Varför ska kommunen engagera sig i Kittelfjäll?

Det har varit mycket skriverier de senaste veckorna ang. kommunens engagemang i Kittelfjäll och i det privata företaget Cloudberry  Village.

Jag ska ge en kort beskrivning av hur jag och vår grupp (S+V) har resonerat.
I Kittelfjäll har utvecklingen pågått under en längre tid i en ganska hanterlig takt. Inga större investeringar i kommunalteknik har behövts. Bygglov och detaljplaner har hanterats när de kommit in till kommunen.
1999 medverkade kommunen till att en ny lift kunde byggas genom att byta mark med Hotellet och att vara delaktig i att skapa ett skidservitut i området som säkrade Kittelfjäll som skidort .
Under mitten av 2000-talet började nya områden att detaljplaneläggas och med en god ekonomi i samhället började tomterna att säljas till allt högre pris. Externa investerare sökte sig till området och började intressera sig för att planlägga nya områden och ytterligare exploatera Kittelfjäll.
I samband med detta så började kommunen inse att det kommer att behövas nya anläggningar både för dricksvatten och för avlopp. Kontakterna med exploatörerna i Kittelfjäll visade att det fanns planer på att komma in med ansökningar om detaljplaner på 600-800 tomter. Detta skulle medföra att kommunen måste bygga ut sin Vatten-och avlopps anläggning för att klara en volym som motsvarade Vilhelmina tätorts reningsverk. Detta har kostnads beräknats till 40 -50 milj. kr i investeringar.
I dagsläget pågår en VA utredning för fullt och en Miljö-och konsekvens utredning håller också på att göras. Allt detta i samråd med länsstyrelsen.
Det finns idag ett tiotal detaljplaner som är inlämnade till miljö-och byggnadsnämnden. Kommunen har planmonopol så ingen kan bygga något innan kommunen beviljat en detaljplan.
Om kommunen beviljar alla detaljplaner som är inlämnade så måste vi också ha en plan på hur vi förser området med färskvatten och avlopp.
På bilden kan ni se vilka områden där detaljplan redan är beviljad (blåa) och de omr där ansökningar finns inne (röda). Siffrorna ang antalet tomter inom planerna.
Även om ett rimligt antagande gör det troligt att de 800 tomterna och lägenheterna tar minst 10 år att sälja så måste vi planera för hela utbyggnaden.
Kommunen har redan byggt ett nytt vattenverk för närmare fem miljoner kr. De tomter som idag är avstyckade och har giltiga detaljplaner bedöms klaras av befintligt reningsverk. Om vi beviljar de nya planerna så måste vi också planer för ett nytt reningsverks med tillhörande ledningsdragning mm.
Enda sättet för kommunen att finansiera utbyggnaden av kommunalteknik är genom anslutningsavgiften. Idag är den drygt 82 000kr + moms/ tomt.
Om alla tomter säljs och ansluts till VA nätet så täcks kommunens kostnader. Om vi inte får tillstånd ett snabb utveckling i området så blir påverkan på kommunens ekonomi kännbar.
En annan förutsättning för att Kittelfjäll ska vara attraktiv för marknaden är att skidsystem underhålls och utvecklas. Idag är det Hotellet som kontrollera alla skidservitut i området. Det är bara den som äger hotellet som kan bygga nya liftar. De som äger marken mitt inne i Kittelfjäll kan inte bygga en lift om de inte har tillstånd av hotellet som har servitutet.
Detta gör att de som investerat i mark i Kittelfjäll är hänvisade till att stycka loss tomter och sälja dem. De kna inte bygga liftar och nedfarter. Hjärtat i en skidort är liftsystemet och backarna
Utifrån detta har vi från kommunen det senaste året diskuterat om vi ska engagera oss i ett liftbolag där kommunen garanterar att infrastrukturen i form av liftar och servitut garanteras alla exploatörer i området och inte enbart hotellet.
Det är detta som fört oss in i diskussionen med Cloudberry  Village.
De äger mycket mark mitt i Kittelfjäll och håller på att köpa hotellet. De vill också bilda ett liftbolag tillsammans med kommunen där kommunen äger 50 % och har betydande inflytande i hur liftarna och servituten används.
Kommunen har till detta lånat ut en miljon kr till handpenningen i köpet av hotellet och liftarna. Vi överväger också att gå in med 3 miljoner kr i en nyemission till Cloudberry Village (CbV). Vattenfall inlandskraft AB går in med ett borgensåtagande för dessa 3 miljoner kr. Går CbV i konkurs betalar Vattenfall inlandskraft AB och kommunen går skadeslös.
I nästa skede bildar vi liftbolaget med kommunen som ena ägaren och Hotell och liftbolaget som den andra ägaren.
Med detta engagemang från kommunen i Kittelfjäll tror vi att vi snabbare får igen de pengar vi investerar i vatten och avlopp. Vi tror också att det skapar jobb både inom skidturismen men också till andra näringar.
Turismen är den snabbaste växande näringen idag.
Alternativet är att kommunen säger nej till detaljplanerna och Kittelfjäll stannar upp där man är idag.
Vi från S+V har valt att tro på att en satsning i Kittelfjäll skapar tillväxt i hela vår kommun.
Åke Nilsson
Kommunstyrelsen ordförande (S)

9 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Åke, det var en utmärkt redogörelse för engagemanget i K-fjäll! Nu är det begripligt för mig varför ni handlar som ni gör.
    Jag har ingenting emot S, som jag röstade på, men anser att man bör ifrågasätta det man inte förstår. Då kanske frågetecknen rätas ut,som i detta fall.
    Synd att nästan allt nu handlar om procedurfrågor. Ingen vinner på att älta dessa i stället för sakfrågorna.
    Ha en trevlig fortsättning på helgen!

  2. Utflyttad (s)-märkt

    1. I fråga om turismen som växande näring är vi överens och det är förmodligen Vilhelminas möjlighet på lång sikt
    2. Att äga infrastrukturen dvs liftsystemet så att alla har möjlioghet till denna är också OK – men varför ska Cloudberry då ha 50%? Då blir det inte lika villkor för övriga. Cloudberry styr ju då lika som kommunen!
    3. Varför utgå från 800 tomter (motsvarar ca 3200 pers i Kittelfjäll. Ta det sansat och bygg ut eftersom istället – det görs på andra håll t ex i Skånes ”heta” områden med säsongsturism
    4. Det är ett bolag som i princip är likvidationspliktigt varför satsa på det?

  3. trötter

    Du blandar ihop två saker fullständigt Åke!
    Rubriken skall vara;
    Varför ska kommunen engagera sig i Cloudberry Village?

    Lura inte medborgarna Åke.
    Det finns alltid fler än ett alternativ;
    om fantasin räcker till vill säga.
    Ett konkursfärdigt bolag har inget att ge, man kommer bara kräva mer och mer från kommunen.
    Snökanon, liftar, Saxnäsgården…
    Finns andra hästar och satsa på.

  4. Åke Nilsson

    Svar till Utflyttad (s)-märkt (2010-12-04 20:21)
    Vilka detaljplaner ska vi godkänna?
    De är fem-sex stycken olika aktörer bakom alla planerna. Cloudberry Village äger inte all mark.

  5. Kenneth H

    Ser att mitt nick från VB kommer upp emellanåt, vill bara tala om att när jag kommenterar på VK så undertecknar jag med mitt riktiga namn för att slippa bli förväxlad.

  6. Utflyttad (s)-märkt

    Egentligen bör väl kommunen äga 100%. Hur ser det ut i andra orter som bygger ut (Hemavan, Åre, mfl) Det måste väl finnas fler exempel att lära av?
    Oavsett om det är flera intressenter som markägare måste väl en rimlighetsbedömning till vad gäller antalet. 800 tomter låter som VÄLDIGT många. (Lär av den tokiga satsningen i Saxnäs på 80-talet då det gäller storvulenhet i planeran)

    Fråga 4? Varför ingen kommentar?

    Varför satsa på ett företag som snudd på är likvidationspliktigt. Varför inte kräva mer ägarkapital? Han vill väl ha ut något i sluttampen – och det ska inte kommunen finansiera

  7. Anonym

    Tack Åke för att du kommer med lite information om hur ni tänkt i denna fråga. Denna typ av öppenhet är nödvändig för att stävja rykten i den nya digitala eran. Sen är jag liksom tidigare kommentatorer förtfarande fundersam hur ni har bedömt att det är säkert att satsa på den danske entrepenören? Vad händer om ni pungar ut med pengarna och entrepenören sedan går i konken?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.