Vindkraft – miljö eller pengar?

Att vindkraft är ett rent och miljömässigt bra alternativ tror jag att alla förstår så jag är inte ute efter någon miljödebatt. Jag sitter i andra grubblerier. 

Om man går in på http://www.sorsele.se/vindkraft/media/vind__low_bok2.pdf sidan 12 – och tittar på kartan så ser man ju med blotta ögat att det är runt Tärna samt väster om Ammarnäs som det blåser mest – årsbaserat alltså. Jag förstår inte varför Blaikenområdet då är så intressant? 

Nu är jag väldigt ödmjuk och kan inte alls det här men mitt sunda förnuft säger följande:

Vi är en EKO-kommun – vilken kommun är inte det förresten? – och vi värnar miljö, natur och vill göra det möjligt för folk att leva vidare här. Men hur ska vi göra det? Ska vi vara så hängivna miljökämpar att vi släpper allt i andras händer, bara de nämner ordet miljövänligt, även om de har andra visioner med vår region? Mig veterligen så blåser det väldigt lite här uppe när elen verkligen behövs och blir jättedyr – när det är kallt alltså. Det vet de som vill etablera sig här också. Men vår, sommar och höst kan de sälja multum av miljövänlig el från sina anläggningar som de fått smälla upp i våra naturreservat med jättemycket statliga stöd och då tjäna bra med pengar på dem. 

Vad får vi tillbaka? Är det nåt vi kan överleva och utvecklas på? 

Vi upplåter mark – jättemånga ha inom naturskyddsområdet! – för att skapa affärsmöjligheter åt stora elbolag som med hjälp av statliga subventioner = skattemedel finansierar projektet? Tyvärr kommer vi att ha lika höga elräkningar som alla andra i vår geografiska elzon! Det som händer är att vi förlorar massvis av vår genuina natur till dessa företag! Förutom det så ska väl kablar också ner i jorden eller upp i luften för att distribuera elen vidare till Mälardalen, södra Sverige och utlandet! 

I mellan och södra Sverige blåser det ju året om! Obegripligt varför man inte satsar där vind finns året runt och där den största svenska elkonsumtionen finns! Man förlorar ju dessutom en massa kw om man ska leverera el längre sträckor. Enda förklaringen som jag ser det är att man söderut är mera fokuserad på verksamheter som genererar utveckling och avkastning och inte alls intresserad av att upplåta mark åt aktörer som inte genererar nåt tillbaka! 

Om vi ska släppa in aktörer som för egen ekonomisk vinning vill nyttja vår natur så är mitt förslag att placera snurrorna mellan Ammarnäs och Tärnaby (se kartan) och då får de se till att det blir en bra turistväg däremellan! 

Som jag sa i inledningen så är jag oerhört lite insatt. Går bara efter eget sunt förnuft. Ser fram emot kommentarer. Då får man kanske lära sig liteJ 

Hoppas bara inte kommunen lovat för mycket!

4 kommentarer

  1. Daniel

    Bra tankar, skönt att någon törs ta till orda och sätta dessa i pränt, kanon C-A!
    För om vi i kommunen kan diskutera situationer som uppstår öppet, obekymrat och ”ohymmlat”, då tror jag även att vi har startat upp vår gemensamma framtida färd på rätt väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.