Färdig för denna gång

Har nu tänkt igenom de svar jag fått och jag har bara ett par kompletterande frågor till Göran Vikström ang. flyktingpolitiken. Skickar dem brevledes efter jul. 

I övrigt bara några kommentarer vilka alla gärna får kommentera här. Vore härligt med lite olika åsikter:) 

Flyktingpolitiken 

 1. Vilken utbildning och information är du "helt övertygad" att vi fick innan vi skulle börja jobba med flyktingarna? Och då menar jag utbildning till skolledning och personal. Vi har iaf inte märkt av någon! 
 1. Om nu målet med flyktingverksamheten – förutom vad den kortsiktigt ekonomiskt genererar till kommunen – är att integrera, utbilda, få ut dem i arbete och få några av dem att stanna kvar så undrar jag varför det blev så viktigt att rusa iväg till Ryssland och inte fokusera på flyktingarna? Vilket är syftet och målet med flyktingarna? Förväntar ni er mer av oss än att vi "bara" lär dem svenska språket, kultur, integrerar dem och utbildar dem?

Kostnader för politiken 

Man kan nog räkna på många olika sätt. Personligen anser jag att den redovisning Dagens Samhälle gjorde får gälla. De har använt sig av samma poster (i möjligaste mån) för alla kommuner, så Sorseles kostnader för politiken är nog ca 2 800 kronor. För mig kvarstår den siffran till dess att ni får dem att korrigera den. Tror också det är viktigt att ni accepterar det och inte gör egna uträkningar som inte går att ställa mot andra kommuner.  http://www.dagenssamhalle.se/nyheter/svensk-politik-kostar-16-miljarder-ar-17931 

Självklart är det dyrare per invånare i en liten kommun än i en större. Men varför Sorsele ligger i topp, och så mycket över de andra, och därefter kommer Arjeplog borde ni kanske kolla upp. Ta en funderare iaf. 

Ang. Bjurholms relativt låga kostnad per person kan jag bara gissa att det till stor del berodde på Ingemar Nyman, vilken själv på halvtid drog ett stort kommunalt lass. Var polis den andra halvtiden. Men nu har han gått i pension så det kanske kommer att se annorlunda ut där. 

Utvärderingar EU-projekt samt ECO-stop 

Jag förstår att kommunchefen överlämnar svaret på dessa frågor till någon annan stackare. Kan tänka mig att det är lite pinsamt att svara på dem. Men jag kommer inte att besvära Björg Sjögren. Jag vet ändå svaren! Ok det finns ett par utvärderingar av de större EU-projekt som fortlevt. Men sen då? Jag vill bara peka på vikten av hur viktigt det är med lokala utvärderingar för att ha underlag för framtida beslut! Samt att VI kan ta del av dem om vi är intresserade. Även om man kan tycka att det är små projekt! 

Att ECO-stop överhuvudtaget fick genomföras begriper jag bara inte. Någon inom kommunen borde väl ha reflekterat över att om intresse för detta funnits så hade näringens egna aktörer fixat det. Etanol är inte lösningen på nya drivmedel oavsett Per Carstedts affärsidé, som ju också spruckit, samt regeringens välvilja till att subventionera etanolbilar vilka förmodligen mest körs på 95 oktan. Jättemiss Andreas Carlgren! Att projektet kostat kommunen multum förstår vi iaf.

Även om detta inte är "objektiv forskning" (finns sådan överhuvudtaget?) så är det i alla fall en insatt person. http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article4444103.ab 

Vindkraftverk och ekonomi  

Min personliga åsikt är att man från kommunen ”sålt” sig alldeles för billigt, trots dåligt förhandlingsläge, till något som jag tror kommer att bli en flopp. Jag har inte hittat något som talar för vindkraft i den miljö vi finns i. Tror att varken Vattenfall eller Skellefteå Kraft skulle satsa på detta projekt om det inte vore tack vare stora statliga subventioner! Risken är överhängande att vi står där om 15 – 20 år med en massa döda monument i vår fina natur. Men kan någon visa på att det är god ekonomi med vindkraft här och att de kan leverera ström när den som mest behövs utan att det blåser, så ska jag gärna ändra uppfattningJ 

Fjällväg 

”Frågan är mycket komplex, den berör väldigt många och måste hanteras med försiktighet och tålamod” svarade Simon Sundström. 

Jo det kan jag mycket väl förståJ. Men det känns ändå som att man måste försöka hitta någon väg fram. Om det nu är så att den enda framkomliga vägen är en kombination med nationalpark så kanske man måste börja fundera där!? Vad innebär en nationalpark i dag? Har kollat runt lite och det verkar ju inte behöva bli ”död mans land” längre. Här gäller det nog att sätta sig in ordentligt om viljan finns att försöka skapa den förmodligen absolut bästa och kanske enda förutsättningen för en utveckling av Sorsele kommun. 

Jag är tacksam för svaren jag fått och kommer nu att släppa detta och börja titta framåt – framför allt mot jul- och nyårsledighet. Kan dock inte garantera att jag kan hålla mig härifrån hela den tidenJ.

Tredje gången gillt (kanske) –

God Jul på er ALLA

13 kommentarer

 1. God Jul!

  God Jul! Först och främst.
  Angående vindkraft i Svearike så ligger man nu i dag, en av de kallaste dagar på ett utbyte av 51% av installerad effekt.
  Detta må väl ändock vara en av de vindfriaste dagarna enl. kklobbyismen, ty de som följt statistiken i vindintressen en period glädjs troligen.
  Om nu vindkraft är ett alternativ borde detta koncentreras enbart till t.ex. Guvertfjället i kombo med väg sammanknytning Juktan Vindeln- Biellojaure.
  Sedan vet jag faktiskt inte vart ni fått kombinationen väg /np samt(”inte behöva bli ”död mans land” längre.”)
  Redovisa gärna källor till detta.
  Jobba på CA

 2. God fortsättning!

  Jag föreslår att du även kontaktar flertalet boende i området och ställer frågor, gör du det så får du nog en ännu bredare och rättvisare bild av komplexiteten.

 3. Carl-Axel Otterhall

  Svar till God fortsättning! (2010-12-25 12:42)
  Jo jag känner till lite av komplexiteten. Dock långt ifrån allt. Om det är en fjällväg du menar så hoppas jag innerligt att kommunen tar tag i detta och försöker hitta vägar fram så att man får både folket, Lst och uppåt med sig. Att inte ha väg har vi ju facit på och det ser inte bra ut inför framtiden.

 4. God fortsättning!

  Du satsar verkligen alla kort på objektivitet =)!
  Angående Koster så är min känsla via tidigare kontakter att även där finns grumliga vatten och alla svaren ligger tyvärr ännu inte på ytan i solskenet öppet och flyter.
  -På med snorkeln och gör en ordentlig djupdykning men gör det ordentligt och fullständigt. Kunskap är aldrig fel samt ett extra plus till de som själv satsar själ och hjärta till riktig kunskap och inte sprider vidare muntliga ”rykten”.
  Hoppas på fullständig seriositet från din sida och inte enahanda info baserat enbart på de ”objektiva” herrarna du beskrivit.
  Lycka till!

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till God fortsättning! (2010-12-25 19:16)
  Jaa du:) Vad är objektivt och vad är subjektivt? Allt handlar väl om att bilda sig en egen uppfattning! Den kan aldrig bli objektiv! Finns alltid andra som är av annan uppfattning. Dock är kunskap viktig! Men vad är ”kunskap” i sådana här fall? Du själv antyder ”där finns grumliga vatten och alla svaren ligger tyvärr ännu inte på ytan i solskenet öppet och flyter”. Det är också vad jag förstår utifrån muntliga ”rykten”. Men det viktiga är väl en öppen och kreativ dialog? Rätt eller fel…ja det vet man inte förrän man har facit i hand. Och även då är det en personlig bedömning. Vi grunnar på:)

 6. God fortsättning!

  Forts.: Tyvärr är det dock tydligen allt för lätt att bli distraherad av diverse projekt t.ex. EcoStop, Världsarv, Ammarnäsmodeller etc. och därav tappa fokus. Var stod vi idag om alla dessa resurser genom tiderna satsats på relativt enkla men ändock ungdomsfrämjande anläggningar?
  Det kanske i kontrast till dagens Sorsele, tvärt om vore ett gott arv att fått skriva in i historieböckerna, eller?

 7. God fortsättning!

  Kan vi få en öppen och kreativ dialog redan på lokalplanet utan att använda yttre komplicerande faktorer så tror jag mycket på Sorsele och dess framtid, du började mycket bra C-A.
  För är vi enade samt kan föra god ödmjuk dialog med sentida historia som referens och partiellt facit via oberoende objektiv sammanfattning, så kanske vi kommer någon gång kommer någon vart.
  Hoppas politikerna, samebyarna och kommuninnevånare får till ett funktionellt forum utan höga trösklar där vi kan agera gentemot framtiden gemensamt och starkt.

 8. Lena B Stenlund

  C-A du är beundransvärd! Du ´har så kloka tankar och du uttrycker de så bra! Jag kan bara hålla med dig särskilt ang flyktingfrågorna där jag sett vekligheten o den är inte rolig.
  Tack C-A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.