Tips på mycket läsning för er som tror på sammanslagning VLL och Region Västerbotten

Har läst många politikers bloggar från hela länet och de är jättenöjda över att Region Västerbotten nu skall läggas ner. Vadå läggas ner?  Bara byta namn och flyta ihop med Västerbottens Läns Landsting förstod jag det utifrån Erik Bergqvists och Peter Olofssons redogörelse. Konglomeratet kommer att heta Regionkommun Västerbotten. En storkommun som kommer att styras från Umeå!

Bara ordet ”Region” ger i dag en fadd smak i min mun! Jag får en känsla av att man gapar över mycket mera än vad man är kompetent till eller har för avsikt att förverkliga.

En reflektion av vad som bara i går (20170201) framkom i VK är följande:

”Ännu en miss av kvinnokliniken”

”Så många läkare saknas i länet”

”Allt fler sjukskrivna vid Umeå kommun”

”Vill flytta tillbaka akutvårdsplatser”

Betänk att det är politiker som är ytterst ansvariga för ovanstående som ser sig som blivande ledare för Regionkommunen.

Sverige håller på att vara så korrumperat utan att någon överhuvudtaget reagerar! Ska ”svågerpolitiken” och lyx på skattebetalarnas pengar gå före välfärd? Riksrevisionen, Statens Fastighetsverk, Kommunal, Mona Sahlin och nu senast Anders Borg är bara några exempel. ”Kommuner och landsting, som står för cirka 70 procent av den offentliga verksamheten och som har närmare en miljon anställda, har inte granskats”. (Oisin Cantwell). Borde absolut vara hög tid att göra det!

Om vi tittar lite mera lokalt, eller regionalt kanske man ska uttrycka det, så är det ju inte rumsrent i Umeå heller. Men politikerna lägger handen över och vill inte ha någon utomstående utredning angående IT-utsvävningarna och dessa ipads. En JO-anmälan angående hanteringen av Bullmarksskolan är dock gjord.

Region Västerbotten borde absolut genomlysas efter allt som kommit fram där – allt ifrån Anna Lassinantti till det nyligen Fredrik Gunnarsson och facket Vision gått ut med! Lennart Holmlund går i sin blogg i godo för att det är en bra verksamhet. Räcker det?

Vad sägs om detta:

”Kritiserades för bristande öppenhet

Det stormar om Region Västerbotten, och det är inte första gången:

2012, fyra år efter organisationen startat, fick man kritik för att alltför få länsbor ens kände till myndigheten.

2013 tyckte Folkpartiet i Skellefteå att staden borde lämna Region Västerbotten eftersom man ansåg att myndigheten fokuserat för mycket på Umeå och dom södra länsdelarna.

2014 gick Malåpolitikern Arne Hellsten ut och krävde att Malå borde lämna Region Västerbotten eftersom ingen där slåss för inlandet. Senare under 2014 blev det rubriker när det visade sig att myndigheten festat upp en kvarts miljon skattekronor på Grand Hotel i Stockholm.

2015 fick man kritik av forskare för bristande öppenhet och samma år anmälde facket dåvarande näringslivchefen Anna Lassinantti till arbetsmiljöverket för kränkande behandling av en anställd”. (SVT 2017.01.18)

Vad som händer inom Landstinget/Landstingen/Regionerna är för mig obegripligt. Läs DETTA! ”I september väntade 24.700 patienter i Västra Götalandsregionen på start av behandling eller operation, av dem hade 10.158 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar”. HUR MYCKET KOSTAR DET FÖRSÄKRINGSKASSAN = OSS SKATTEBETALARE!? Jag förstår inte varför man inte ser kopplingen mellan operationsväntetider och sjukförsäkringar!

Som jag ser det att slå ihop två gigantiska organisationer, vilka båda borde genomlysas av utomstående, för att klara sjukvården och den regionala utvecklingen är en mycket dålig lösning för oss medborgare. De enda vinnarna är ALLA politiker och höga tjänstemän med rätt partifärg som kommer att få plats där. Och det kommer att bli många!

Så här skriver Hans-Inge Smetana, ledamot i regionstyrelsen, Region Västerbotten: ”Men mycket som hänt har varit positivt för vårt län och inte minst för samarbetet mellan kommuner och landstinget”. Menar han att Region Västerbotten behövs för att skapa ett bra samarbete mellan VLL och kommunerna? Hmm… Mig veterligen är det väl framför allt Peter Olofsson som åkt runt och insisterat på att det ska vara två olika arbetsgivare med olika avtal på samma arbetsplats för att snylta åt sig pengar som var tänkta till kommunernas verksamhet. Fast i Dorotea gick han, Rastad och Winroth på pumpen. Och det bästa som väl hänt i länet är att Skattekontoret blev kvar i Lycksele. Fast det var ju inte Region Västerbottens förtjänst – det var ju Malin Ackermans. Men skulle inte förvåna mig om RV bröstar upp sig och tror att det är deras förtjänst.

Apropå Malin Ackerman. Läs hennes senaste debattartikel.

Och HÄR är nya Doroteaupproret.

I nästa blogg tänker jag vara lite konstruktiv och komma med förslag till hur jag anser att regionutvecklingen borde läggas upp. Självklart utan inblandning av Landstingets politiker!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>