Reflektioner

 

I går morse (torsdag) när jag hade lektion i Blattnicksele passerade tre turistbussar utanför fönstret. När jag 45 minuter senare lämnade Blattnicksele mötte jag en till. Alla på väg söderut. Misstänker att de övernattat i Arvidsjaur. Då for ännu en gång genom mitt huvud att inte någon hittar en affärsidé för att få ett kort stopp på alla dessa turistbussar – ja om inte alla så några i alla fall – och läget skulle ju vara planen vid järnvägstationen. Då kunde man även nå Inlandsbaneresenärerna. Borde finnas något bra koncept att få dem att göra ett kortare stopp och lätta på börsen för något lite unikt och genuint. Kanske en vink till någon affärsintresserad sameJ 

En annan tanke som slagit mig är att ingen av dessa turistbussar går väl upp till Ammarnäs. Rätta mig om jag har fel, tack. Jag kommer att återkomma till det i nästa blogg:) 

Jag har tre ”spår” i mitt huvud. Ska man:

1. bara gnälla, tycka att allt är elände och undra varför andra inte gör någonting

2. bara vara likgiltig och leva efter ”he gå int”-principen

3. själv engagera sig och försöka se möjligheter 

Vet inte själv vilket jag ska välja men nummer två verkar rätt behaglig! Men fruktansvärt tråkig! Nä jag är nog ändå lite mera inne på nummer tre. Och jag tror att tiderna nu är sådana att vi inte bara kan sitta och vänta på att andra (läs kommunen/Lst/VLL/staten) ska ge lösningar och förutsättningar. Hur skulle kommunen se ut utan alla dessa företagare och andra entreprenörer som har idéer och genomför dem också. Förutom alla företagare tänker jag på personer som Allan Larsson! Vad har inte en sådan person betytt för Sorsele IF. Eller Carina Bergström för kulturen. Eller… ja det finns säkert många fler som bör nämnas men tyvärr har jag för lite insikt för att kunna nämna dem alla. Jo Kinna i Ammarnäs vill jag också nämnaJ Men som sagt ni är många fler men tyvärr känner jag inte till er. Tar gärna emot tips på personer som ni som läser detta tycker borde nämnas i sammanhanget. Skulle vara jätteintressant att se hur många de egentligen är.

Och hur skulle sjukvården börja se ut om vi inte hade Doroteaborna med flera! ALLA KAN VI ENGAGERA OSS MEN PÅ OLIKA SÄTT!

Har grubblat lite på det här med Region Västerbotten nu. Personligen är jag lite splittrad. Inte direkt till Region Västerbotten som idé, där samtliga kommuner har representanter och i alla fall teoretisk möjlighet att påverka. Det tycker jag är positivt och tror att det skulle kunna bli utvecklande för länet. Men det är åtminstone två saker som bekymrar mig:

1. Landstingets majoritetspost och överhuvudtaget närvaro i RV. Jo jag förstår att de fortfarande har ansvar för de kultur- kommunikations- och utvecklingspengar som tilldelas dem av staten och som de nu för över till RV vilket ger dem denna majoritet. Det handlar om 145 miljoner kronor. Kommunerna går tillsammans in med 19 miljoner. Jag har absolut inget belägg för det jag skriver nu men är det bara en tillfällighet att VLL har ett sparbeting inom sjukvården på 150 miljoner kronor innevarande år? Man funderar så klart! Kanske jag har missat någon information från VLL.

Varför kan inte staten ge dessa pengar direkt till RV så det blir en renodlat? Och Landstinget får eventuellt koncentrera sig på sitt primära uppdrag. Om de överhuvudtaget ska finnas kvar! Då blir det inte heller funderationer som nu hur pengar eventuellt omfördelas! Eftersom mitt och många andra människors förtroende för Landstingsledningens styre, insikt och kompetens är lika med noll – tänk folkomröstningen som man jobbar för – så kan i alla fall inte jag känna förtroende för RV med Landstinget som majoritetsägare.

Jag kan förstå hur man uppifrån ser ”vinster” med att samordna verksamheter som akutvård, palliativ vård, hemtjänst, hemvård och så vidare. Och ju mer samordning man gör ju mer faller på kommunernas lott vilket väl också innebär ökade kostnader för kommunerna lika med våra kommunala skattepengar. Det är där skon börjar klämma för mig som betalar både kommunal- och landstingsskatt. Vem som har ansvar och utför uppgifterna spelar för mig ingen större roll bara det fungerar och att mina skattepengar styrs rätt. Alltså att Landstingsskatten sänks till förmån för den kommunala allt eftersom kommunerna tar över Landstingets kostnader och ansvar! Men så sker inte!!! Utifrån det resonemang som finns idag så ifrågasätter jag starkt Landstingets befinnande. Mitt förslag är att Region Västerbotten tar över deras statliga medel och kommunerna är ju på god väg att ta över deras sjukvård! Varför ska då Landstinget finnas kvar? Lite generellt tänkt men jag hoppas att ni förstår hur jag menar.

2. Lennart Holmlund (S)! Han är ju ”livsfarlig” för att kunna skapa ett regionsamarbete inom länet. Hans synpunkter om oss som bor i inlandet/glesbygd skapar ju bara en ”vi- och dom” känsla. Det är inget bra utgångsläge för ett samarbete! Med facit i hand från Landstingets S och Mp hur man där på något sätt fick sina så kallade partikamrater att rösta för nedmontering av tryggheten i sin egen hembygd skrämmer en. Samma möjlighet har väl LH!? Vill passa på att ge en eloge till Sorseles ledande miljöpartister som kraftfullt ”tog avstånd” från sitt eget parti.

Sparar de positiva möjligheter jag ser med Region Västerbotten (helst utan VLL) till en annan dagJ 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.