Anonyma åsikter…eller…

Har läst ”Tyck till om Sorsele” och avsaknaden av tolkar under föräldramötet. Jag var själv inte där och har varken avsikt eller insikt att skriva om just det. Det jag reagerade mot var att ALLA som hade åsikter på nätet var ANONYMA. 

För dem är deras åsikter jätteviktiga men tyvärr tappar de ”tyngd” just på grund av att de är anonyma. Åsikterna skulle blivit mycket kraftfullare om insändarna satt ut sina namn! Och de som känt sig ansvariga för bristen eller vad annat det kan vara, har haft personer som de kunnat besvara. Lena Olofsson gjorde ändå ett försök till ett svar ut i cyberspace. 

Det finns många som menar att man SKA få uttrycka sig och tycka till som anonym. Många i olika sammanhang har jag sett åberopar yttrandefrihet. Men är det inte så att yttrandefrihet innebär att du med namn ska känna dig trygg i att uttrycka det du tycker. Yttrandefrihet har väl inget med anonymitet att göra. Det känns ju mera som att det INTE är yttrandefrihet. 

Min personliga åsikt är att vill man vara med och påverka eller förändra så bör man sätta ut sitt namn. Speciellt om det är i lokala frågor. I större sammanhang kanske det har mindre betydelse. Det blir en helt annan ”tyngd” i det man skriver om man skriver under med sitt namn. Och det borde ju inte vara några problem om man står för det man skriver. 

Vi som kommuninvånare ska väl inte behöva vara rädda för att våra egna folkvalda politiker eller deras tillsatta tjänsteman ska bestraffa oss på nåt sätt bara för att vi tycker nåt är fel, har frågor eller utifrån vår synvinkel ser hur man kan förbättra saker och ting. Vågar vi inte offentligt säga vår mening med namnunderskrift då är något fel! Vi söker väl en dialog, svar på frågor eller nåt annat. Och politikerna eller tjänstemännen ska ju se det som nåt positivt – en möjlighet att förbättra och utveckla och inte ta det personligt. Eller så vill vi att de förklarar varför man agerat si eller så och då måste de ju tänka igenom saken några varv vilket också har stort värde. 

Jag ser det bara positivt med att sätta ut namn när vi vill påverka inom kommunen eller om vi vill få ett tydligt svar av våra politiker eller tjänstemän. Och är det någon som får personliga bekymmer efter en sån sak så är det ju bara att lägga ut det också under ”Tyck till”. Men välj att skriva under med namn i stället för något alias. Förklara också vad som hänt. 

Personligen har jag alltid skrivit under med namn och jag har fått svar på alla mina frågor och det har varit bra och seriöst från kommunens sida. Att jag sedan inte är överens med dem i alla frågor är en annan sak. Men jag uppskattar att de svarat. Det har i och för sig ”kostat” mig att jag har belagts med ”munkavle” och fått lite annan ”skit”. Men det är det absolut värtJ. Det är fler som drabbats på samma sätt, kanske värre, men vi har nog på vårt sätt bidragit till att vi i dag får bra information från flyktingmottagningen, fått information av Migrationsverket, m.m. och det är positivt.

Kontentan av allt det jag skrivit är att har du åsikter, tycker du nåt eller har du idéer så skriv!!! Men skriv vem du är. Vi på ”golvet” blir kraftigare då! Det är min personliga övertygelse.. Lyssnar gärna på andra, så skriv vad ni tycker. Men med namn tackJ

6 kommentarer

 1. Carola Persson

  Visst resonerar du bra, och det är som du beskriver det som det BORDE vara. Tyvärr är det inte så. Och det ÄR nåt som är fel när man inte vågar skriva under med sitt namn, har själv blivit väldigt utsatt för att jag vågat skriva vad jag tycker i min blogg- av politiker och tjämstemän (tyvärr). Förstår inte vad du menar med att det skulle ge mer ”tyngd” om vi skrev under med vårt namn? Är det inte bättre att folk uttrycker sina åsikter än håller tyst? För det lär vi göra om klimatet inte tillåter det. Det är mina tankar om detta.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Carola Persson (2011-09-02 06:09)
  Visst utlämnar man sig på nåt sätt om man skriver med namn och visst riskerar man personligen att få ”skit” vilket vi båda fått. Men får vi det så tycker jag att det är vår skyldighet att redovisa det också vilket kanske får ev. ”angripare” att tänka efter innan de agerar mot oss på det sättet.

  Med ”tyngd” menar jag att det tas nog mera på allvar och det tycker jag är viktigt för det finns så jättemånga bra inlägg som KANSKE skulle gjort större verkan eller vad man ska kalla det, om det stått namn under.

  Men det är vad jag tror och min önskan och förhoppning är att vi blir fler ”personer” som tycker till. Nu finns det ju några som sätter ut sina namn och det uppskattar i alla fall jag.

 3. Mattias

  Problemet är ju inte anonyma kommentarer. Problemet är ju att värdefulla poänger i anonyma kommentarer viftas bort med motiveringen att kommentatorslämnaren varit anonym. Det är en enkel teknik för att tysta och förlöjliga åsikter som man inte vill behöva svara på. (Och vi har ju valsekretess i detta land, värdet av detta, att inte offentligt behöva stå för sina politiska åsikter förstår väl alla.)

  Jag tycker man bör göra det enda logiska, d.v.s. bedömma kommentarerna efter innehåll, ej signatur. Idiotiska, nedsättande kommentarer förtjänar inget svar, alldeles oavsett om de är signerade eller ej.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Mattias (2011-09-03 16:23)
  Hej Mattias

  Jo du har helt rätt i att det är innehållet som är det viktiga. Men jag tror på en bättre dialog om man sätter ut vem man är. Och jag kan inte säga vad det är i mitt fall som gör att jag känner så. Det kanske har nåt med ”källa” att göra. Vilket ju är jätteviktigt när man är ute och letar info på internet t.ex.

 5. Sean Doe-bror till Jane-

  I en liten kommun som Sorsele så har vi alla åsikter om en massa, men självklart så kan vi inte alltid skylta med namn eftersom många av oss är beroende av att både få jobb och att kunna behålla jobbet. Alla känner alla och i Sverige idag är det den som sitter vid makten som också har möjlighet att avsätta folk med inte bara obekväma åsikter utan åsikter i allmänhet. För några år sen så kunde vi alla med åsikter ståta med namn, men numera, med det hårdnande arbetsklimatet, så kan vi bara uttrycka oss anonymt, tyvärr. I det bästa av världar, den utopi som vi växt upp med, så kan och ska vi tala fritt i Sverige, men numera fungerar inte denna ”sanning”.
  Jag håller med dej – i sak- men tyvärr, Carl-Axel, det fungerar inte längre så, vare sej i Sorsele eller resten av Sverige.

 6. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Sean Doe-bror till Jane- (2011-09-03 23:27)
  Hmm…….
  Alltså jag kan för mitt liv inte tro att man inte kan skriva en sån här kommentar och sätta namn under??? Likadant tror jag det är om man frågar varför det inte fanns tolkar på föräldramötet. Det blir ju lite ”spöklikt” att hålla på så här.
  Om det nu är som några kommenterat här då är det ju lika bra att packa ihop och bara ”hålla käft”. Och vi hamnar ju där till sist om vi inte vågar ställa frågor eller ta diskussioner och med namn stå för vad vi tycker.
  Visst förstår jag att man i någon speciell situation kan eller fråga inte vill sätta ut sitt namn – men det borde vara mera undantag än regel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.