Ännu ett EU-projekt

Läser i Västerbottningen att nu ska man återigen via ett EU-projekt (antar jag) utveckla turistnäringen i Sorsele kommun. Det känns bara som en repris på nåt som ännu en gång blir ingenting! I förhållande till de projektmedel som plöjs ner i alla sådana här projekt i alla fall. 

Nu låter jag negativ igen men när ska man i Sorsele börja inse att det som lockar turister hit redan är marknadsfört och vissa turistföretagare har också hyfsat med besökare. Öringsfisket i Ammarnäs är kanske det som lockar flest utifrån. Ren gissning från min sida så rätta mig om jag har fel. Nu tänker jag inte utflyttare som återvänder för att åka skidor, fjällvandra, köra skoter eller besöka Holmen Gungar. Kan tänka mig att en satsning på Nalovardo, som verkar var på gång, kan ge viss tillströmning av turister. 

Vad finns egentligen att marknadsföra för att locka hit folk? Vilken målgrupp har man tänkt vända sig till? Inom kommunen finns redan företagare som har besökare men då har man riktat sig till specifika målgrupper som fiske, jakt, naturupplevelser och så vidare. Och om jag förstått saken rätt så har en del av dessa företagare även andra ”civila” jobb för att kunna försörja sig året runt. 

Min åsikt är att om man projektvägen ska marknadsföra och utveckla Sorsele kommun inom turist- och besöksnäringen så måste det vara i ett större sammanhang. Det som lokalt finns i dag tror jag inte går att paketera så att det lockar hit turister i någon större omfattning. 

Sorsele kan aldrig bli ett besöksforum som till exempel Jukkasjärvi, Höga Kusten, Åre eller Hemavan/Tärnaby. Om så varit fallet hade investerare redan funnits här. Det saknas två helt olika parametrar för detta! Antingen en fjällväg eller så att något mycket exceptionellt skapas typ ishotellet i Jukkasjärvi eller jultomten i Finland. 

Har tänkt mycket på Inger Hellmans härliga satsning i Gillesnuole under sommarperioden. I sommar ska jag baske mig köra upp ditJ Men tänk vad en fjällväg skulle betyda för hennes verksamhet därJ Och inte bara för henne!!! 

I artikeln nämns ordet ”profilbärare”!? Då nämns Ammarnäsöringen, levande samisk kultur, vilda Vindelälven med Älvkungen? (återkommer till detta), Rock Out Wild, närproducerat mat/hantverk och Vindelfjällen. 

Som vi alla vet så är Sorsele kommun i marknadsföringssammanhang bara västerut från Sorsele samhälle sett. Att Sorsele som samhälle överhuvudtaget finns med är väl då på grund av att Älvkungen ligger förankrad där. Annars finns ju inget att marknadsföra! Men vadå vilda Vindelälven med Älvkungen??? ”Vilda Vindelälven” finns i sydöstra delen av Sorsele kommun med Vindelälvens bästa laxfiskesträcka. Antar att samma sak gäller harr. Men sådant har jag aldrig läst någonstans i Sorseles marknadsföring. Det känner man förmodligen inte till!!! Mycket sparsamt om Juktådalen också i förhållande till västerut. 

Men nu ska ”frihet och äkthet” bli Sorseles signum?!?! Lycka till med marknadsföringen! Glöm bara inte att vi också har frisk luft och den kommer hela tiden att cirkulera och bli ännu friskare tack vare alla vindsnurror som i framtiden kommer att finnas här. Och framför allt så missa inte i marknadsföringen att vi har en sjukvård som sakta men säkert håller på att avvecklas så man åker hit på egen risk!!! Börja marknadsföringen med det och skriv det i versaler:)  

Lycka till!

6 kommentarer

  1. Sven.

    Vad ska generera pengar/försörjning när världsekonomin kolapsat, och ingen har råd att resa hit? Satsa på uppbyggnad av jordbruket i stället.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Sven. (2012-03-13 02:30)
    Haha. Kanske en bra idé:) Nämen företagarna själva känner till varandra och att paketera kan de fixa själva om de ser någon vinst i detta. Se bara på Vision Sorsele och vilka som samlades runt Paul Keller och vilka ideer som kom fram där. Vad jag förstod så var det många företagare/entreprenörer som träffades under den veckan och tillsammans spånade fram många nya ideer. Däremot fanns inte en enda politiker där någon av kvällarna!?! Jo en…men det var i egenskap av egen företagare.

  3. GM

    Du skriver så himla bra! Du får verkligen fram de rätta orden i din beskrivning av hur politiken i Sorsele fungerar. Jag tycker att du träffar ”mitt i prick!”

  4. Carl-Axel Otterhall

    Svar till GM (2012-03-13 09:06)
    Tack du:) Men jag tror det är jättemånga som ”träffar mitt i prick” men få verkar vilja uttrycka det. Eller vad det är? Om vi ska hitta någon möjlighet att börja utveckla så måste vi alla kunna börja föra en dialog. Och kanske tänka annorlunda än att ”det funkade ju förut”. Eller ”he gå int”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.