I dag känns det inte bra:(

»Fader, förlåt dem; ty de veta icke vad de göra”! Lukas 23:34. Får av någon anledning den texten i huvudet när jag läser Caisas ”pressmeddelande” på www.sorsele.se i dag. 

Nu verkar det vara förhandlat och klart med Landstinget!

1. kommunen har förlorat 4 kortvårdsplatser – blev i stället intermediära vårdplatser åt VLL.

2. kommunen har åtagit sig att ”ansvara” för två akutvårdsplatser vilka VLL hädanefter ska köpslå om med kommunen.

3. politikerna har svikit glesbygden och framför allt de som kämpar för att detta är Landstingets ansvar. ”Fort va he gjort”.   

 

Kommentarer 

1. Landstingets sex akutplatser hade en sådan dålig beläggningsstatistik som endast 68%. Så om man skär ner till fyra platser så kommer man upp i 100%. Nu pratar vi statistik och inte verklighet. Hur ska vi kunna schemalägga våra sjukdomar så att det passar statistiken? Men vi får väl försöka hitta någon kontinuitet så att vi fördelar det så att alla fyra platser är uppfyllda 365 dagar/år. Varken mer eller mindre! Min slutsats blir också att beläggningen på dessa fyra platser när de fanns på omsorgens sida (kortvården) måste ha varit 0%!?

Inger Stenlund säger i VF 21/2: ”kommunen betalar inte för något som är landstingets ansvarsområde eftersom de bara flyttar befintliga platser till sjukstugan för att i samverkan med landstinget göra det möjligt med akutvård även efter kontorstid”.

Alltså om kommunen nu tar över patienter som landstinget tidigare ansvarat för har man inte då tagit över landstingets ansvar??? Nej, för nu heter det intermediär vård! Men det är samma typ av patienter. Och vad gör man med de som tidigare nyttjat kommunens korttidsplatser och som man rullar ur sängarna när de flyttas över till den intermediära sidan? Slänger man bara ut dem? Ja så måste det ju bara vara! Enligt statistiken kan de iaf inte flyttas över till den intermediära sidan för där är beläggningen redan 100%. Och det här samarbetet verkar ju inte heller ska kosta kommunen nåt!? 

2. Både Caisa och Inger trycker på att man betalar inget för akutvårdsplatserna! Fokus gentemot oss ligger där alltså. Dock tar man över ett ansvar inom akutvården eftersom VLL nu ska ”köpa” dessa två akutplatser av kommunen. Kommunen hamnar i ett fruktansvärt dåligt förhandlingsläge vill jag påstå! 

3.   3. Nu skäms jag att vara sorselebo. Jag känner det här som ett förräderi från våra politiker gentemot de tappra som kämpar emot landstingets diskriminering mot oss glesbygdsbor. Och då menar jag alla utom Karin Israelsson och Carina Selbrandt som så rakryggat stod emot och dessutom lämnade in en reservation i samband med att beslutet togs i Omsorgsnämnden. I övrigt har jag varken sett eller hört några protester från de övriga partierna?? 

Namnlistorna som lämnades in togs det ingen notis om! 

Fast man kanske bekymrar sig i onödan för det verkar ju som att från kommunens håll är man nöjda. Ja inte Karin och Carina då. Och det verkar inte kosta kommunen nåt heller? Det som stod i ett protokoll (antar Caisa menade det där man tillskapat en buffert på 1,1 milj för oförutsedda kostnader t.ex. akutvård) verkar inte gälla längre? Undrar vad som gäller nu!? Men det framgick inte vilket protokoll hon menade eller vad som hänt med de pengarna så nu får man ju gissa igen.

Rune T skriver att ”om utfallet blir, som Caisa beskriver det, så blir det utan tvekan bra lösning för alla”. Det blir det säkert OM det blir som Caisa beskriver detJ

Landstinget är säkert nöjda för nu när Sorsele ”öppnat dörren” för sådana här lösningar i glesbygden så behöver de inte kräva att Umeå, Skellefteå och Lycksele ska dubbelbeskatta sin vård! Betydligt enklare att förhandla med glesbygdspolitikerna då. Och så kan de kanske spara dessa 150 miljoner så att de inte behöver skära i alla andra sekundära saker de är involverade i.

Eftersom allt verkar vara klart så blir det nog lite lugnare med bloggningen från min sidaJ. Till Caisa & co:s glädje kan jag tro. Men ni har bara 2,5 år kvar att glädjas. Så passa på och njut av det ni har åstadkommit nu!!!   

4 kommentarer

  1. B.E.K

    Ja vi lever i en konstig värld,nu är det bara att vänta på dommedagen,ty de veta ej vad de göra,en vacker dag hoppas jag de vaknar upp men då är det försent och be om förlåternas synder nu är det ju klart och kört då det gäller politikernas förtroende då det gäller demokrati.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Måste nog rätta mig själv lite. Kom i morse på väg till jobbet på att jag nog missat att förutom de fyra platser som nu kommunen tar över så finns det ju faktiskt två till (än så länge) så min procenträkning blir ju fel:( Beklagar. Vad som påverkas är ju att kommunens kostnad minskar där. Och det är ju bara bra. Men skulle ändå vara intressant att veta vad det här kommer att kosta oss. I ”riktiga” siffror. Där man räknat in allt som berörs. För kosta kommer det ju hur som helst att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.