Vinterjacka och Almedalsveckan

Vilken udda sommar detta hitintills varit. Personligen går jag med vinterjackan fortfarande. Det blåser ju så förbaskat mycket och kallt så den behövs verkligen. Och ifall det lugnar till lite och blir lite behagligare temperatur så behöver man den för att inte dessa förbaskade myggaddar ska nå igenom.

Så är då den största veckan på året i gång vad gäller politikervisioner. Här får alla partier verkligen ut sina ”budskap” eftersom det är så oerhört mediebevakat. Personligen har jag inte riktigt följt med på vilket sätt alla vill förändra Sverige till det bättre men alla har de ju visioner. Moderaterna vill samarbeta med LO och näringslivet för att skapa arbetsmöjligheter för framför allt unga. Mycket intressant!

En annan mycket intressant sak tycker jag att Jonas Sjöstedt stod för. Om V vinner valet så ska man se över det här med privata bolag som driver verksamhet inom det som kallas för den ”offentliga sektorn” och tar ut stora vinster där. Privata bolagsvinster ska gå tillbaka till verksamheten! Mycket klokt tycker jagJ Fast när vann V valet senast? Men…sedan kör det ihop sig för mig!

Visst måste det finnas stora brister hos våra folkvalda – inte bara på lokal nivå utan minst lika mycket på den nationella nivån. Tror verkligen Jonas Sjöstedt att det finns sådana idealister inom näringslivet som på bolagsstämman undrar över om personalen har det bra, har de lön utifrån sin kompetens och ansvar, har alla fått bra vård, hur har eleverna klarat sig, och så vidare. Näpp… de företagare och investerare jag kommit i kontakt med under åren vill först och främst se sitt kapital växa! Och det blir väl där någonstans det kör ihop sig för migL

Jag tar varken ställning för höger eller vänster inom politiken för det känns väldigt gammeldags numera. Det finns inget parti som jag personligen kan känna mig bekväm med. Vi har ju ett färskt lysande exempel i Landstingsfullmäktige där partipolitik missbrukats rent straffbart tycker i alla fall jag! Vet dock inte hur åtalspunkten skulle se ut och än mindre vilket straff som skulle utfärdas. Å andra sidan så är ju ingen i chefsposition inom den offentliga sektorn ”straffbar” oavsett vilket elände de ställer till med inom sitt jobb. Tänk om cheferna inom Landstinget orsakar onödiga dödsfall i sin spariver. Inte får de något ”straff” för det. Eller tänk om en kommunchef i någon kommun gör en överenskommelse med Migrationsverket att vi kan ta emot drygt 30 flyktingar mera än vad kommunstyrelsen/fullmäktige beslutat. Jag skriver inte vad jag tycker utan lämnar öppet för eget tyckandeJ

Tillbaka till Jonas Sjöstedt! Han pekar på en mycket brännande fråga vilken jag grubblat mycket på. Skall verkligen vi skattebetalare med våra skatter finansiera privat vinstdrivande verksamhet inom den offentliga sektorn??? För mig är det solklart att ansvar för den offentliga sektorn skall vara statlig! Och ansvar för HELA landet! Alla kommuner! Är det inte det vi betalar skatt för? Sedan är det upp till staten att införskaffa sådan kompetens som kan se en helhet med stat, kommun och Länsstyrelse. Hur fördelas ansvar i olika frågor på mest kostnadseffektivt och utvecklande sätt”. Självklart behövs det fler ”organisationer” men med kompetens så skulle man minimera dem!

Edward Riedl svarar direkt på sin blogg följande: Om privata utförare kan erbjuda billigare och/eller bättre välfärdstjänster än det offentliga borde väl detta vara bra. Med fler utförare ökar mångfalden som gör att vi som kommuninvånare får ökadade valmöjligheter och personalen fler arbetsgivare att välja mellan”.

JAG RYSER NÄR JAG LÄSER DETTA!!! Till att börja med så inkompetentförklarar han sin egen ”verksamhet” som inte kan göra det kostnadseffektivare, bättre och kan vara bättre som arbetsgivare!!! Sedan pekar han på mångfalden? Vadå mångfald? Det är ju så regelstyrt från staten att saker och ting kan väl inte göras på så många olika sätt. Skolans värld känner jag till och det är nationella prov som styr undervisningen. Oavsett om det är i kommunal eller privat regi. Skillnaden är bara att de privata företagen lägger fokus på undervisning och inte administration vilket den offentliga sektorn ser som det primära. Dessutom finansieras ju de privata skolorna av våra skattepengar samt investerare som ser vinstmöjligheter! Varför kan inte den offentliga sektorn slimma sin nationella organisation och göra den betydligt effektivare? Det är en fråga till Edward Riedl!

Den fråga jag ställde till Riedl i hans blogg är ungefär hur han tror att denna ”mångfald” gynnar glesbygden. Inte konstigt att det inte finns pengar över till oss på grund av bland annat all finansiering av det privata.

Jag är också av den åsikten av att i privat regi så har man bättre kompetens. Det säger sig ju självt. Vilken kompetens finns egentligen i kommuner och Landsting för det som staten ålägger dem? Men om man skippade Landsting, Region Västerbotten, Glesbygdsverket och alla dessa otaliga organisationer regionalt och nationellt som ska finansieras av våra skatter, så skulle det bli multum med pengar över för staten att själv dyrt kunna betala för den kompetens som behövs för att driva all nationell verksamhet som hör till den offentliga sektorn.

För mig är ett privat företag någon som arbetar med, samt utvecklar produkter och tjänster. De skall vara ”självgående” utan våra skatter. Våra skatter ska användas till vad de en gång var tänkta för – välfärd för alla!!! Edward Riedl och många, många fler, oavsett partifärg, ser bara och tänker bara på sin närmiljö – STADEN!

Vi i glesbygden får nog än mer tänka på att vi klarar oss självaJ Och det gör vi ju, eller hur! Det som retar mig är att vi ska betala en massa i skatt som till största delen går till städerna! 

2 kommentarer

 1. Inga-Britt Gustavsson

  Håll fast vid din åsikt vad gäller den privata vården ..
  Vill varna för Storlän . Det har vi här . Västra götaland . Med en administration större än Norges regering . Det säger allt !

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Inga-Britt Gustavsson (2012-07-12 19:31)
  Hej Inga-Britt. Självklart håller jag fast vid mina åsikter om den privata vården:)

  Intressant det du berättar om Storlänet Västra Götaland med större administration än Norges regering. Det är just detta som är så skrämmande i Sverige. Vi måste vara världsmästare i att administrera. Och vilka betalar deras höga löner och alla andra förmåner. Jo vi få som duger till att ”jobba”! Det värsta är ju att det gått troll i att allt ska privatiseras. Men offentliga sektorns administration minskar inte trots det.

  Varför inte privatisera regering och riksdag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.