Ja så är det då dags att rösta

Någon mening med det? SJÄLVKLART!!! Jag skulle önska 100% valdeltagande för det här är möjligheten hur vi individer kan vara med och påverka utifrån vad vi personligen tycker. Självklart kommer det inte att bli så. Man kanske får vara nöjd om det blir 50% som röstar. Lägre får det bara inte bli.

Jag har bestämt att jag röstar NEJ. Visst kommer det att bli en hausse i samband med anläggningen men de siffror som presenteras för oss – från politiken, Vattenfall och anonyma Tyck tillare på vk.se – är ju rena fantasisummor. Eftersom ingen konsekvensanalys är gjord från kommunens sida har man ingen aning om varken det positiva eller negativ! Påminner mig om när barnen ska ha sin första kioskförsäljning – de ser bara intäkterna och drömmer om att göra en stor vinst.

Varför jag röstar nej är av många anledningar – nedan några utan rangordning:

1. hur miljövänlig är vindkraft? Jättestora arealer måste mer eller mindre kalhuggas för att ge plats för snurrorna, vägar och kraftledningar. För Sandselehöjderna handlar det väl om fem berg om jag förstått saken rätt. Man tar bort jättemycket växtlighet som binder/tar upp koldioxid. Dessutom tar ju växtligheten upp massvis med vatten. Hur stor orsak till översvämningar och högvatten står kalhyggen för? Har vi fått den infon? NÄÄ!

2. vad genererar etableringen kommunen? Ingen vet, vill jag påstå, även om man försöker presentera helt orimliga intäkter. Vad man kan förutse är att det under uppbyggnadsfasen behövs boende, mat, drivmedel t.ex. Uppförandepersonalen tas utifrån/utomlands och det är en begränsad tid – några år. Efter uppförandet är det ju bara drift och service! Kan någon som läser detta sätta sig och göra kalkyl över vad det kan generera kommunen i skatteintäkter under 25 år? Hur många anställda kommunbor och hur många flyttar in? Är eventuella inflyttare barnfamiljer? Nää – tänkte det. Men det kan Vänsterpartiet och dessa anonyma på Tyck till. Jag tror inte ens att sierskor skulle fixa det. Har vi fått den infon? JAA!

3. finns det risker med etableringen? Jag tänker nu på de turistföretag som satsat i södra delen av kommunen vilka totalt negligeras av ja-sägarna. Jag tycker det är ett fruktansvärt påhopp på våra utländska inflyttare som byggt upp och är på väg att bygga verksamhet som de kan leva på och tillföra skatteintäkter till kommunen. Ja det finns ju även svenska företagare som även de förmodligen kommer att drabbas på något sätt. Lägg till det negativ inflyttning – positiv utflyttning = snabbare avveckling av byarna. Har vi fått info om det? NÄÄ!

4. jäv i frågan? Att våra två ”starkaste” politiker – ledarna för (V) och (C) är jäv i frågan i egenskap av markägare är en självklarhet och det förtydligar de själva. Dessutom har (V) ännu en som officiellt är jäv. Men nyss begärdes väl ännu en person som jäv i KF eller KS? Rätta mig om jag har fel. Enligt regelverket så är det ganska tydligt vem som är jäv. Jag kan ha viss förståelse för att i en liten kommun där alla känner alla och mer eller mindre är släkt med varandra kan det vara svårt att inom politiken dra den definitiva gränsen. Rätt vad det är finns inte underlag kvar i lokalen till att ta beslut. Har vi fått info om det? NÄÄ!

5. Baggböleriet. Utsugningen av glesbygden bara fortgår i gamla invanda fotspår utan något ekonomiskt tillbaka. Det som gör mig mest bekymrad är hoten vi får från Vattenfall och politikerhåll att tar ni inte chansen nu så är det kört. Vadå kört? Är inte Sandselehöjderna lika bra vindmässigt om det blir nej i omröstningen? Som det planeras utifrån de krav som finns att bygga vindkraft i Sverige (läs glesbygden) så kan det lika väl bli en vinst för Sorsele om vi är vindkraftsfria. Det finns en anledning till att folk söker sig till och även flyttar in i glesbygden – och den anledningen är definitivt INTE vindsnurror!!! Har vi fått info om detta? NÄÄ!

6. Omröstningen i sig. Som jag ser det skulle den och den kostnad den innebär inte behövts om våra politiker gjort en revidering av översiktsplanen, gjort en konsekvensanalys och därefter involverat byaföreningar, skoterföreningar, jaktlag….ja alla som eventuellt kan bli påverkade av den planerade etableringen. Men våra politiker förde fram Vattenfall/säljaren som informatörer och la sig själva under köksbordet och blundade och hoppades. Beklagligt!!!

7. Den ekonomiska föreningen…mutan från Vattenfall! 850 000 SEK/år som några privatpersoner skall fördela mellan diverse föreningar och näringsliv. Grunna på den!!!

Nu är vi där vi är och splittringen i södra delen av kommunen är uppenbar! Det kan vi tacka våra politiker för! Samtidigt vill jag tacka Jonas Forsgren för hans enorma kamp mot detta bedrövliga maktstyre. Nu får vi äntligen möjlighet att säga vad vi tycker om vindkraft vilket politikerna inte gav oss möjlighet att göra. Personligen tror jag på en jordskredsseger för ja-sidan. Bara markägarna med respektive, släkt och vänner kanske utgör 20-25% av de röstande (eventuellt betydligt fler beroende på röstdeltagandet). Sorsele och västerut tror jag inte är speciellt engagerade och de har läst SorseleAktuellt vad Vattenfall och (V) ”utlovar” för kommunen. Kan tänka mig ett 90% ja från det hållet – TYVÄRR.

Jag känner ett fruktansvärt obehag inför röstningen i morgon. Jag vill INTE ta bort inkomstmöjligheter för markägarna – självklart har jag full förståelse för deras entusiasm. Men….det här handlar om Sorsele kommun som helhet. Det handlar om de som investerat i turistverksamhet i denna del av kommunen, det handlar om vi som bor här, det handlar om att få nya inflyttare till de tomma husen, det handlar om att värna miljön, det handlar om att värna vårt vackra landskap, det handlar om att KOMMUNEN ska ha en ordentlig ersättning…..det handlar om sååååå mycket mera än om drömmen (V) har om 3-4 nya barnfamiljer flyttar in, fiktiva jobb och miljarders miljoner fiktiva pengar till kommunen!

Den föreslagna försoningsfesten tackar jag nej till. Den förändrar väl inte på något sätt verkligheten? Miljömässigt sviker vi hela världen och på förhand vet vi att KF kommer att säga ja oavsett utfall. Avtal är ju redan skrivna med markägarna och den ekonomiska föreningen är ju utlovad en miljon extra ifall att de kan påverka oss till ett ja. Inte svårt att rösta NEJ i morgon:)

Denna förbannade vindkraft – om vi ändå sluppit den!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>