Kanske en Lex Sarah?

Det måste ju vara den enklaste sak i världen att vara politiker. Man hörs och syns ett par veckor före valet när man lovar att satsa på olika saker – skolan och omsorgen är ju två populära verksamheter att nämna just då. Sedan blir det bara tyst till nästa val. Däremellan sitter man i sin familjära grupp och bara bestämmer att si och så gör vi. Utan att ha någon plan, konsekvensbeskrivning eller någon form av egen uppföljning s.k utvärdering! Så verkar det då i alla fall.

Jag funderar på om man ska vara tvungen att göra en Lex Sarah mot sig själv och därmed indirekt mot Sorsele kommun. Jag orkar nämligen inte längre delta i och se denna typ av ”barnmisshandel” som i många fall pågår inom skolan/omsorgen.

Jag har till skolan och förskolan väntat på besök från politiker nu efter valet. För att man i alla fall skulle visa lite intresse och sätta sig in i konsekvenserna av kommunens flyktingpolitik. Men icke! Så nu måste något drastiskt hända! Kanske Skolverket, FN:s barnkonvention med flera kan hjälpa till här. 

Som jag förstår det så gör mina chefer allt de kan utifrån direktiv från Skolverket samt utifrån de förutsättningar de får från kommunen. Men tyvärr så har nog vår ledning liksom vi INTE fått någon utbildning i vilka kulturer och religioner våra flyktingar kommer ifrån och vad de innebär. Det är oerhört viktigt att se våra flyktingbarn och ungdomar som individer och inte som grupp!!! Hur ska vi till exempel veta vilken bakgrund, vilka värderingar, vilken religion, vilken kultur och så vidare VARJE ny elev har som helt plötsligt bara finns i klassrummet? Hur ska jag bemöta dem? Hur ska jag undervisa dem? De allra flesta förstår ju inte vad jag säger – mitt språk alltså! Hur är de förberedda på att möta just mig och mitt ämne? Har eleven överhuvudtaget gått i skolan tidigare? Hur mycket och på vilket sätt ska de få påverka min övriga undervisning och det uppdrag jag har från skolverket att ALLA elever ska vara godkända? På vilket sätt kan jag skapa en relation till just den eleven? Eller vi kanske inte ska bry oss så mycket? Finns det nån politiker som kan svara på dessa frågor? Det finns många fler frågor vi bär på. 

Inom skolan jobbar vår ledning nu med tre saker i fokus: elevhälsa, åtgärdsprogram och integrering! Pedagogisk ledning och personalpolitik finns bara inte. Och jag förstår dem. Allt handlar ju om att ”säkra uppåt” – mot kommunen och mot Skolverket. Skulle förvåna mig om Sorsele inte kommer att ligga i topp i många hänseenden i Skolverkets och andras bedömningar. Synd att ingen mäter hur personalen mår!!!

Till mina kollegor vill jag bara säga – ni gör ett heroiskt jobb!

17 kommentarer

 1. Urban Vallström

  En Lex Maria är avvikelser som händer inom hälso och sjukvården. Om du ska göra en anmälan så kanske en Lex Sarah kopplad till SoL rätt väg att gå.

 2. Carola

  Så UNDERBART att du skriver precis som du känner, Carl-Axel!!Jag vet precis vad du menar och skulle bli glad om det du skriver togs på allvar av ledning och politiker. Man kan och ska vara proffsig som lärare, men man är inte mer än människa och utan handledning och rätt förutsättningar är det svårt. Att placera dem i klasser kan vara bra, visst. Men får de och ni som undervisar verkligen chans att uppnå målen??? Håller med dig om allt du skriver, och ni gör alla ett jätte bra jobb!

 3. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Carola (2010-11-14 09:05)
  Tack Carola:)
  Ja vi får väl se hur våra politiker reagerar. Risken är dock överhängande att de tar detta som ett personligt ”gnäll” från mig och så blir det inget mera. Därför känns det bra att vi iaf är två som tycker lika.
  Jo eleverna ska ut i klasserna…men vi MÅSTE få förutsättningar på olika sätt! Målet är väl att göra integrationen så bra som bara möjligt?

 4. Carola

  Kanske dags att ta ”gnället” på allvar?? Tyvärr är nog snarare frågan OM våra politiker kommer att reagera. En bra fråga att ställa till ledningen är om man integrerar för integrerandets skull eller för att det ska bli så bra som möjligt för alla…..

 5. Gunni

  Det är först efter kommunfullmäktige i november som det blir helt klart vilka som kommer att representera partierna i nämnderna. Men jag hoppas precis som du att nämnden och ledningen tar personalens synpunkter på stort allvar. Det finns nog mycket att ta tag i och jag hoppas verkligen att personalens och fram för allt barnens situation kan förbättras.

 6. Gunni

  Visst det har du helt rätt i. Den ”gamla” nämnden har ansvaret året ut, så visst dom borde ta tag i de problem du tar upp……………..Sen är det tyvärr så att en ny nämnd behöver lite tid även om ambitionerna är goda.

 7. P-D

  Fantastiskt med denna ”gratischans” att få göra reklam för en ganska exklusiv utbildning som svarar mot en del av de behov som nämns i bloggar och kommentarer:

  * Måndag 10 januari 2011 inbjuder elevhälsan och skolledningen all personal inom skola, flyktingmottagning och boenden för ensamkommande barn, samt politiker och tjänstemän till ”MOD — Mångfald och Dialog”, en utbildning i interkulturell förståelse med fokus på etnicitet.

  En av sex utbildade kursledare i Sverige håller utbildningen som innehåller information, övningar, samtal och reflektion. Mer info om detta kommer senare.

  Mvh P-D

 8. Carl-Axel Otterhall

  Svar till P-D (2010-11-19 00:27)
  Bra jobbat P-D:)
  Vad är det man säger…”bättre sent än aldrig”. Ska bli väldigt intressant att se hur många (och vilka) politiker och tjänstemän som kommer att vara där:)

 9. Carola

  Jag tycker ditt blogginlägg är så bra Carl-Axel och du framför ganska skarp kritik mot kommunen och skolledningen, med all rätt. Det som gör mig ledsen är att vår skolchef väljer att informera om en utbildningsdag, istället för att kommentera det din blogg faktiskt handlar om?! Jag tycker inte du ska nöja dig med det. Fortsätt kämpa för en bättre tillvaro för alla på skolan, din röst behövs.

 10. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Carola (2010-11-20 16:30)
  TACK Carola för att du finns:) Önskar att fler VÅGAT säga sin åsikt. Skulle behövas nu! Jag är nämligen inbjuden (läs kallad) till AU nu på torsdag ang. min ”Lex Sarah”. Säger väl allt om hur lite de fattat av den situation de satt oss i. I stället för att själva komma ut i verksamheten så gör man så här! Otroligt korkat skulle jag vilja säga men de vill ju ha det så. Hoppas att de iaf bjuder på kaffe:)
  Jag uppskattar mera att vi nu efter TVÅ år äntligen får EN dags utbildning (vilket sammanträffande förresten)i stället för att skolchefen ska kommentera det jag skrivit. Tror att P-D förstår:)

 11. P-D

  Hej på er!

  Bara en kort upplysning: Det gick inte att skriva mer än 600 tecken i kommentaren så jag fick inte plats med mer än inbjudan till den utbildning som flera andra lärare tagit initiativ till. Det finns nu ännu fler förslag på insatser från både personal och politiker men utrymmet här räcker inte till och är nog inte heller tänkt för denna typ av information. Vi får återkomma i andra former med både samtal, information och planering. Det är ju också fullt möjligt att använda vanlig e-post eller ta upp olika förslag i arbetslagen. Nu är utrymmet snart slut igen… Ha en br d..

  Mvh P-D

 12. Carl-Axel Otterhall

  Svar till P-D (2010-11-22 09:31)
  Hej igen P-D

  Ja 600 tecken är max i VK:s kommentarer. Och det är tight om man har lite att skriva.

  Toppen att det kommer förslag – både från personal och politiker. Hoppas att du känner att jag inte riktat någon kritik mot dig:) Tvärtom!

  Tänk om man bara hade fått veta en sån sak som denna länk (m.fl.) visar innan man ställdes inför faktum. http://www.alltforforaldrar.se/forumarchive/forums/viewArticles/134/9262713. Plus en massa annat som man inte vet förstås! Men nu är vi där vi är!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.