Alltså helt seriöst nu

Nu är jag ute och famlar i gungfly och har säkert många fel i det jag skriver. Jag är då tacksam om folk som vet och kan mera kommenterar och förklarar. 

Jag tycker att det här med partipolitik börjar kännas väldigt fel! Vi börjar ju ha några exempel där ”partiets” åsikt gäller för alla som tillhör just det partiet. Landstinget och Destination South Lapland är två bra exempel.

När man nu följt den politiska händelseutvecklingen i båda situationerna så anser jag att det här är rent förödande för demokratin! Individen i partiet har inget att tycka till om utan det blir bara att sitta och hålla med ledningen. Man SKA bara lägga sin röst på vad ledningen tycker. Oavsett om man själv är av en helt annan mening.

Om man tänker som jag nu gör, så styrs Västerbottens läns kommuner till stor del från Umeå! Och Västerbotten är (S)-styrt. Där finns väl även ledningen i alla andra partier? Där har vi Landstinget och där har vi Region Västerbotten. Och det som partierna i Umeå bestämmer är väl bara för inlandspolitikerna att sitta och rösta med? Vilken funktion fyller då dessa inlandspolitiker? Annat än att man bara är en ”bricka i spelet”! Och ju fler manipulerade ”brickor” – ju större parti man är – desto större möjlighet har man från ledningens sida att få igenom det man önskar! Utgången i alla frågor blir väl i förväg givna! Eller…?

Personligen blir jag fruktansvärt ”äcklad” av vissa politiker i Umeå som via sina bloggar fungerar som lokala språkrör för sina nationella partier. De jag tänker på finns framför allt på allianssidan! Jag tycker det är beklagligt att man är sådana fanatiska ”partivänner” att man inte kan uttrycka sig på annat sätt än att ofta bara ”halleluja” och vidarebefodrar neråt vad den nationella partitoppen presenterar. Betänk att dessa också ”styr” mycket av vår regionala politik!

ÄR DETTA DEMOKRATI?

Likadant blir det ju på lokal nivå med partitillhörigheten. Det starkaste partiets ledning styr ju allt, eftersom man som individ inte verkar få ha avvikande åsikter i samband med röstning. Tror att det är många som kan vidimera det.

Än värre är det när man i vissa kommuner verkar kunna ta kommando över oppositionen så att de också ”tycker lika”!!! Dessutom verkar det som att man i den starka sits man befinner sig i även kan utfärda offentligt kommunikationsförbud till alla politiker. Behövs då alla partier och ledamöter???

ÄR DETTA DEMOKRATI!

I skolans värld, där jag befinner mig, är det så viktigt att barn och ungdomar ska ges möjlighet att lära sig DEMOKRATI! Alltså de ska ha rätt att påverka sin individuella situation och sin undervisning. Ja de har till och med rätt att anmäla oss personal för kränkning om de på något sätt själva känner sig kränkta = inte fått som de vill om man hårddrar det! Varför ska dom då lära sig det? Så fungerar det ju bevisligen inte i vuxenvärlden! Inte ens inom politiken där man bestämmer hur vi ska jobba med barnen/ungdomarna. Detta är absurt!

Mitt förslag är att vi i Sorsele vid nästa val går ut med enbart personval! Vi ges möjlighet att rösta på personer som är engagerade, har idéer och inte är låsta till något parti. Jag kan tänka mig att det finns flera politiker i dag som skulle ”blomma ut” om de kände möjligheten att personligen kunna bidra med sina idéer som de tror på utan att deras partiledning stoppat dem till exempel med orden ”he gå int”! Eller att ”vi har inte råd”!

Någon fler än jag som tror att vi skulle få ett mera kreativt politiskt klimat på det sättet än det ”dödläge” vi befinner oss i nu? Vilken paragraf i Lagboken hindrar oss från att göra så?

Ni är ganska många som läser min blogg och snälla, snälla, snälla…Använd kommentarmöjligheten för att tycka till! Som ni kanske förstått så saknar jag det offentliga politiska engagemanget i Sorsele! Det är en del prat runt fikabordet – men det kommer ju inte ut. Och jag ser framför allt fram emot kommentarer som tycker att jag har fel. Eller som kan förklara varför man inte skulle kunna göra så. Inte att jag skriver för långtJ För det vet jag redan. Men kan inte annatJ

Vad tycker ni politiker om idéen? Strunta i eventuella ”munkavlar”. Det finns INGEN som kan hindra er från att uttrycka er offentligt!!! Ni kan bara vinna på det som dagsläget är!!!

P.S. Jag skriver absolut inte för att själv få möjlighet att komma in i kommunhuset. Har alldeles för lite kunskap för sådant! Jag hoppas på att våra yngre politiker ska börja våga ta för sig. Och att fler ungdomar intresserar sig för politiken!

    

4 kommentarer

 1. Bojas

  Instämmer, personval är mer viktigt än partipolitik, speciellt i en liten kommun. Alla ska och bör ju jobba för kommunens bästa, men ibland undrar man ju om partipiskan eller pensionen styr vad man gör.Är ju en ”ung” person, men har varit med när visionärer funnits. Typ Sigvard Långberg. Troligen en av kommunens mest idiotförklarade då. Kolla facit, Flygplats, testbilar, G:R:O:T (ta hand av skogsavfall)Finns mer som han förutspådde. Måste finnas en stark chef,som kan lyssna och våga.En båt måste ha en kapten, annars kan den inte segla framåt…

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Bojas (2012-10-18 16:07)
  Hej Bojas. Jamen då är vi då två som tänker lika i det fallet. Men hur skulle man kunna få göra personval utan att sitta bakbunden i något parti? Får/kan man rösta på partilösa?

  Och så det där med Sigvard Långberg. Där kan man snacka VISIONER!!! När hade man senast i Sorsele någon politiker med egna visioner? Vet du det?

 3. Bojas

  Politiker och fotbollsdomare ska man inte bli.. Alltid nån som skäller.. Men håller med dig, nu är det väldigt tyst. Kanske den svenska tysta diplomatin.. Har alltid tyckt att välja person bättre än parti.Speciellt här på en liten ort.Tyvärr kan ordbajsare bli inröstade när man inte ifrågasätter deras löften

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Bojas (2012-10-18 18:18)
  Hej igen. Jo visst är det två ”utsatta” grupper. Och jag har all förståelse för att våra ideella politiker kanske inte hinner lägga ner speciellt mycket tid på politiken. Men jag tycker även att om man ställer upp till ett val så bör man ha någon form av idé, att man ser något som man tycker kan förbättras eller att man har någon form av vision.

  Ja varför är det så tyst??? Tystnad skapar bara en massa spekulationer! Det finns i dag möjligheter för SAMTLIGA politiker att på ett enkelt sätt göra sig hörd ut till väljarna. Och det behöver inte vara dagligen. Inte veckovis heller. Men det känns lite länge sedan Caisa skrev i sin blogg! Undrar till exempel på hur hon ser på allt som sker inom EU nu? Hur ser våra andra politiker på det?

  Vad jag menar är att man behöver inte bara fokusera på det lokala. Man kan berätta hur man ser på vad som händer inom kommunen, inlandet, länet, Sverige…ja hela världen. bara man ger sig till känna så att vi väljare får en bild av personerna. Det behöver inte vara krångligt.

  Men som sagt var tystnaden…TYSTNADEN…ger inga bra vibbar till oss väljare! Det kanske har fungerat tidigare men inte längre! Jag är rädd att just den här tystnaden håller på att göra att ”familjen” gräver sin egen grav! Och vad händer då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.