Till alla partier i Sorsele kommun

I går (fredag) lämnade jag i kommunhuset in följande frågor i pappersformat till varje parti. Dessutom har jag skickat dem via epost. Tyvärr hittar jag ingen epostadress till talesman/kvinna för C och Mp. Någon som kan hjälpa mig där? Ni kan skicka info till [email protected].

Nedan kan ni läsa de frågor jag och någon fler haft:

"Jag, och många med mig, undrar lite hur politiken i Sorsele egentligen fungerar och detta har nu återigen aktualiserats i samband med att Landstinget börjar kräva att kommunerna i glesbygden skall satsa av sina kommunala medel (våra kommunala skattepengar) i deras verksamhet vilken vi redan betalat för. Detta är en ”ödesfråga” för kommunen och därför kommer här några frågor till er. Oppositionens offentliga tystnad i frågan är mycket märklig så ni får också frågor. Alla får ni de frågor jag ställer men ni skall endast besvara de som jag riktat till just er. 

OBS! Svar önskas senast den 20 april! Inkommer inget svar så anser jag att ni inte har någon uppfattning i era respektive frågor. Frågorna kommer även att skickas ut i brev för diarieföring. Skickar dem även som epost till flera av er inom samma parti så det kommer inte att gå att skylla på att ”jag var bortrest” eller ”jag har inte hunnit”. Om fallet är sådant så kan andra svara. Men jag önskar partiets svar och inte privata åsikter. 

Svaren kan ni skicka till [email protected] och jag kommer att på min blogg redovisa de svar jag fått av er på lördag den 21 april! 

Till våra kommunalråd Caisa Abrahamsson (S) och Kjell Öjeryd (V) : 

1. Det är landstingets uppgift att tillhandahålla sjukvård över hela landet?

Varför ställer Sorsele kommun (S+V åtminstone) upp på deras sparkrav vilket innebär att även kommunala medel ska gå till deras verksamhet? Redogör i klartext hur ni tänker er samarbetet! Vem kommer att bli huvudman för dessa sex intermediära vårdplatser eller hur det nu blir? 

2. Vilken insikt har ni i landstingets budget (den är offentlig)? Har ni kollat att VLL lägger ungefär 90% av sin budget på primärvård i förhållande till allt annat de håller på med? 

3. Har ni insikt i hur landstinget fördelar sjukvårdsbudgeten över länet? 

4. Enligt protokoll så togs det slutgiltiga beslutet i landstingsstyrelsen den 8 november om dessa nedskärningar. Utan bland annat konkreta förslag på HUR nedskärningarna skulle göras och utan konsekvensbeskrivningar. Kan du/ni förklara hur du/ni utan detta underlag den 9 november i VF kan säga enligt följande:

Caisa Abrahansson (S), kommunalråd i Sorsele hoppas att åttakommun-gruppen ska kunna få till en dialog med landstinget om en annan lösning.

        Vi har ingen prestige att förlora och det är viktigt för oss att få behålla akutvårdsplatserna. I alla fall några, säger hon.
Abrahamsson undrar hur Sorsele kommun annars ska kunna jobba för tillväxt – om till exempel en barnfamilj inte ens kan få träffa en sjukskötersköterska efter klockan 17.00.
– Man kan inte bara dra undan mattan för oss. De som bor i Sorsele måste få känna sig trygga”.
 

5. Vilken förhandsinformation hade ni i kommunen fått och hur hade ni diskuterat detta? I KF? I KS? Vid fikabordet? Inom partiet? Ingen diskussion alls? Tacksam för svar! 

6. Vad menar du/ni med att åttakommungruppen skulle kunna få till en dialog med landstinget??? Var det inte landstinget som ville söka dialog med er? 

7. Du/ni har vid flera tillfällen upprepat att ni vill få detta "överstökat" snabbt. Varför? 

8. Drygt en miljon plus (§36 KS 27/2) är väl samma pengar som i § 34 (KS 21/2) är +1,1 miljoner? Den 21/2 skrevs det att: ”möta eventuella kommande kostnader för bland annat akutvårdsplatserna”. Den 27/2 skrevs följande: ”Syftet med överskottet är att möta en del förväntade kostnader som idag inte är specificerade”.

Varför blev det helt plötsligt så luddigt uttryckt i protokollet den 27/2? 

”Detta överskott kommer till genom att budgetramarna minskas med 2,5 % för kommunkoncernen”. Hur har den besparingen fördelats mellan nämnderna? Eller har ni sparat på något annat sätt?

 

Till M, Kd och Mp ställer jag följande frågor: 

1. hur ser ni på att man med kommunala medel ska backa upp landstinget så att de någorlunda kan fullfölja sitt uppdrag?

2. eftersom ni, oavsett om ni är för eller emot, inte offentligt agerar på något sätt i denna fråga så är ni i alla fall för mig inte heller ett tänkbart valalternativ om 2,5 år. Med andra ord så hittar jag inget kommunalt parti att rösta på om 2.5 år! Kan tänka mig att det är fler än jag som känner så. För S och V är det kört kan jag tro. Ni andra har ju världens läge att agera! Varför märks ni offentligt inte mera än några sporadiska enstaka privata kommentarer?

 

Till C har jag följande fråga: 

Ks § 34, forts.

Årsresultatet beräknas här till +1,1 miljoner kronor.

Resultatet ska vara en buffert för att möta eventuella kommande kostnader för bland annat ”akutvårdsplatserna”. Förhandlingar med Västerbottens läns landsting pågår fortfarande. 

Ks § 36

Det finns nu drygt 160 miljoner kronor att fördela till nämnderna och resultatet skulle ge ett överskott på drygt en miljon kronor. Syftet med överskottet är att möta en del förväntade kostnader som idag inte är specificerade. 

Ni reserverade er i Omsorgsnämnden 22/2 men inte i KS 27/2 mot att kommunen tydligen tänker avsätta pengar till akutvården. Hur kommer det sig?

 

Med vänliga hälsningar 

från en mycket nyfiken 

Carl-Axel Otterhall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.