Friskt vågat hälften vunnit…

Vid dagens sammanträde med kommunstyrelsen så tog vi beslut att vara med i investeringarna i Kittelfjäll. Vi Socialdemokrater och Vänsterpartiet röstade igenom förslaget enligt texten nedan.

Katarina Hahlin (M) och Tommys Streling (PA) reserverade sig mot beslutet. Rickard Norberg (KD) och Mattias Ihrström (C) reserverade sig mot de tre att satserna som kommunstyrelsen beslutade om. De var med på skrivningen till kommunfullmäktige sånär som på slutet av meningen i första attsatsen.

Maria Kristofferson (C) var inte med på dagens sammanträde.

Nu vet vi vilka som vill och vågar var med i utvecklingen av vår kommun.

 

Underlag för beslut i kommunstyrelsen ang kommunalt engagemang i Kittelfjäll

§
Kittelfjäll, kommunala åtaganden i utvecklingen av den turistiska verksamheten
Bakgrund
Kommunstyrelsen har 2010-11-03 fattat beslut om utlåning till Cloudberry Village AB för möjliggörande av bolagets initiering av förvärv av Hotell Kittelfjäll (inkråmet i företaget Kittelfjäll Fritidsaktiviteter AB). Detta förvärv avses slutföras senast 2010-12-20. För det legala genomförandet krävs bl a att den slutliga köpeskillingen erläggs vid överenskommen tidpunkt. I den planering som föregått hotellförvärvet ingår en nyemission i Cloudberry Village AB om drygt 18 miljoner kronor. Bakgrunden till detta och det fortsatta engagemanget i Kittelfjäll finns beskrivet i detta beslut. Dessutom ingår i underlaget en beskrivning av transaktionsflödet i den aktuella processen samt översiktligt kommunens blivande engagemang (bil. 1).
Vilhelmina kommun har erbjudits teckna sig för en andel om 15.75% motsvarande 2,98 miljoner kronor i emissionserbjudandet. Kommunen har vidare erbjudits delta i nybildandet av ett liftbolag, i vilket bef. liftar, tillkommande liftar och liftservitut skulle ingå. Planer finns därutöver att nyinvestera i en ny liftanläggning med tillhörande nedfarter för ca 35 miljoner kronor. Kommunens åtagande härvidlag skulle utgöras av dels aktiekapital om 1 miljon kronor, dels ägarlån om 4 miljoner kronor.
Det kommunala engagemanget i Kittelfjällområdet i övrigt kommer att bli mycket omfattande, vilket i huvudsak utgörs av investeringar i kommunaltekniska anläggningar och då främst i avloppsreningsverk med tillhörande ledningssystem. I takt med tilltagande investeringar i fritidshus och andra serviceanläggningar, kommer de kommunala åtagandena att bli mer omfattande.
Deltagande i nyemissionen
Vilhelmina kommun erbjuds delta i nyemissionen i Cloudberry Village AB med 2,98 miljoner kronor motsvarande 15.75% av hela emissionsbeloppet. Initialt bör detta genomföras genom påskrift av teckningslistan och betalning av emissionslikviden senast 2010-12-15. Avsikten med deltagandet i emissionen är inte tänkt som ett långsiktigt engagemang, utan ska snarare ses som en ”katalytisk” åtgärd. Avveckling av detta ägande bör ske när tillräckligt intresse finns för förvärv och när i vart fall aktiernas nominella värde kan påräknas som betalning. Ägandet i detta bolag föreslås då senare övergå i ett av kommunen nybildat aktiebolag (holdingbolag) där kommunens engagemang och ägande i turistiska anläggningar och blivande företag i turistnära aktiviteter föreslås ingå.
Bildande av ett ”turismens holdingbolag”
För att i ett effektivt operativt avseende kunna hantera intressen och beslut ifråga om turistiska investeringar och aktiviteter, föreslås att kommunen bildar ett bolag med ändamål att ska ge stöd till befintliga företag och företag under bildande inom Vilhelmina kommun och vars verksamheter företrädesvis, men inte uteslutande, är inriktade mot turism. Detta kan ske genom att bolaget köper aktier i eller på annat sätt hjälper sådana företag med kapitalanskaffning. Ändamålet med aktiebolagets verksamhet är att inom Vilhelmina kommun stärka den turistiska näringen och underlätta företagande som genererar samhällsnytta.
I detta bolag skulle ägandet i Cloudberry Village AB, ”Liftbolaget i Kittelfjäll AB” och ägandet i Destination Södra Lappland samt ägandet i ett framtida blivande flygplatsbolag kunna inrymmas. Initialt skulle aktiekapitalet i detta bolag kunna bestämmas till 100 000 kronor. Som en första åtgärd i det nybildade bolaget ingår att uppta lån för att avveckla Vilhelmina kommuns emissionsinsats i Cloudberry Village AB (ca 3 miljoner kronor mot borgen av Vattenfall Inlandskraft AB). Kommunen bör dock ha beredskap för att fullgöra de förpliktelser som det upptagna lånet innebär, tillföra ovillkorade tillskott för räntebetalningar på och framtida amorteringar av det upptagna lånet samt anpassad resurs för att klara vissa för bolaget nödvändiga administrativa åtaganden. Dessutom ska kapital tillföras bolaget för teckning av aktier i ”Liftbolaget i Kittelfjäll AB” med en miljon kronor samt fyra miljoner i s k ägarlån.
Som styrelse i det nybildade bolaget bör övervägas att välja personer som nu ingår i kommunstyrelsens arbetsutskott – sammanlagt fem personer. Med denna personalunion underlättas insyn och koncerntänkande i de aktuella och blivande verksamheterna.
Säkerheter för blivande upplåning
Den upplåning som kommer att krävas för förvärv av och nyinvesteringar i liftar i Kittelfjäll beräknas i dagsläget till sammanlagt 15,75 miljoner kronor. Till den del som lånebehovet faller på det kommunala bolagets andel, bör kommunal borgen garanteras för att erhålla så förmånlig ränta som möjligt.
KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR
att teckna nyemission i Cloudberry Village AB med 15,75% motsvarande 2,98 miljoner kronor,
att betala denna emissionslikvid senast 2010-12-15, samt
att begära att kommunfullmäktige godkänner sålunda vidtagna åtgärder och att emissionslikviden finansieras ur det egna kapitalet.
KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE
Kommunfullmäktige beslutar
att bemyndiga kommunstyrelsen vidta samtliga nödvändiga åtgärder för bildande av ett ”turismens holdingbolag” med ägande och verksamhet vilka beskrivits i det föregående,
att ur det egna kapitalet anvisa sammanlagt 5,2 miljoner kronor för bolagsbildningen, ägandet i ”Liftbolaget i Kittelfjäll AB” samt för ägarlån till detta bolag, samt
att bemyndiga kommunstyrelsen teckna borgen för blivande upplåning i ”Liftbolaget i Kittelfjäll AB” om sammanlagt 8 miljoner kronor.
Etiketter:

3 kommentarer

  1. Magnus Johansson, Saxnäs

    Jag tycker det är en jättebra redogörelse du gör av ärendet, men utelämna kommentarer dylika ”Nu vet vi vilka som vill och vågar var med i utvecklingen av vår kommun.”

    Som vårt kommunalråd tycker jag att du hellre ska försöka söka samling och ignorera andras dumma kommentarer och inte ge dig in i polemik med dessa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.