Den kommunala skatteutjämningen

”Tillskottet kommer att börja verka från och med nästa år och visst vore det klädsamt om man nu kunde höra ett erkännande från den röda majoriteten i VIlhelmina, för vad Alliansen klarat av att skapa ett mera rättvist system. Den utsugning som sossarna under alla år underblåst har nuvarande regering därmed minskat, om än de inte därmed helt lyckats stoppa den.”

Känner ni igen citatet? Om inte – Göran Jonzon skriver bl. a detta på sin blogg ang. riksdagens beslut om ett reviderat kostnads- och intäktssystem betr. skatter och avgifter där bl. a Vilhelmina kommun hamnar i ett mera gynnsamt läge när det gäller tillskott av pengar för den kommunala kärnverksamheten.

Jonzon påstår att det är regeringsalliansen som skapat detta system och att vi ska tacka dem för detta.

Verkligheten är dessbättre den att det nyligen fattade riksdagsbeslutet bygger på förslag från en parlamentarisk kommitté, där alla politiska partier – inkluderat Socialdemokrater – i riksdagen har varit företrädda. En enig kommitté la redan 2011 fram ett förslag till ett reviderat skatteutjämningssystem, men alliansregeringen – med Moderaterna som främsta tillskyndare – har förhindrat att systemet skulle förändras i enlighet med kommitténs förslag. Den främsta anledningen har varit att kommittéförslaget innebar att de rikaste kommunerna skulle få betala mer i systemet och det gillade inte Moderaterna. De lösta problemet genom att ur statsmedel, alltså med de skatter som svenska medborgare och företag betalar, rädda de rika kommunerna från höjda avgifter i systemet. Det kostade staten och därmed skattebetalarna en miljard kronor!

Jonzon är konstant oförsiktig med sanningen och nu har han igen försökt  att med falska påståenden och påhittade argument skönmåla alliansregeringen och smutskasta Socialdemokraterna helt grundlöst.

Jonzon permanenta oförmåga att ta till sig hur politik och samhälle fungerar förvånar. Han har varit politiskt aktiv snart i fyra år, men tycks ingenting ha lärt om hur samhället och politiken fungerar. Men det blir väl så när politiskt navelskådande och sossehat tar över handen.

K G Abramsson
socialdemokrat

5 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Jag förstår det som ni skriver här. Allt utom ett uttryck.
    Vad i fridens dagar innebär ”politiskt navelskådande” Jag känner nämligen inte igen det från den politiska arenan.

  2. K G Abramsson

    När den egna politiken, dessutom egenfabricerad i väldigt många avseenden, är det enda som gäller så kan i vart fall jag se det som politiskt navelskådande. Den enda vägens politik brukar ofta leda ganska fel och när politiker inte öppnar sig för goda argument och låter sig påverkas, då går man så småningom vilse och till och med förlorad. Vi har ett tydligt exempel härpå i Vilhelmina.

    Passande egenskaper för en politiker är att kunna lyssna, diskutera, analysera, intresserad av samhällsfrågor, kunna ta intryck från andra som tänker annorlunda, respektera människovärdet och vara beredd att behandla och bemöta alla människor på samma sätt som man önskar bli behandlad själv. En mycket god och helt nödvändig egenskap är att inte ljuga och att inte bespotta sina medmänniskor eller politiska motståndare. Dessutom kan det under stundom krävas mod och uthållighet för att kunna förverkliga det goda till nytta för alla medborgarna. Om man dessutom besitter egenskaper som generös och osjälvisk, solidarisk och medkännande, ja då har man ganska säkert kommit ett gott stycke på väg att bli en bra politiker.

  3. Per-Ola Moström

    Bra skrivet Åke och KG. Jag har börjat forska på statsbidragen och här finns en hel del jag redan har hunnit tagit fram. När det gäller Landstinget så har jag för 2 veckor sedan skickat in ett inlägg till VK. Vi får väl se när det kommer….

    Men läs mer här: http://www.framtid2030.se

  4. Nicke

    Jag tycker oftast precis tvärtom mot vad Åke Nilsson gör men i just den här bloggen om den kommunala utjämningen är faktiskt hans beskrivning helt korrekt. Alliansen försenade beslutet eftersom Danderyd mfl moderatstyrda kommuner protesterade högljutt mot det parlamentariska förslaget. Det löstes genom att lasta in en extra miljard i utjämningssystemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.