Det höga sjukskrivningstalet nu är kostsamt och skoningslöst för många

Vad beror det på? Ja INGEN…INGEN av våra politiker vågar närma sig kärnan till problemet. Försäkringskassan får till uppgift att minska bidragen vilket innebär att där sitter det högavlönade akademiker och ska till en viss procent negligera läkarnas omdömen. VAD GRUNDAR DE SINA BESLUT PÅ OCH VILKEN KUNSKAP HAR DE?

Varför vågar ingen gå till grunden med den rusande sjukskrivningen och det verkliga problemet? Som jag förstått det av den information som media förmedlar finns det största problemen inom den offentliga sektorn – vård, skola och omsorg. Vanligt folk fattar problemet men våra politiker tillsätter utredning efter utredning och kommer fram till att typ ”FK måste minska bidragen”. Bedrövligt!!!

Landstingen / Regionerna är själva stora orsaker till FK:s orimliga kostnader. HUR MYCKET KOSTAR DET SAMHÄLLET ATT OPERATIONSKÖERNA VÄXER OCH FOLK MÅSTE GÅ SJUKSKRIVNA FÖR ATT DE INTE FÅR VÅRD? Varför nämns det inte ett enda ord om det? FINNS DET INGEN POLITIKER SOM HAR KAPACITET ATT SE  HELHETEN? Eller är man rädd för att förlora några personliga fördelar om man börjar rota i detta!?

Kan ingen politiker eller något politiskt parti ta tag i frågan inför valet 2018? Jag är övertygad att om man tillsatte en oberoende – gärna utländsk – utredning angående Sveriges sönderfall skulle resultatet bli att politiker på lokal och regional nivå INTE ska leda sådana samhällsviktiga verksamheter. Min gissning är att många Sd-röster bottnar i det bedrövliga system vi har i Sverige i dag.

Tänk så mycket pengar samhället skulle spara på att minska lokal- och framför allt regional byråkrati om vård, skola och omsorg förstatligades. Självklart måste det finnas lokala och regionala chefer direkt under staten men de ska självklart ha kunskap om verksamheten. Inte som det är nu styras av politiker som har ingen eller väldigt liten erfarenhet av hur det är att jobba ”på golvet”.

Min förhoppning är att vård, skola och omsorg förstatligas. Ja det kommer att bli ett måste! Ju förr desto bättre. Dock menar jag inte att det privata utbudet skall slopas. Eventuellt skall uppdraget förtydligas men att göra ekonomiska vinster ska inte tas bort som Ilmar Reepalus utredning förordar. Var finns då moroten till att göra ett bra jobb och vara attraktiv på marknaden. Varför överhuvud taget vara entreprenör och starta något som inte har möjlighet att utvecklas. För att kunna utvecklas MÅSTE man gå med vinst! Ja om man nu inte finns inom den offentliga sektorn. Men det är två skilda världar!!! Kan någon förklara det för Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.