Lite Landsting och lite Sorsele

För den som är intresserad så finns här länken till Landstingets delårsrapport per juli 2012. Finns en del att fördjupa sig i för den som är intresserad.

http://www.vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/Politik/ProtokollOchHandlingar/SidorMedDokumentlista/Fullm%C3%A4ktige/Punkt%2018%20-%20Del%C3%A5rsrapport.pdf

För den som inte gillar att fördjupa sig i obegripliga siffror och sånt så är inledningen faktiskt intressant och relativt lättförstådd. Eller…!? ” Samtidigt som verksamheterna nu hanterar dessa omställningar finns också fortsatt krav på att förbättra vårdens tillgänglighet, kvalitet och jämlikhet”. Hur kan nedskärningar och avveckling förbättra vårdens tillgänglighet, kvalitet och jämlikhet??

Själva uttrycker VLL:s ledning att man är på rätt väg!? Vad de måste ha missat är verkligheten! Men den verkar vara helt ointressant för dem! Tänk vad skönt att "styra upp" verksamheten till ett kaos och sedan packa väskan och bara lämna allt för Skåne där man ökar sin lön från 120 tkr till 160 tkr. Själva motiverar de sin höga lön bland annat med det stora ANSVAR de har. För mig faller ett stort löjets skimmer över dessa kringresande pajaser! Nu har han lämnat stackars Peter Olofsson i sticket! Hur ska P. O. reda ut det här?

Införa akutbil i Åsele och akutbil och egendriven fullintegrerad ambulans i Malå”.

Vadå ”införa”? Låter ju jättebra. Ja inte för Åsele där man bytte ut ambulansen mot införandet av en totalt värdelös akutbil vilken efter massiva protester i det närmaste nu uppfyller ambulansens krav. Men den får inte brukas som ambulans. Beror det på att det inte får ha blåljus och att det inte står Falck på den? Men för Malås del handlade det om att kommunen skulle vara med och finansiera! Och det ställde man upp på! Så kan man också införa saker som redan funnits!

Avveckla vårdplatser i Sorsele och Dorotea och införa vårdplatser i respektive kommun”  (bil. 4) Här avvecklar man samma sak som man inför!? Jag hoppas innerligt att det är lite tydligare i avtalet mellan VLL och Sorsele kommun!? Förändringarna skulle ju ske den första september. Har det skett några förändringar?

Har själv en bekant som fått en stroke och efter vård i Lycksele så blev det Sorsele. Inte sjukstugan – utan Solhem. Är det ett led i Projekt Balans? Är det bra eller dåligt? Det har jag själv ingen aning om. Men det finns väl ingen läkare på Solhem utifall att…!? Jag kan tro att detta är en del i ”samarbetet” mellan VLL och kommunen där VLL vill fylla upp kommunens platser till 100%. Tänk om det helt plötsligt blir 120%! Det är väl inte otänkbart. Jag fattar i alla fall inte varför vi inte får någon information från kommunens eller sjukstugans sida vad som gäller i dag. Att vi inte får det från kommunen är väl i och för sig ganska förståeligt. Där har väl alla fått order om ”tystnadsplikt” i allt och den som ska föra kommunens offentliga talan har själv drabbats av skriv- och tunghäfta!

Kan inte någon initierad på sjukstugan till exempel, ge oss kommuninnevånare lite information om detta! Det är helt ok att vara anonym förstås. Från politikerhåll (läs Caisa) så får man bara höra att det blir ingen skillnad. Allt är som förr! Är det verkligen så?

Hur blev det med Caisas blogg? Hade sett fram emot att vi kommuninvånare skulle få lite information om hur våra demokratiskt folkvalda använder vårat förtroende och hur det kommunala arbetet fortskrider!!! Kanske inte i detalj men några visioner bör väl finnas som man jobbar för! Vilka frågor finns på den kommunala agendan nu? Hantverkarhuset har jag hört talas om. Och den affären är väl klar nu? Eller…?

Undrar hur flyktingverksamheten numera ser ut rent ekonomiskt? Positivt är att det genererar många arbetstillfällen och att det ger möjlighet för många utsatta personer från oroliga länder att få trygghet och att utbilda sig. Att det sedan kan finnas personer i ”gråzonen” även här är en annan diskussion tycker jag. Hur går det med ryssarna som skulle lära sig svenska på väldigt kort tid och gå in i vården bland annat? Är det inte aktuellt längre?

Hur går det med Arena Sorsele? Vilken är kommunens vision och roll i det arbetet som väl mest drivs av företagarna?

Ja det är mycket mera som Sorseles BÅDA kommunalråd skulle kunna informera om! Eller lägga upp som debattämne! Vore intressant att höra nåt från de övriga partierna också. Jag har full förståelse att man som mer eller mindre ideell politiker i små kommuner inte har så mycket tid till politiken. Men det skulle vara roligt med nåt ”livstecken” mellan valen.

Det är ju bara två år kvar till nästa val. Och då ser jag framför mig några valkurar vid ICA och Konsum och där står några företrädare för de olika partierna och menar att de återigen ska satsa på vård, omsorg och skola. Har inte det varit slogans de senaste 10 åren eller vad det kan vara. Kanske ännu längre tid. Men det är ju lagstadgade åtaganden för kommunerna så oavsett vilket parti/vilken majoritet som kommer att sitta vid makten så är det ju det som ska gå i första hand! Så lite andra visioner bör man nog börja tänka ut.

Jag ser fram emot lokala partiledardebatter på webben inför kommande val. Där vi sorselebor till exempel via SorseleAktuellt får information om tid och hur man loggar inJ Och så kan vi skicka sms- eller mailfrågor direkt till en moderators medhjälpare. Och det jag till exempel skulle vilja höra de olika partierna framföra är att:

         vi vill satsa på att utveckla HELA kommunen via en aktiv kommunikation med medborgarna. Vi tänker oss att…

         vi vill satsa på att få inflyttare – barnfamiljer helst – genom att skapa en attraktiv kommun med hjälp av bl.a. företagare, kulturarbetare och andra aktörer genom att…

         vi vill satsa på att skapa en rök- och snusfri kommun samt även minska övervikt och diabetes. Detta kan genomföras genom förbud!

         vi vill satsa på vindkraft för det tror vi kommer att generera många arbetstillfällen för lokalbefolkningen samt öka turistströmmen till ”Europas sista vildmark”.

      vi vill utveckla Sorsele samhälle så att det får ett centrum samt blir ett attraktivare samhälle.

         vi vill satsa på flyktingmottagning. Det ger ”klirr” i vår kommunala kassa.

         vi vill jobba för att bli en större region genom sammanslagning med någon/några andra kommuner

         vi kommer att jobba för en fjällväg som förbinder alla tre älvdalar här i västra delen av länet

         vi vill jobba för ett nytt län – Lappland.

         vi ser möjligheter med någon form av nationalpark inom naturreservatet

         vi vill satsa på kommunen som ett fiskeeldorado – öring i väst och laxen i öst. Och så gäddan som är jätteintressant för mellan- sydeuropeer.

         vi vill jobba för att bli världsledande inom miljöförbättring. Vårt förslag är att stoppa all flygning över kommunen, stoppa skogsavverkning med tillhörande transporter och likadant med gruvdrift. Turisttrafiken kan omdirigeras till Norge eller till kusten.

         vi vill bara administrera det som idag finns

         vi vill…

Ja det finns ju från min sida inget krav att man som parti måste plocka något av ovanstående som SIN politiska vision! Men kommer man inte på något eget så är det fritt att välja något av ovanstående. Viktigt är dock att man verkligen menar ALLVAR med det man går ut med! Det skulle ge oss väljare betydligt bättre vägledning vid röstningen. Fast jag inser ju också problemet som skulle uppstå med den homogena ”politikerfamiljen”. Men det skulle säkert bli svårare att lägga munkavle på sina kollegor/undersåtar ifall det fanns lite olika visioner och lite mera framåtanda i de olika partierna.

Så tråkigt som det nu är i Sorselepolitiken så räcker det med ett parti! Kvittar vilket! Det är i alla fall min uppfattningJ 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.