Landstinget ggr två!

Nu när man förstått Landstingets roll i Region Västerbotten och att de gått in med 58% av medlemsintäkterna för att ha kontroll i Region Västerbotten kan man väl bara konstatera att vi har nu TVÅ Landsting i länet! Ett av dem jobbar för att nedmontera sjukvården i hela länet och det andra för att utveckla länet i andra frågor! Undrar hur Landstingsvalsedlarna om två år kommer att se ut? Kanske så här: ” Hej. Jag heter Peter Olofsson och som ni vet så var jag inte så lyckad inom utvecklingen av sjukvården i länet. Men rösta på mig ändå i Landstingsvalet. Jag kanditerar inte till Landstinget utan Lennart tror att jag gör mig bättre i Region Västerbotten. Så se till att du kryssar i rätt ruta”!

Sorry Peter O och Lennart H. Kan bara inte låta bli att ge exemplet för att tydliggöra den problematik som kommer att uppstå. Detta kallas nog för politikerförakt men det har ni nog gjort er förtjänta av!

Alltså vi kommer förmodligen att fortfarande ha EN valblankett med personnamn att rösta på. Men vad röstar vi på? Sjukvård eller utveckling av länet? Jo jag vet att Landstinget förutom deras primära uppgift ombesörjt en massa statliga pengar bland annat för kultur och utveckling i olika former. Så tidigare röstade vi på alltihopa – men vilken insikt hade vi? Tror att de flesta av oss röstade på personer som man trodde fokuserade på sjukvården. Tänk vad fel man hade då! Men nu vet vi mera till nästa val. Jag tycker att vi kan kräva ett väldigt förtydligande från Landstinget vad det är vi röstar på inför nästa val!

Men de statliga pengar som egentligen inte borde ligga under Landstinget är nu för ett par år sedan överförda till Region Västerbotten. Sådana pengar som inte passade in i eller på något sätt inte överensstämde med Landstingets uppdrag. Det fanns i alla fall någon anledning till att dessa statliga pengar inte skulle ligga under Landstingets förvaltning! Så då styrdes de över till Region Västerbotten. Och så visar det sig att Region Västerbotten till största delen är just ………….Landstinget!!!!!?????

Av Region Västerbottens totala intäkter har Landstinget gått in med 58% i medlemsavgift. Vad det exakt är i kronor anar jag mig bara till men ligger lågt med det till dess att jag fått svar av Thomas Hartman som fått några frågor på mail. De från bloggen t.ex.

Som inkomsttagare betalar vi alla cirka 11% i Landstingsskatt! Någon fler än jag som börjar vara intresserad hur dessa pengar används? Hur stor del går till sjukvård? Hur mycket går till annat? Och till vad i så fall? Och på samma sätt börjar man ju undra hur våra kommunala skattepengar används. Vi vet ju att Landstinget nu lägger ner verksamheter allteftersom om man inte får hjälp av kommunala pengar! Det finns lite olika varianter på det. I Sorsele t.ex. så har man dragit in all akutvård, plockat bort ambulanspersonal som extraresurs på sjukstugan och betalar numera endast 2,65 miljoner per år för ett par redan befintliga palliativa platser! Men vår kommunledning anser att ingenting förändrats – allt är som förr – så det är väl bara att inse att man inte förstår den nya matematikenL Eller är det den nya logikenJ

Hur som helst så har då Landstinget lagt ner verksamheter eller överfört kostnader på kommunerna trots de 11% vi alla skattebetalare betalar in till VLL för det vi trodde var sjukvård! DESSUTOM tar de in av våra kommunala skattekronor i sitt nya projekt – Region Västerbotten! I form av medlemsavgifter från kommunerna! Kan det vara en slump att det i utvecklingsorganisationen Region Västerbotten finns en ”avdelning” som heter ”Vård och omsorg”? Men som jag förstår det så handlar det om kommunernas ansvar att ombesörja hemvård och annan typ av vård som redan finns under kommunernas ansvar. Fattar inte varför Landstinget ska sitta som huvudman även där.

Ju mera jag har kollat runt i Region Västerbotten och Landstinget ju fler frågetecken dyker upp. Jag skulle önska att VK eller någon annan tidning som har kompetenta journalister skulle börja kolla upp hur våra skattepengar egentligen används och fördelas – de pengar vi betalar till Landstinget respektive till våra kommuner. Och hur det kommer att se ut inför Landstingsvalet om två år! Kommer det att finnas en eller två listor? Hur har Landstinget tänkt här? Om de nu finns kvar dåJ 

  

4 kommentarer

 1. Anitha

  Hej!

  Jag tror inte våra lokaltidningar törs anta den utmaningen, inget tidigare under årets händelser rörande sjukvårdssituationen i inlandet tyder på det.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Anitha (2012-09-02 00:07)
  Hej Anitha. Jag har iaf mailat över mina funderationer till dem och förr eller senare kommer mycket upp till ytan och de kan bara inte blunda! Vad säger man ”ta Olle vid grinden”. Det är nog bara för dem att börja ”gräva”:) Det finns många frågetecken som på något sätt bör rätas ut! Och det måste journalister och tidningar våga ta tag i. Jag har iaf snart ”grävt” klart.

 3. Bojas

  Följer din blogg med intresse, Kanske uppdrag granskning kan vara intresserad. Ju mer man får se hur ”makten” arbetar så tappar man tilltron till den. Verkar vara en form av svågerpolitik. Många ser och läser, få är det som kommenterar. Bra att någon ”slåss” för vi sista kommunbor/inlandsbor. Att inlandet har nåt att ge, och inte bara ta.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Bojas (2012-09-03 16:30)
  Hej Bojas. Alltså jag vet inte riktigt hur man ska ställa sig till det här med Landstinget och dess kraftfulla involvering i Region Västerbotten. Därför önskar jag information! Det görs säkert inget ”juridiskt” fel på något sätt men det är konstigt i mina ögon. Landstinget klarar ju inte av sin primära uppgift! Varför då hålla på med Region Västerbotten också. Och hur blir det när vi ska välja till Landstinget i denna soppa?
  Jag tycker också det är tråkigt att det inte är fler kommentarer! Kan ju vara någon som ser annorlunda på saken och man kunda få andra infallsvinklar.

  Hoppas att VK hjälper oss att räta ut de många frågetecken vi har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.