Vad händer nu?

 Den 8 november togs väl beslutet i Landstingsstyrelsen om landstingets nedskärningar. 

”PROTOKOLL 1 (13)

Sammanträdesdatum 

Landstingsstyrelsen  2011-11-08 

Särskilt yttrande

Särskilt yttrande av Nicklas Sandström (M), Liv Granbom (M), Marianne Normark (FP), Margareta Carlbäck (FP), Olle Edblom (C) och Birgitta Nordvall (KD) enligt följande:

”Projekt balans som har ett 70-tal förslag har aldrig presenterats i sin helhet för styrelsen. Enbart muntlig presentation har tidigare presenterats.

I nu föreliggande beslut om kostnadsbesparingar som berör styrelsens ansvarsområde på 65 miljoner finns inte heller något underlag som redovisar olika förslag och inte heller redovisas några konsekvensbeskrivningar kring de olika åtgärderna.

Förslagens konsekvenser går därför inte att överblicka i dess helhet.

Det enda förslag som nämns i beslutsförslaget är att antalet akutvårdsplatser ska reduceras.” 

Alltså inget konkret framlades hur besparingarna skulle genomföras. Ej heller någon konsekvensbeskrivning. Allt detta vet vi redan. Jag kan bara inte förstå de som röstade för ett sådant förslag utan något som helst underlag. Men det är klart…det funkade ju även på Stalins tid!!! 

Minst lika förvirrande är att dagen efter att beslutet fattats så kommenterar Caisa och Doroteas kommunalråd enligt följande: 

"Få känna sig trygga
Caisa Abrahansson (S), kommunalråd i Sorsele hoppas att åttakommun-gruppen ska kunna få till en dialog med landstinget om en annan lösning.
– Vi har ingen prestige att förlora och det är viktigt för oss att få behålla akutvårdsplatserna. I alla fall några, säger hon.
Abrahamsson undrar hur Sorsele kommun annars ska kunna jobba för tillväxt – om till exempel en barnfamilj inte ens kan få träffa en sjukskötersköterska efter klockan 17.00.
– Man kan inte bara dra undan mattan för oss. De som bor i Sorsele måste få känna sig trygga.


I Dorotea tycker kommunalrådet Greger Lindqvist (S) att beslutet är bedrövligt.
– Jag hoppades på något annat. Det här skapar otrygghet för befolkningen, säger han.
Lindqvist sätter hoppet till att inriktningsbeslutet går att resonera kring.
– Vi ska fortsätta kämpa för en bättre lösning. Det är vi tvungen till. Det här gäller ju alla som bor i Dorotea kommun".
 

Publicerad 2011/11/09 i VF 

Man kan väl undra vilken underhandsinformation som gått ut till kommunerna och vilka kommunala överläggningar som varit i Sorsele kommun då! 

I Dorotea var och är man fortfarande betydligt mera kritisk till beslutet. 

Hur ska man tolka detta? Jag har min egen uppfattning. Redovisar den dock inte här. Det är upp till var och en att grubbla på detta. Min uppfattning hänger nog lite ihop med att man försöker intuta i oss att detta kommer inte att kosta Sorsele kommun något. Man menar att om man plockar bort två platser från Solhem respektive Rosengård och flyttar över dem till landstingsdelens akutplatser så har man inte fått någon fördyring. Det som verkligen oroar mig är att man som politiker inte verkar förstå att de fyra platser man nu omfördelar från sin egen verksamhet på något sätt måste återupprättas. Och hur gör man det utan kostnader? Alla nämnder har fått nedskärningar i sina budgetar med 1,5% om jag inte missminner mig, förutom omsorgen!? Vilken slump! Landstinget har sparat in kostnader för fyra platser och då har man väl gjort en välgärning åt sina partikamrater. De återstående två akutplatserna verkar VLL anse att Sorsele kommun är för dyra på! Så vill vi ha kvar dem så är det nog bara att betala! Med våra kommunala skattepengar!!! Undrar vem som kommer att bli huvudman för denna soppa. Har vi tur så faller alltihopa men då måste kommunen börja kriga!!! Annars läggs nog alltihopa bara ner. 

Så har i alla fall jag uppfattat alltihopa nu. Och ni som har mera info och andra åsikter om hur det egentligen är – kommentera gärna så att vi får diskutera! Och kanske veta mera:)

Nu är det mycket fokus på S och V i Sorsele och deras inblandning i landstingets avveckling av sjukvården i glesbygden. I landstinget hoppade V av uppgörelsen så S hade bara Mp med sig. I Sorsele står dock V bakom förslaget??? Vart står Mp i Sorsele? Och alla andra partier? Opposition finns tydligen inte!!! Och då är det lika bra att lägga ner det här med politik och politiker!!! Att vara en stor ”familj” är väl det sämsta som kan hända inom politiken?! Man kan vara vänner ändå! Vart finns då dynamiken och utvecklingsmöjligheterna? Då räcker det med en kommunchef och de som administrerar kommunen. Har väl funkat tidigare? 

Till S och V vill jag bara säga att era ”visioner” om ett Arena Sorsele är bara trams i mina ögon. Om ni skulle lyckas genomföra det så är det bara för att ha nåt att visa upp inför nästa val. Det fattar alla att det finns inga pengar från kommunen för nåt sånt. Kallas för röstfiske – men dyrt sådant. Tror ändå inte att någon om två och ett halvt år glömt hur lätt ni lade er för landstinget!!! 

Personligen är jag överhuvudtaget väldigt tveksam till ett Arena Sorsele. På vilket sätt skulle en byggnad utveckla verksamheter som motiverar den kostnad som detta skulle bli? Observera att jag bara är tveksam, men har ännu inte hört något argument som jag tror skulle kunna utveckla Sorsele nämnvärt. Vad som i första hand behövs är kompetens så att barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att utvecklas inom olika områden. Personligen tänker jag självklart mycket på kultur. Vad som väl redan finns, i alla fall för de yngre, är viss idrott, jägarexamen, moped- och skoterlicens samt kyrkans verksamheter. Lokaler finns väl för det mesta man vill göra i Sorsele förutom en ishall och bowlinghall. När verksamheter och efterfrågan finns kan man börja grubbla på ett Arena Sorsele!  

Om man kan köpa in kompetens för att avveckla verksamheter borde det väl på samma sätt vara möjligt att köpa in kompetens för att utveckla!!!

GLAD PÅSK på er alla:) 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.