Vilse i pannkakan!

Så har vi nu i princip fått samma information som tidigare av Caisa. Denna gång i SorseleAktuellt. Och nu är jag helt ”på läktarn” som man brukar kalla det. 

Citat: ”I det förslag vi lagt förändras inget av detta (hon syftar på hur det varit tidigare – egen anm.) förutom att antalet vårdplatser blir färre”. – slut citat. Det följer hon upp med att de sex akutplatserna – fyra har väl kommunen ombesörjt sedan tidigare och två har varit VLL:s – haft för dålig beläggning, endast 68%. Jag undrar vad man har för mål där? För att komma upp i 100% så behövs bara fyra vårdplatser totalt. Förmodligen är det ungefär där man kommer att landa är jag rädd för. Detta ser jättebra ut vid skrivbordet men jag skulle vilja höra hur personalen ser på det. Ska man nå 100% så måste det bli ett spann mellan kanske 80 – 120% utslaget på ett år. Hur hanterar man situationen när det blir överbeläggning? Skrubbar? 

Lite senare i texten står det citat: ”Så det enda som förändras är antalet akutvårdsplatser” skriver Caisa. Alltså ibland pratas det vårdplatser och ibland akutvårdsplatser som att det vore samma sak? Innebär det att de fyra platser som omsorgen redan handhar inte kommer att förändras på något sätt? Medelåldern i kommunen pekar väl mera mot att det kommer att behövas fler platser?! 

”Vi vill att kommuninnevånarna ska kunna erbjudas god akutsjukvård, god korttidsvård och god vård i livets slutskede”. Hur ska vi kommuninnevånare tolka detta? 

Citat: ”Slutligen så betalar kommunen inte för akutplatserna”. – slut citat. 

Man känner sig nästan ”idiotförklarad” när man anser att detta kommer att kosta kommunen – både pengar och/eller platser, totalt sett, om man ska ha ett ensidigt samarbete med VLL! Snacka om att känna sig ”Vilse i pannkakan”! Men om någon kan förklara allt det här för mig så att jag också får ihop det så vill jag gärna att ni gör det. 

Även om nu fokus hamnat på detta med vårdplatser och att det inte ska kosta kommunen något så är ju inte det den egentliga kärnfrågan i denna förhandling. Det jag – och många fler – sätter sig emot är att kommunen överhuvudtaget ger sig in i en förhandling med Landstinget om att börja ta över deras ansvar. Kommunen har vård och omsorg och Landstinget har sjukvården – akutvårdsplatserna då kanske. Nu suddas allt detta ut i och med att allt kommer att heta ”intermediär vård” och Landstinget vill ha EN huvudman för alltihopa! Kan verkligen kommunen vara huvudman för sjukvården? Vi betalar skatt till båda parter för olika slag av vård. Nu vill VLL förhandla till sig av våra kommunala medel! Men det kommer inte att kosta kommunen något??? 

I Dorotea har man fattat detta och kämpar emot! Varför har man inte fattat det i Sorsele? Och varför avvaktar man inte vad Socialstyrelsen kommer att säga om de anmälningar som inkommit angående VLL:s agerande? Verkar som att risk- konsekvensanalys saknas även i de svar som skickats till Socialstyrelsen. Enligt media i alla fall. Men sånt verkar inte vara speciellt viktigt för våra politiker?! Jag fattar bara inte!!! 

Nu har vi väl endast Kommunalfullmäktige kvar att hoppas på vilka verkar ska få information den 23 april – tror jag att det är – och då ta ställning till det tänkta samarbetet och hur avtalet är utformat. Fast om man då ser på hur stor majoritet S och V har där så är väl det inte heller så mycket att hoppas på. Om nu inte några av ledamöterna vågar använda eget sunt förnuft och inte bara följa ”partipiskan”. 

 

6 kommentarer

 1. Urban Vallström

  ” Det följer hon upp med att de sex akutplatserna – fyra har väl kommunen ombesörjt sedan tidigare och två har varit VLL”. Vart har du fått den informationen, att kommunen skulle betalt för 4 platser på akutvårdsavdelningen.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Urban Vallström (2012-03-30 07:12)
  Hej Urban:)

  Jomen det är bland annat det här som blir så ”rörigt” för mig. När vi började få information har jag för mig att det skrevs att av dessa sex akutplatser står redan kommunen för fyra och VLL för två. Det man skulle förhandla om var de två som drivs av VLL. Som jag tolkade det så är de övriga kommunens korttidsplatser eller vad det kallas. Nu vill man tydligen ha alla sex under samma tak – samma huvudman – vilket då skulle bli kommunen och kalla alltihopa för intermediär vård. Så vi får väl se hur mänga platser det finns kvar när de förhandlat färdigt. Kommunen har ju tydligt gått ut med att detta kommer inte att kosta dem något!?

  Men jag måste ödmjukt säga att jag mycket väl kan vara ute och cykla.

 3. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Urban Vallström (2012-03-30 15:22)
  Hej igen. Jomen är det inte så det är eftersom de ibland benämner alla sex platserna som akutvårdsplatser. Det är ju jätteförvirrande! Jag är i alla fall förvirrad:) Men det kanske är ganska oväsentligt. Det hon nu säger är citat: ”Så det enda som förändras är antalet akutvårdsplatser” – slut citat. Sedan kommer citat: ”Vår förhoppning är också att genom att vi kan behålla akutvårdsplatser ska skaffa bättre förutsättningar….” Vilka ”akutplatser” menas? De två som VLL står för eller alla sex eller finns det andra? Hon säger iaf att det enda som förändras är antalet akutvårdsplatser. Och denna förändring antar jag är att man skär ner. Skär man då ner av de TVÅ som VLL bekostar/bekostat eller…?

  Om jag har blandat ihop allting så tar jag tacksamt emot en tydlig förklaring av någon som vet:)

 4. Urban Vallström

  De akutvårdsplatser som idag finns är 6 stycken och de bekostas av VLL,kommunen har betalt för skötersketjänst kvällar/nätter och helger. Vad VLL vill/tvingar, är att minska sina platser till 2 och övriga 4 skall vara korttidsplatser.

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Urban Vallström (2012-03-30 16:31)
  Tack Urban:) Då måste jag totalt ha missförstått att det tidigare varit två akutplatser hos VLL och fyra som omsorgen haft omsorg om:) Och dessa fyra ska nu över på akutsidan och det som då blir kvar av dessa ursprungliga sex platser kallas för intermediär vård – man slår ihop akutvård och korttidsplatser – och kommunen ska bli huvudman för detta. Nåt åt det hållet hade jag som förstått det.

  Men du verkar veta så tack för upplysningen:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>