Visst är det bra med EU!?

”513 miljoner kronor.

Det var summan snustillverkaren Swedish Match erbjöds betala i muta för att få EU att slopa snusförbudet.

Jag kan bekräfta att det är de nivåerna vi pratar om, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match”.

 Anledningen var att EU:s antikorruptionsorgan Olaf, efter att ha fått material av Swedish Match, konstaterat att maltesiske vice borgmästaren Silvio Zammit på ett möte erbjudit Swedish Match att "lösa snusfrågan" mot en summa pengar.

Zammit hade goda relationer till landsmannen John Dalli”. (AB 2012-10-19)

Den före detta hälsoansvarige i EU John Dalli förnekar själv men tvingades avgå i veckan.

Kan någon nämna tre positiva saker med EU vilka inte tas ut av negativa effekter!? Personligen kommer jag inte på en enda. Men vore bra om man fick hjälp att hitta någon 🙂 Tack på förhand!

 

 

2 kommentarer

 1. Karin Israelsson

  Vad är olika saker bra för det kan man alltid fråga sig. Nu gällde din fråga EU och det är populistiskt attklaga på EU. Det är visserligen en mycket stor organisation som försöker hålla ihop Europa. Det har man lyckats. Det är slut på alla krig i detta område vilket kan sägasvara en stor vinst. Vi svenskar har ju sluppit krig sedan 1809 så vi kanske inte uppskattar detta längre. De baltiska staterna och forna Jugoslavien vet vad det handlar om och många andra. De känner tryggheten i EU och behöver inte befara att den store grannen i Ryssland kommer och annekterar dem. Man kan också fråga sig vad FN är bra för. Svaret blir detsamma. Länder får mötas och lösa kriser utan att behöva ta till krigshandlingar.Vi har ett demokratisktsystem med val i vårt landvilket borgar för att alla kan göra sin röst hörd och också kan kandidera för att styra kommuner eller staten. Visst detär inte bra med korrupta ledare varken i EU eller i bolag här hemma. Blir det klart för alla så upphör mutor och beskickningar så småningom. Tror Karin I i Gargnäs

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Karin Israelsson (2012-10-20 21:51)
  Hej Karin. Jag högaktar dig och uppskattar innerligt att du engagerar dig i detta media. En möjlighet som alla politiker har men inte nyttjar. Du vinner många poäng kan jag tro:)

  Visst har kanske EU betytt något för stabiliseringen i t.ex. forna Jugoslavien men samtidigt så fick det ju i flera års tid pågå ett fruktansvärt krig med folkmord och allt vad det innebar. Och detta visste världen om. Inte minst EU. Men var det inte framför allt FN som gick in och försökte stabilisera upp situationerna där. Jag kan ha fel och tar ödmjukt emot rättelse. EU-domstolen i Haag finns dock men det är en roll jag tycker att FN borde ha. En ”världsdomstol”!

  Angående den eventuella korruption som nu lyfts fram i media kan jag tänka mig bara är ”toppen på ett isberg”.

  Att det är populistiskt att klaga på EU vet jag inget om. Dock börjar det väl mer och mer visa sig hur vissa nationer utnyttjar/utnyttjat de ekonomiska fördelar som medlemskap i EU kan ge. Det finns ju ett krav – eller regler – från EU att som medlemsland ska man ha någorlunda ordning på sin nationella ekonomi. Hur många medlemsländer har INTE det? Och hur stor nettokostnad är EU för Sverige. Då menar jag inte bara vad vi bidrar med rent ekonomisk utan vi har ju även ett antal högavlönade och kostsamma personer som har det som sitt arbete. Vad ger allt detta tillbaka till Sverige?

  Det är en stor och svår fråga men personligen är jag lite fundersam på nyttan med EU.

  Återigen tack Karin för att du tar dig tid och visar engagemang:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.