Vad kan vi i Sorsele göra?

Följer med spänning utvecklingen i Åsele i kväll. Polis är ditkallad och på plats – ditkallad av landstingets säkerhetsansvarige. Om jag förstått saken rätt så fattas brandvarnare i något rum som ockupanterna av personalen är hänvisade till nattetid!? Jag undrar vad denne säkerhetschef sysslat med när han inte tidigare införskaffat uppgifter om detta. Hur många brandvarnare saknas det i våra sjukhus i länet? Även om rummet inte normalt används av personer nattetid så finns det förmodligen någon elektricitet där i form av lampa eller så. Borde inte alla sådana utrymmen i till exempel sjukhusinrättningar ha en brandvarnare? Det tycker i alla fall jag borde vara rimligt. Kanske mindre nödvändigt i ett kallförråd utan el. Kanske läge för säkerhetschefen att börja kolla upp det!!! När man får höra sånt så kan man ju börja oroa sig för att det finns än större brister i säkerheten på våra sjukhus. Men man förstår nästan vilka förhållningsregler denne säkerhetschef fått med sig från VLL: till varje pris ska ockupanterna ut! Man börjar visa desperationJ 

Polisen gjorde i alla fall inget ingripande under kvällen enligt VK men enligt Ebbe Nyberg, vakthavande befäl i Umeå, så kan ingripande bli aktuellt på grund av ”olaga intrång”. Vidare säger han att landstinget planerar att kalla in väktare under nattenJ. Fasiken vad bra dom gör det i vår sydvästra länsdel! 

När man läser kommentarer under Åsele- och Doroteasidorna på vk.se så ser man att de som skriver är inte bara lokalbefolkning utan det börjar vara rikstäckande inslag. Jag förstår inte varför man i rikstäckande tidningsmedia inte följer detta mera intensivt? Men det är nog för dem viktigare hur man har det i Big Brother!? Men Uppdrag Granskning har iaf uppmärksammat Åsele och det är jättepositivt. Vet dock inte hur radio och TV följt detta. 

I Sorsele finns det som ingen anledning (som jag ser det) att ockupera sjukstugan – hellre då kommunhuset. Men det blir fel det också! Tänk om vi medborgare tillsammans med våra politiker kunde starta en aktion att på något sätt avskaffa alla 20 landsting, vilka organisationsmässigt kostar otroliga pengar, och likaså försöka påverka politikerna att förstatliga den kommunala omsorgen och de kommunala skolorna igen. Våra små glesbygdskommuner har små möjligheter att driva dessa verksamheter utifrån de krav som ställs på oss. Och svårare kommer det att bli allt eftersom underlaget minskar!!! 

Jag tror att det finns medhåll från en majoritet av befolkningen! Vad säger våra politiker om ett sådant scenario? Skulle vi tillsammans kunna starta en sådan opinion och få många med oss? Våra politiker har ju åtta-gruppen där man kan lyfta en sådan här fråga. Och skulle de kunna enas så kan de gemensamt se till att detta sväller ut bland andra glesbygdskommuner. Eller finns det någon/några medborgare ”därute” som har en idé om hur vi skulle kunna påverka något starkt parti, gärna flera, att driva dessa frågor till nästa riksdagsval? Jag tror att det kan vara läge nuJ! 

Ser fram emot många förslagJ!



 

6 kommentarer

  1. Sorsele

    ”Och svårare kommer det att bli allt eftersom underlaget minskar!!!”
    Du menar förstås att: -Tidigare trend visar att underlaget kan fortsätta minska, eventuellt kan det även i ett längre perspektiv bli ännu mer besvärligt.
    Generellt verkar många redan i sitt undermedvetna och genom uttryck i sina skriverier redan bestämt hur framtiden faller ut, kan vi alla ändra detta omedvetna och inpräntade ”general tänk” är vi i inlandet direkt på väg mot en helt annan framtid..
    Eller som Clintan sa: -Be careful of what you wish for!
    Idag blir en bra och vacker dag att njuta av för oss inlandsbor, ha det bra C-A!

  2. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Sorsele (2012-03-14 07:44)
    Hej:) Ja trenden visar väl som åt vilket håll det går och har gått de senaste 50 åren. Visst…man ska inte låta negativ men man måste även vara realist. Har du några ideér om hur vi kan vända trenden så tror jag att vi är många som vill höra:) Hur kan vi öka arbetstillfällena? Hur kan vi nyttja naturreservatet så att det ger arbeten och inflyttning? Eller åtminstone en betydligt större besöksfrekvens än vad det är i dag? Finns det några idéer och visioner bland våra politiker? I så fall så måste detta fram! Och jag tror att det är ganska bråttom:) Jobbet kallar så det blev kanske lite ”rumphugget” skrivet:)

  3. Sorsele

    ”Ja trenden visar väl som åt vilket håll det går och har gått de senaste 50 åren. Visst…man ska inte låta negativ men man måste även vara realist.”
    Blandat ihop begreppen? =)

    Mycket gott och framtidsfrämjande för oss alla har stupat just vid detta.
    T.ex. de som förmodligen ansåg sig som realister förkastade t.ex. Långberg d.ä då djärva ideer om flygfält m.m..
    På gott eller ont, det kan nog inte någon nutida realist svara på ännu, med tanken i ett långt fram perspektiv..

    Framtid: Vi har ju Sveriges generösaste samt oftast de vänligaste och mycket kloka människor i vår närhet, kort sagt på denna front vad mer att önska?
    Vi har ca. 5 km² kommun per innevånare, visst friheten i 70% har man från annat håll sett till att begränsa (jante?=).
    Vi har goda möjligheter till att nyttja ett av världens exklusivaste naturskafferi till vår njutning och uppehälle, det vid husknutarna.
    Vi kan handla ett boende för spottstyver av kostnaden jämför med de flesta urbaniserade områden, kanske inte viktigt just nu men vem vet kanske har just denna faktor enorm betydelse för kommunens innevånares framtida väl och ve?
    (Dock, samtidigt som det kan vara skönt med den sociala tryggheten och den möjlighet som finns särskilt i dessa oroliga tider till lägre volym av ekonomiskt risktagande så har detta en annan sida, få tvingas kasta sig ut från klippan och prova styrkan i sina egna vingar, ideer och visioner!)
    Men då, varför finns här överhuvudtaget pessimism, C-A?

    Dialogen mellan kommunborna borde dock förbättras idag är den bristande dialogen framtidshämmande, dialog skapar trygghet och rätar ut frågetecken!
    T.ex. angående vården varför inte fler möten och statusuppdateringar som medel mot oron även om det inte finns något nytt att berätta, VIKTIGT så att man inte omedvetet motverkar varandra trots att man har samma mål.

    Med information, kommunikation, objektivitet, samråd samt optimism borde trenden och den möjliga dystra framtid som enligt vissa redan nu är realism ändras! 😉

  4. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Sorsele (2012-03-14 18:48)
    Hej igen:) Din uppräkning är det positiva vi har och det ska vi verkligen vara glada för. Men jag kan inte på något sätt utläsa av det underbara du beskriver hur det ska generera fler arbetstillfällen och inflyttning:) Och det är den dialogen jag eftersträvar mellan medborgare, företagare och politiker:) För ”realisten” i mig säger att detta är nödvändigt för att ändra eller åtminstone hejda ”trenden” något. ”Pessimisten” i mig ser en snabb utarmning av befolkningen om vi bara sitter och väntar på att t.ex. Holland ska svämma över och att folk då skulle ta sin tillflykt till just oss. Eller att vi sitter med armarna i kors och bara väntar på en tillströmning av arbete och inflyttning till vår rena luft, fantastisk natur samt att vi dessutom är en ekokommun. ”Optimisten” i mig hoppas och tror att vi alla (medborgare, företagare och politiker) någon dag – ganska snart hoppas jag – kan börja föra en dialog – ödmjukt och respektfullt utan jante och revirtänkande. Precis som Paul Keller bjöd in ALLA under en veckas tid! Hade politikerna ”klivit in” där tror jag att vi skulle ha haft en bra början till en gemensam utveckling av kommunen.

    Dina två sista stycken skulle jag själv kunnat ha skrivit. Skillnaden är bara den att jag kan inte uttrycka mig lika bra som du ”Sorsele”:)

  5. Sorsele

    Människan verkar funtad så tillvida att tidningarnas skräckrubriker fäster sig i medvetandet och berör bra mycket mer än allt det positiva som samtidigt företas! Kolla bara det allmänna nyhetsflödet, ytterst få artiklar skrivs i positiv anda av en god anledning, glada nyheter säljer färre tidningar än nyheter om ond bråd död och olycka.

    Så även i dessa regioner, även nu fast mediavärlden ofta har detta enkelriktade fokus på negativism så har nog övervägande flertalet av positiva händelser i denna kommun på sentid kablats ut, med armarna i kors sits här inte i någon vidare omfattning, nog vänds varje sten flera varv i jakt på goda framtidsmöjligheter, här finns det ju dessutom väldigt gott om sten och även de människor som inte ger upp i första taget, kan ju ta din blogg som gott exempel, Pauls initiativ & de som sluter upp bakom det som ett annat, Skums satsning i Ammarnäs, Stugbyn i Nalo, Mercedes och de bakom detta, Baseco gängets ständiga strävan, Rock out tjejerna, Sorsele If gänget samt många många fler eldsjälar, listan är lång och bra, samt det ena ger det andra!
    Tycker framtiden ljusnar mer och mer, vore det gråstarr tycker jag den borde bli diffusare med tiden=)

    Dock har detta positiva i mitt medvetande hamnat skymt under den mörka ”vårdskuggan”, man blir helt enkelt lätt fartblind av oron, bra är då att jag vid sådan ”emotion overload” automatiskt stannar upp helt och besinnar mig, oj vad mycket gott som sker här ändå mediabruset till trots!
    Här finns ju faktiskt mängder med fantastiska, glada och positiva människor som jobbar stenhårt för uppehället och samhörighet i denna kommun, detta innefattar även för den kvalitet och framtid man kan få här!
    När jag återfår rörelseförmågan kommer oåterkalleligt leendet!=)
    Helt fantastiskt! Tänk att ha den möjligheten att få bo så här, det är helt enkelt för få förunnat, tror att även fler är på väg att upptäcka det! =)
    Dock kan t.ex. fjällvägen vara den katalysator som får alla stenar i rullning samtidigt..!

  6. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Sorsele (2012-03-15 01:36)
    ”Now you´re talkin´”:) Vi måste börja konkretisera, lyfta på stenarna, se vad vi har i dag och hur kan VI alla tillsammans jobba framåt mot reella mål. Det är sällan försent – förutsättningarna ändras bara! Och det här med fjällvägen. Hade den redan funnits så hade det också funnits helt andra förutsättningar i dag. Men nu finns den inte:( Så vi måste ”gräva där vi står”!

    Som du helt korrekt nämner så finns det mycket positivt som händer, många personer som får saker och ting att hända – skapar arbete, utveckling och framtidstro! De är vårt ”nav”! Hur går vi vidare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.