekymrar nog inte S och V för de kommer ändå inte att ha nåt att säga till om den dagen:)

 2. Carl-Axel Otterhall

  Eftersom inga kommentarer kommer så får man väl kommentera själv:) Nä skämt åsido… jag har en rättelse till det jag skrivit. Ibland går det för fort. Ser att revideringen av budget är ju gjord i KS. Sorry:) Hade nog bara Omsorgen för ögonen……eller hur det nu blev.

 3. Kristina

  Tack för att du skriver så bra och är duktig på att plocka fram fakta!
  Jag är så glad att det blivit lite debatt iallafall så att det inte är helt tyst som det var ett tag.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Kristina (2012-03-20 20:55)
  Hej och tack Kikki:) Att höra sånt från andra känns väldigt skönt när man ”lägger näsan i blöt” och börjar ifrågasätta vad våra folkvalda politiker håller på med. Sånt ska man tydligen inte hålla på med. Eftersom de inte ger ett ljud ifrån sig och för oss inte vill konkretisera vad som är så bra med detta samarbete så kan du förvänta dig att det snart blir riktigt ”liv på luckan”:)

 5. en som jobbar i vården

  Carl-Axel du är en mycket klok man som skriver det som jag har TÄNKT länge.Det är så sant det du skriver att jag rörs till tårar.Bra att skapa debatt om sådana viktiga saker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>