Klavertramp i kvadrat…

Igår fick jag vara med om två klavertramp av vårt förra kommunalråd.

 
1)      Vid prisutdelningen så inledde hon med att läsa upp ett SMS. Ett ganska långt sådant.
Gissa vem det kom från? Joo, Maud Olofsson. Som om hon skulle ha koll på att vi har företagsgala i Vilhelmina. Ett rent och skärt beställningsjobb. Vad hade det med företagsgalan att göra? Vi var där för att ha trevligt och umgås med varandra och hylla våra duktiga företagare.
 
2)      När hon presenterade vilka som var nominerade till Årets Företagare så påpekade hon flera ggr att den var utsedd av den ”nuvarande politiska majoriteten” Vad hade det med saken att göra? Vi har haft den ordningen i 20 år i Vilhelmina att kommunen utsett årets företagare utifrån ett antal nominerade från företagarna själva. Så gjordes även i år.
Det var ett enigt arbetsutskott med två borgare närvarande samt två tjänstemän som utsåg Årets Företagare.
Vad hade hon för syfte med att påtala att det var den nuvarande majoriteten som utsett vinnaren? Så har det aldrig någonsin tidigare sagts.
 
Jag har i alla tider varit mycket noga med att inte blanda in partipolitik i företagsgalan. De politiker som representerar kommunen skall göra det utifrån ett kommunalpolitiskt perspektiv, dvs. företräda kommunen. Inte ren och skär partipolitik som vi fick bevittna igår.
Om hon är sur på mig och andra sossar ska hon inte låta det gå ut över våra duktiga företagare som har vikt en kväll för att roa sig.
 
Ibland sviktar omdömet.

13 kommentarer

  1. Peter Fjällstedt

    Hej Åke!
    Det visar bara hur rätt ni hade när ni valde Lars. Tycker ni kan klappa er själva på axel´n och säga det var ett bra val. Lycka till med lokalpolitiken och grattis till egen majoritet för er socialdemokrater. 🙂

  2. maria kristoffersson

    Jag fårstår inte hur du tänker. Det var en fantastisk gala och de som arrangerat hade gjort ett jättebra jobb och min roll var att både presetnera kriterierna för hur valen gått till för att det skulle vara tydligt vad som låg bakom varje val, med kriterier och vilka som beslutat om vinnarna. Det för att vara öppen och transparant. Att jag fått ett SMS från Maud som jag läste upp var då hon varit inbjuden men inte kunde vara med, en tjusig gest från Maud tycker jag. Att en näringsminister bryr sig om Vilhelminaföäretagarnas väl och ve är vär väldigt bra och någonting vi ska vara glada över.

  3. Anna-Karin L

    Jag anser att hennes omdöme sviktat inte bara ibland utan ofta. Kan det någonsin bli bra för Vilhelmina när man endast jobbar för JAGET framför laget? Sossar är kloka lagspelare. JAGspelarna kan ni sparka ut i periferin!

  4. Lars M!

    Beställningsjobb eller ej så tycker jag att det är trevligt när Vilhelminas politiker gör kommunen synlig även på rikspolitisk nivå. Sen undrar jag hur det kan vara ett klavertramp att tydligt klargöra hur pristagaren har blivit vald? Om det är så att det inte klargjorts på tidigare galor så var det väl snarast då klavertrampet gjordes. Denna typ av transparens skulle jag förorda i alla direkta och indirekta politiska sammanhang, såsom företagsgalan.

  5. Thorleif

    Hallå Åke!

    Du har väl läst Lennart Holmlunds blogg? Blir imponerad hur påläst Lennart är när det gäller Villis förra kommunalrådets väg till makten. Han kan sina saker den där Lennart! Det är bra att han redovisar vad som tidigare hänt och hur saker och ting gått till. Bra minne har han oxå, Lennart!

  6. Britta P

    Hos Maria K sviktar omdömet alldeles för ofta. Ska man representera en kommun krävs att man håller sig på en högre nivå.

  7. Viveka Abramsson

    Det var just det hon inte gjorde Lars M!.
    Hon talade inte om att det var kommunstyrelsens arbetsutskott som enhälligt utsett årets företagare, hon sa att de var den nya politiska majoriteten, dvs socialdemokraterna.

  8. Ida Oderstål

    Vill börja med att förtydliga att jag inte längre är Företagarnas ordf. Däremot är jag ordf. i Visit Vilhelmina som ägs av företagarna & svenks handel. Däremot har jag suttit med i Företagarna i snart 10 år. Så länge som jag kan minnas så har Företagarna själva och nu på senare år tillsammans med Svensk handel utsett 3 kandidater till Årets Företagare. Dessa tre utses främst genom vilhelminabornas nomineringar men eftersom att priset har ganska strikta kriterier så faller många bort. Vi har så länge jag kan minnas lämnat in dessa tre kandidatförslag till kommunen som sedan utsett en vinnare.

  9. Ida Oderstål

    (Blev för lång kommentar så det får bli två)
    Vilka som suttit med i kommunens beslutsprocess i år eller tidigare år har jag ingen koll på. Alla tre kandidater är alltså väl värda titeln. Peder är urtypen för en ”Årets Företagare”.

  10. Lars M

    Viveka: Visst, det hade kunnat formuleras annorlunda – men så här nära inpå valet så bör det ju ändå specificieras att detta avgjordes av den nya kommunstyrelsens arbetsutskott. Ska politiken och företagsbranschen blandas samman bör det åtminstone ske med öppna kort.

  11. Viveka Abramsson

    Till Lars M:
    Vi tar det en gång till.
    Hon sa aldrig att det var den nya kommunstyrelsens arbetsutskott som avgjort frågan, hon sa att det var den nya politiska majoriteten.
    Au har alltid utsett årets företagare, korten har aldrig varit gömda, men hädanefter ska man alltså vart fjärde år markera det på ett speciellt sätt.
    Maria politiserade utnämningen, den efterföljande debatten har varit fylld av sarkasmer om kopplingar till socialdemokraterna och det tråkiga är att man därigenom förringar företaget, dess ägare och dess anställda.

  12. Lars M

    Ja, jag tycker faktiskt att det ska markeras på ett särskilt sätt vid maktskifte i kommunen. För att det ska vara tydligt. Om nu priset ska bestämmas på detta sätt. Sen kunde som sagt formuleringen ha varit annorlunda. Har för övrigt aldrig ifrågasatt det vinnande företaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.