Positivt och negativt

Det negativa först – Migrationsverket L! 

Var på en information som i vårvinter hölls av en kille från Migrationsverket och där tyckte jag att det framgick att när ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige så ska de inom 24 h placeras ut i någon kommun. På informationen sades det också att man skiljde på de som kom från södra Somalia och de som kom från norra genom dialekten. Om jag inte missförstod något så tar man i Sverige överhuvudtaget inte emot de som kommer från norra Somalia. Rätta mig om jag har fel. 

Vi tänker oss Fadwa – oavsett om hon kommer från norra eller södra Somalia, så har hon varit i Sverige i 18 månader, börjat lära sig språket och kulturen, fått kompisar och så vidare. Om det nu tog Migationsverket 18 månader att fastställa att hon kommer från norra Somalia efter ett nio minuters samtal (uppgift hämtad från vk.se) så tycker jag det är omänskligt att börja riva upp henne härifrån! Felet ligger ju hos Migrationsverket och då bör väl de rimligen stå för det också. 

Jättebra av Karin Israelsson att göra en skrivelse till Migrationsverket i Boden och jag tycker att Sorsele Kommun ska be att få in uppgifter om hur man kommit fram till detta efter 18 månader och inte tidigare. Om nu inte Karin representerade kommunen förstås. 

Detta är bara ett av många fall i Sverige men det berör självklart mycket mera nu när det handlar om en av de våra.

 

Till det positivaJ! 

En multiarena där man tittar på hur andra har gjort och så samarbete med Umeå inför 2014. Två mycket spännande och viktiga saker som skapar en positivism – i alla fall i mig. Att man från kommunens håll AGERAR och har visioner! Det är jättepositivt. Och oerhört viktigt. 

Om vi börjar med arenan så är det även positivt att man är öppen för idéer utifrån – hur andra har gjort. Det finns säkert några jättebra lösningar. Bara det finns någon substans i alltihop vad det gäller pengar. En möjlighet fram kan eventuellt vara att man planerar för en ”multiarena” men bygger den etappvis med det mest väsentliga först. Sedan tror jag personligen att placeringen av den är oerhört viktig. Sorsele samhälle saknar ett centrum. En sådan här arena skulle kunna placeras på ett sådant sätt att man skapar ett. Byter man ut nuvarande gympasal mot denna arena tror jag man förlorar många möjligheter genom att man ”gömmer” undan den. Eventuellt kan man tänka ”ett” centrum med Lillåbron emellan. Vägar går att flytta. Kanske nåt att grunna över. 

Att skapa förutsättningar för det samiska och turism måste vara ett av det största uppdrag våra politiker har. Personligen ser jag det samiska och turism som ett i detta sammanhang. Att samarbeta kommuner emellan är också väldigt positivt. Inte bara inför 2014. Det funkar inte att tänka kommungränser. Turisterna ser inte dessa!

Ja så är man där igenJ Tänk om det fanns en fjällväg kortast möjliga väg mellan Ammarnäs och Tärnaby/Hemavan. Det blir än mera intressant om man nu börjar arbeta för att utvidga landningsbanan i Hemavan. Risken 2014 är att en eventuell turistström och även digniteterna väljer att åka till Tärnaby/Hemavan. Och sedan tar man sig inte till Ammarnäs utan att det blir en lång omväg. 

Men fortsätt för guds skull att jobba utifrån de idéer ni verkar ha inför 2014. Hoppas att vi får höra mera om era planer i samband med att ni ska ut och träffa oss kommuninvånare någon gång före jul. Jag hoppas innerligt att den ambitionen finns kvar hos er. Lycka till!!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.