Tänk vad enkelt det kan vara…

Kan väl knappast finnas nån bättre affärsidé än vindkraft! Det tar bara ca 8 månader att tjäna tillbaka den energi som går åt till dess tillverkning. "Den totala energimängden som går för att bygga ett vindkraftverk motsvarar (med 20 års livstid) endast tre procent av vindkraftverkets totala elproduktion. När ett vindkraftverks livslängd är slut, kan man montera ner det utan att det ger några bestående skador på miljön, och det mesta av delarna kan återvinnas". Citat från  http://www.sorsele.se/vindkraft/media/vind__low_bok2.pdf

Anläggningskostnaden tar man väl också fort tillbaka. Vi skall först via skatter vara med och subventionera planering och uppförande och sedan ska vi via fakturan se till att verksamheten går med ordentlig vinst. Priset sätter de själva. Alla ni som är företagare kan väl grunna på den:) Och alla ni som ska betala för det kan ju också grunna lite! Dessutom ska vi ge dem plats i vår natur att uppföra dessa kolosser. Och de behöver mycket plats! 

Hållbar utveckling?

Man pratar endast om 15-20 års perioder. Varierar lite i antal år beroende på vart man läser. Men sedan ska alltihopa bort? Känns inte som någon hållbar utveckling! Hur mycket kostar allt i miljö- och naturförstöring – att få dessa snurror på plats med tillverkning, transporter, montering, etc.? Och efter 15-20 år ska någon städa upp! Hur kommer det att fungera och vem betalar? 

Att nu Sorsele och Storumans kommun fått drygt 1,8 miljoner att dela på för att "planera" ANTAR jag har att göra med att i Sorseles fall så är bara 100 snurror färdigplanerade om jag förstått saken rätt. Totalt skall 380 stycken upp. Jag gissar att de pengar kommunen får är för att övertyga oss om att de ska fördelas enligt följande på något sätt:

Abmoberget 24 st

Ardnasåivie 9 st

Gitåivie 9 st

Granliden 60 st

Jiltjaurberget 48 st

Sandberget 24 st

Storblaiken 100 (av 200 st)

Storhobben – Kärringberget 24 st

Storliden 48 st

Veboberget 25 st

V. Abborrberget 9 st 

Jag hade då totalt missat den information som gått ut från kommunen inför vad som redan bestämts. Kanske en miss från min sida. Men är det fler som har missat den? I alla fall så gäller det ju nu att hålla koll på vilken info kommunen ska ge och vilka möjligheter vi har att påverka kommande planeringar. Vart anslår de sådan info förutom på hemsidan?

Vill också bifoga en länk till där man kan följa Gotlands elbehov och vindkraftsförsörjning  http://www.vindstat.nu/

Har själv följt den drygt ett dygn och det jag på den tiden lagt märke till är att när elbehovet ökar så minskar vindproduktionen. Vad betyder det? Om jag nu tolkat diagrammet rätt förstås. Om någon tolkar det annorlunda så kom gärna med kommentar. Vad jag i alla fall förstått är att i dag har man 156 vindkraftverk som tillsammans beräknas ge 25% av Gotlands totala förbrukning. Det skulle alltså behövas 600! stycken för att tillgodose bara Gotland med energi. Och det är ju inte heller sant eftersom när det blåser lite så genererar de ju som ingenting. Ja hur ska man bli klok på det här?

Jag börjar i alla fall förstå varför Vattenfall har andra planer i Tyskland. ”Om Vattenfalls planer att utöka brunkolsbrytningen blir verklighet innebär det att fyra byar måste rivas och 3 500 människor flytta, uppger SVT:s Rapport som hänvisar till Veckans Affärer”. Hela artikeln hittar ni här http://www.vk.se/Article.jsp?article=403662 Varför satsar man inte på vindkraft där?

Sverige vann iaf över Tjeckien i JVM i hockey men i kväll stundar tuffare tider – Kanada!

Och då är det väl bara att önska dem lycka till och gott nytt år vilket jag ska passa på att önska er alla andra också –

Gott Nytt År till er alla:)

4 kommentarer

 1. T.R

  Kollade på diagrammet och jag fick samma uppfattning som du.Det hade varit intressant om medeltemperatur och medelvindstyrkan också varit med så man hade kunnat se hur produktionen ändras i förhållande till det. Skulle vara intressant att få se hur mycket snurrorna som finns uppsatta i vår närhet levererar. Vet du om det finns driftuppföljning på samma sätt för de också?

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till T.R (2010-12-31 13:30)
  Hej Tony. Om du kollar på Historia dag 1-3 så ser du hur mycket det blåser, temp, produktion, m.m. Det verkar vara alla snurror i landet.
  Gott Nytt År på dig:)

 3. God fortsättning!

  Angående Skelleftekrafts Arjeplogssnurror, så har jag länge sökt men inte funnit!
  Har ni tips, så länka gärna in i offentlighetens ljus!!!
  Sen ser även jag endast enbart en fördel av detta, dvs. en liten del område av det för kreti och pleti otillgängliga naturreservatsvansinnet då möjligen upplåst till förmån för vår lovade VÄG!!
  Dvs. en pyttedel i relation av detta i övrigt för kommunen döda gigantområde, återsatt i allmännytta!
  Uppknutet för en väg, FÖR att förmå en ordentlig chans till en för kommunen dräglig framtid!
  Gott nytt År!
  Behåll fokus 2011
  Guvertfjället och väg eller inget…

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till God fortsättning! (2011-01-01 02:45)
  Hej och god fortsättning själv:) Alltså de borde ju finnas med i vindstat.nu men jag hittar dem inte heller. Är de igång för fullt s.a.s?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.