Sorselelyftet

Jag var på ett rätt intressant möte i tisdags. Sorsele Byaråd hade sammankallat och det var ganska god närvaro vilket är jätteroligt. Många byar var representerade – dock inte alla. Vi fick bra information om det länsövergripande arbete som pågår via Västerbottens länsbygderåd samt info om projektstöd via Leader Lappland. Dessutom informerade Roland W. om bredbandspengar, vilka tyvärr är slut just nu, men det kanske kommer mera. 

Vi skulle även få information angående inflyttarservice men tyvärr så var Anna-Karin sjuk. Roland informerade dock att syftet med tjänsten är att serva de som flyttar hit. Inte att arbeta utåtriktat och marknadsföra oss mot t.ex. utflyttare vilket jag tagit för givet. Personligen tycker jag att det är synd för där finns så oerhört mycket att göra! Men det skulle visst finnas någon form av marknadsföring på en annan post. 

Det jag personligen upplevde som väldigt positivt var Tommy Brännlunds affärsidé med tunnelodling. Han ser en möjlighet i att producera bär och dessutom menar han att det finns avkastningsmöjligheter. Och han vill utveckla sin affärsidé tillsammans med någon annan by. 

Men även om vi vore många som hade denna kreativa ådra i oss så är det ändå inget som genererar inflyttning, barnafödande, skatteintäkter, osv. Vi befinner oss i en negativ spiral – bara att gå in på SCB och se åt vilket håll utvecklingen går. Hur kommer det att se ut i kommunen om bara 10 år? Hur många barn finns i skolan då? Finns nog endast skola i Sorsele! Hur ser det ut inom barnomsorgen? Vilken service finns kvar? Och så vidare.

Då går man in och läser Sorselelyftet igen för att försöka se hur man från kommunen tänkt för att vända denna spiral och då förstår man direkt att man måste locka folk utifrån – från Ryssland och flyktingar – för jag kan då inte hitta nåt som tyder på att man vill skapa utveckling! Har jag missat nåt så hör gärna av er!

Nedan kommer några citat ur Sorselelyftet:  

”Sorsele kommun är en lockande och blomstrande bygd, som erbjuder en god och hållbar livsmiljö med trygghet, trivsel, attraktiva jobb, framtidstro och utvecklingskraft”. 

”För att Sorselelyftet ska få ett positivt genomslag krävs framför allt ett starkt engagemang och en stark framtidstro hos kommuninnevånarna, politikerna och tjänstemännen och att alla känner delaktighet men också ett ansvar för framtiden”. 

”Alltför få barn föds i kommunen. Utvecklingsinsatserna måste därför koncentreras på åtgärder som attraherar ungdomar och som stimulerar inflyttning av unga människor och barnfamiljer. Genom att kommunen tar emot ensamkommande flyktingungdomar så arbetar kommunen för att få ungdomarna att utbilda sig och stanna kvar i kommunen” 

” Sorsele har naturkvaliteter av världsklass med nationalälven Vindelälven och Vindelfjällen, ett av Europas största naturreservat. Här finns också unika kulturvärden med en rik nybyggarkultur och en genuin samekultur. Möjligheterna ligger i utveckling av turist- och besöksnäringen samt fortsatt satsning på kommunens privata näringsliv”. 

”Sorseles starka sidor är den unika miljön, naturresurserna, kulturarvet och det sociala nätverket samt en växande framtidstro. Sorsele har ett dynamiskt näringsliv med bl.a. kvinnor och unga företagare på frammarsch, ett väl utbyggt bredbandsnät med konkurrenskraftiga priser, men bristen på riskvilligt kapital, kompetensbrister och omvärldsfaktorer gör näringslivet sårbart. 

men bristen på riskvilligt kapital, kompetensbrister och omvärldsfaktorer gör näringslivet sårbart”!? 

När jag läser Sorselelyftet, även den förra, så hittar jag absolut ingenting som skulle kunna locka riskvilligt kapital eller investerare!

Min självklara fråga till politikerna är: vad tänker ni göra för att möjliggöra en utveckling av kommunen? Det är bråttom nu!!! Ni har ett bra utgångsläge S och V:)

Ja så ska man väl få på skallen igen och ombedd att bara vara tyst. Men det är väl smällar man får ta om man engagerar sig:) Tur att man har lagen bakom sig!

För den som vill läsa hela Sorselelyftet så hittar ni den i vänstermenyn på Sorsele kommuns hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.