Valkampanjen till 2014 års kommun- och landstingsval är i full gång!

Nu har jag några frågor till vårat kommunalråd och våra politiker i Sorsele angående landstingets ”fiske” efter kommunala pengar för att överhuvudtaget någorlunda kunna fullfölja sitt uppdrag och på så sätt uppåt dölja hur misskött deras ekonomi är. 

Till vårt kommunalråd Caisa Abrahamsson:

1. Det är landstingets uppgift att tillhandahålla sjukvård över hela landet?

Varför ställer Sorsele kommun (S+V åtminstone) upp på deras sparkrav vilket innebär att även kommunala medel ska gå till deras verksamhet?

2. Vilken insikt har ni i deras budget (den är offentlig)? Har ni kollat att VLL lägger ungefär 90% av sin budget på primärvård i förhållande till allt annat de håller på med?

3. Har ni insikt i hur landstinget fördelar sjukvårdsbudgeten över länet?

4. Enligt protokoll så togs det slutgiltiga beslutet i landstingsstyrelsen den 8 november om dessa nedskärningar. Utan bland annat konkreta förslag på HUR nedskärningarna skulle göras och utan konsekvensbeskrivningar. Kan du förklara hur du utan detta underlag den 9 november i VF kan säga enligt följande:

”Caisa Abrahansson (S), kommunalråd i Sorsele hoppas att åttakommun-gruppen ska kunna få till en dialog med landstinget om en annan lösning.

– Vi har ingen prestige att förlora och det är viktigt för oss att få behålla akutvårdsplatserna. I alla fall några, säger hon.
Abrahamsson undrar hur Sorsele kommun annars ska kunna jobba för tillväxt – om till exempel en barnfamilj inte ens kan få träffa en sjukskötersköterska efter klockan 17.00.
– Man kan inte bara dra undan mattan för oss. De som bor i Sorsele måste få känna sig trygga”.

5. Vilken förhandsinformation hade ni i kommunen fått och hur hade ni diskuterat detta? I KF? I KS? Vid fikabordet? Inom partiet? Ingen diskussion alls? Tacksam för svar!

6. Vad menar du med att åttakommungruppen skulle kunna få till en dialog med landstinget??? Var det inte landstinget som ville söka dialog med er?

7. Du har vid flera tillfällen upprepat att ni vill få detta "överstökat" snabbt. Varför?Till övriga partier, den så kallade oppositionen, tänker jag bara ställa två frågor:

1. hur ser ni på att man med kommunala medel ska backa upp landstinget så att de någorlunda kan fullfölja sitt uppdrag?

2. eftersom ni, oavsett om ni är för eller emot, inte offentligt agerar på något sätt i denna fråga så är ni i alla fall för mig inte heller ett tänkbart valalternativ om 2,5 år. Med andra ord så hittar jag inget kommunalt parti att rösta på om 2.5 år! Kan tänka mig att det är fler än jag som känner så. För S och V är det kört kan jag tro. Ni andra har ju världens läge att agera! Varför märks ni offentligt inte mera än några sporadiska enstaka kommentarer?

Om någon av er läsare har fler relevanta frågor till kommunalrådet eller till "oppositionen" så skicka dem till [email protected] så kanske jag får med dem också. Jag kommer självklart inte att uppge namn eller så utan skriver bara frågorna som att de är från migJ Deadline är torsdag kväll den 12 april. Kan dock inte lova att alla får med sin fråga/frågor. 

 

 

 

6 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Adam (2012-04-11 15:23)
  Hej Adam. Jag kommer att skicka dem skriftligt och via mail till henne så att de diarieförs. Sedan tänker jag kanske inte ställa frågan till C vart de står för där har Karin I varit tydlig och dessutom reserverade sig ju C mot beslutet. Men skulle vilja veta lite mera vart M, Kd och Mp som parti står här i kommunen.

 2. Ingrid Oscarsson

  Hej.
  Vilka bra frågor. De flesta kan användas till fler än Er Caisa. Jag kommer att knycka några av dem. OK? Ser fram emot att få veta svaren. Du skriver väl om dem på Din blogg?

 3. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Helmer Gustafsson (2012-04-12 10:58)
  Hej Helmer. Jag förväntar mig inte att de ska göra det heller. De kommer att få frågorna ”personligen”. Då blir deras svar offentliga och jag kan redovisa dem här. Det är väl så vi måste få fram deras ståndpunkter och allmän information från dem?

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Ingrid Oscarsson (2012-04-12 18:48)
  Hej Ingrid. Självklart får du använda nåt om du tycker det är användbart:) Jo jag kommer att redovisa deras svar här.

  Har tyvärr just i dag haft en jättedatakrasch vilket inneburit att jag varit tvungen att omformatera hårddisken och då förlorar man ju allt. Hade visserligen gjort en backup för ett tag sedan men förlorat t.ex. frågorna som jag renskrev i går kväll. Så nu är det bara att börja om. Men alla programvaror och dokument ska ju också återställas så jag får se hur långt jag hinner/orkar i natt. Min tanke var nämligen att de alla skulle ha sina frågor på ”bordet” i morgon (fredag). Men som sagt var få se om jag fixar det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.