Det blir en folkomröstning angående vindkraften i Sorsele

Tack alla ni politiker som röstat för detta:) Själv var jag inte på plats för jag trodde faktiskt inte så många politiker skulle ha ändrat åsikt från förra gången omröstningen skulle ske. Jag högaktade (S) redan då – då var jag där – när de remitterade tillbaka frågan till KS för frågeställningen var väldigt luddig. Nu verkar det som att en eventuell omröstning kommer att handla om ja eller nej till nya vindkraftverk i kommunen. Personligen vet jag inte om det blir rätt. Alltså på grund av att det finns för lite forskning om effekterna – positiva liksom negativa.

För mig är inte folkomröstningen lösningen på problemet där vi står i dag. Vi alla, inklusive våra politiker, vet för lite om effekterna. En eloge till Bo Brydsten (S) där han till VK säger att ”planen om vindkraft kunde ha reviderats tidigare för att passa de nu mycket högre planerade vindkraftverken, samt att frågan borde ha diskuterats mer med folkinitiativet och att på den vägen kunnat lösa frågan”.  

Jag har ett förslag: skjut på folkomröstningen så länge – den kostar pengar och vilken insikt har vi som skall rösta? Vore det inte bäst att våra politiker och tjänstemän reviderar översiktsplanen – precis som man gjort i Malå. Befolkningen får vara delaktiga utifrån olika föreningar, organisationer samt näringslivet. Ge relevant information (vad som finns i dag) som får blötas och stötas ute i byarna i HELA KOMMUNEN. Om alla får möjlighet att vara delaktiga i denna omvälvande förändring av vår natur och utifrån bra information kommer man kanske överens om att det blir bra att bygga på Sandselehöjderna. Då blir det ju något positivt av det vi nu upplever.

Kjell Öjeryd – det vore inte så dumt med en kommunturné med politiker och tjänstemän nu. KOMMUNIKATION:)

Det sämsta scenariot jag nu ser är att våra politiker ignorerar folkomröstningen och bestämmer sig för att köra ”till vilket pris som helst”!

Jag har hittat en LÄNK som ALLA i vår kommun borde läsa som förklarar att det här med vindkraft är inte helt enkelt.

 

 

 

 

6 kommentarer

  1. Marcus

    Hej CA,

    Intressant inlägg. Jag har dock några frågor på det du skriver som jag inte riktigt förstår och som jag hoppas att du kan förklara.

    Du vill tacka alla politiker som röstade igenom en folkomröstning samtidigt som du inte tror att en folkomröstning är lösningen? Skulle du kunna utveckla för jag hänger inte riktigt med i resonemanget?

    Du högaktar S för återremitteringen – kan du förklara vad som ändrades i den då ”luddiga” frågeställningen (som du uttrycker det) till frågeställningen som beslutades i gårdagens fullmäktige? Jag verkar ha missat det.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej Marcus. Jag hade väntat på frågan:) En folkomröstning är för mig den näst bästa vägen fram. Varför jag inte riktigt tror på den är att vi som skall rösta vet för lite och allt för många är för lite insatta. Bättre med ett omtag ang. översiktsplanen eftersom förutsättningarna är annorlunda nu än 2010 (när den första togs) anser jag. Malå har gjort det.

      Vad jag förstått så var politikerna vid detta fullmäktige överens om formuleringen vilket man inte var vid förra. Det blir viss skillnad!

  2. C- Simonsbacka

    ”Personligen vet jag inte om det blir rätt. Alltså på grund av att det finns för lite forskning om effekterna – positiva liksom negativa.”

    För den som är intresserad av elproduktionssystem finns omfattande forskning även avseende vindkraftsverksamhet och dess effekter. Har själv deltagit aktivt sedan år 1987.

    MVH,

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej C- Simonsbacka. Kanonbra. Då kanske du kan ge en bra länk till forskning som handlar om:

      – 220 m höga vindsnurror några kilometer från turistidkare som lockar mellan/sydeuropéer till ”vildmarken” påverkas av detta? Gotlandsutredningen är ointressant för oss!

      – inflyttning i byarna i anslutning till vindkraftsparkerna påverkas på något sätt?

      Vilka garantier finns det för jobb på lokal basis anser du?

      Tacksam för svar.

  3. C-E Simonsbacka

    Kapitalförstörande vindkraftsverksamhet förstör närboendes livsmiljöer och får även en förödande inverkan på berörda besöksnäringar samtidigt som mycket få arbetstillfällen skapas under vindkraftsverkens livstid. Några av mina skrivelser finns publicerade på http://www.friavindar.se/ och http://xn--skyddamiljn-0fb.nu/ gå även in under ”Första Hjälpen”.

    Se även tidskriften Elbranschen sidorna 14,15, 26 och 27.
    http://www.elbranschen.nu/pdf/EL_4_2009.pdf

    Ang. buller från vindkraftverk. Ex. på forskningsrapporter:
    A century ago, The Nobel Prize winner microbiologist, Robert Koch predicted: ”One day man will have to fight noise as fiercely as cholera and plague.”

    Submission to the to the Australian Senate’s Select Committee on Wind Turbines Professor Emeritus Alun Evans February 2015
    ”In conclusion, there are serious adverse health effects associated with noise pollution generated by wind turbines. It is essential that separation distances between human habitation and wind turbines are increased. There is an international consensus emerging for a separation distance of 2 km, indeed some countries are opting for 3 km.”
    http://docs.wind-watch.org/sub80_Evans.pdf

    Acoustic Engineering Investigation into Airborne and Ground-Borne Pressure Pulses from Pacific Hydro’s Wind Turbines at Cape Bridgewater
    http://waubrafoundation.org.au/wp-content/uploads/2015/02/Public-Statement-Acoustic-Engineering-Investigation-at-Cape-Bridgewater-FINAL.pdf

    Kommentar
    Glädjande att det finns modiga akustiker med yrkesetik, som gör sitt jobb grundligt och ordentligt. Tack vare ovannämnda och andra studier är det nu enligt akustikern Steven Cooper ett faktum, att det är vetenskapligt bevisat att vindkraftverk avger infraljud, dvs. ljud under normal hörsel i frekvensområdet mellan 0 Hertz eller DC till 20 Hertz. Steven Cooper uppgav, att han från vindkraftverk i Waterloo uppmätte infraljud på ett avstånd av 8 km från verken. Under en avstängning av vindkraftverken i Waterloo uppmätte / registrerade The University of Adelaide, infraljud på ett avstånd av ca. 30 km från vindkraftsparken i Hallett.

    Pga. ovanstående och i kombination med andra expertutlåtanden och förhörsfrågor av senatorer avslöjades Pacific Hydro Australia som ett företag som inte kan möta även de mest grundläggande krav för, att värna människors hälsa.

    Low Frequency Nois and Health a Wind Turbin Case
    https://www.youtube.com/watch?v=HVHTTGUG-ZE

    Bifogar följande länk till antagna inlagor för den Australienska senatens utredning av det stora vindkraftsbedrägeriet.
    http://www.aph.gov.au/Parliamentary_Business/Committees/Senate/Wind_Turbines/Wind_Turbines/Submissions

    IEA Wind
    http://www.ieawind.org/

    MVH,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.